Meni Zapri

Župnijski list št. 11/21

Leto XXV — Številka 11 — november 2021

…Zgodba o oslu in tigru … ob vprašanju cepljenja…

Osel je rekel tigru: “Trava je modra!” Tiger je odgovoril: ′′Ne, trava je zelena!” Izbruhnil je spor in odšla sta do leva, gozdnega kralja, da bi razsodil. Še preden sta prišla do gozda, kjer je lev sedel na svojem prestolu, je osel začel kričati: ′′Vaše veličanstvo, je res, da je trava modra?” Lev je odgovoril: “Tako je, trava je modra.” Osel je bil navdušen in nadaljeval: ′′Tiger se z mano ne strinja, mi nasprotuje in me jezi! Prosim, kaznujte ga.” Kralj zveri je rekel: ′′Tiger bo kaznovan z enim letom molka.” Osel je veselo poskočil in zadovoljno šel naprej, ponavljajoč: “Trava je modra…” Sprejemajoč kazen je tiger vprašal leva: “Veličanstvo, zakaj ste me kaznovali? Trava je zelena, kajne?” Lev je odgovoril: “Se strinjam, trava je zelena.” Presenečeni tiger je vprašal: “Zakaj me potem kaznujete?” Lev je odgovoril: ′′To nima nič opraviti z vprašanjem, ali je trava modra ali zelena. Kazen je zato, ker se je pogumna in inteligentna žival, kot ste vi, prepirala z oslom, nato pa še meni kradla čas s tem vprašanjem.” Najstrašnejše je zapravljanje časa s prepiranjem z norcem in nevednežem, ki mu ni mar niti za resnico niti za resničnost, temveč le za zmago svojih prepričanj in iluzij. Nikoli ne zapravljajte časa za norce! Obstajajo ljudje, ki ne glede na to, koliko dokazov in pričevanj jim boste predočili, ne bodo nikoli razumeli, ker so zaslepljeni s sovraštvom, nespametjo, samovšečnostjo in ponižanjem. Edino, kar si želijo, je, da imajo oni prav, čeprav to še zdaleč ni v skladu z resnico. Ko kriči nevednost, um molči!

 

Anton LaVey, ustanovitelj satanistične sekte:
“Vesel sem, da krščanski starši pustijo svojim otrokom, da častijo hudiča vsaj eno noč v letu. Dobrodošli na noč čarovnic!”

 


PASTORALNI DOGODKI

V petek, 5. novembra, je prvi petek. Vabljeni smo k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši.

V soboto, 6. novembra, bo srečanje za ministrante. Ob 8.30 v Murski Soboti, ob 9.30 pa v Martjancih. Lepo vabljeni tudi novi ministranti!

V petek, 12. novembra, ob 20.00 uri, v Martjancih Ciril Čuš! Nagovor, molitev!

V četrtek, 11. in 25. novembra, ob 19.30 uri, bo srečanje za vse, ki želite poglobiti poznavanje verskih tem. V mesecu novembru bodo srečanja potekala v Martjancih.

V petek, 5. in 19. novembra, ob 19.30 uri, bo srečanje mladih. Vabljeni devetošolci, dijaki in študentje. V mesecu novembru bodo srečanja potekala v Martjancih.

V nedeljo, 7. in 21. novembra, ob 17.00 uri, bo srečanje za samske.

V četrtek, 18. novembra, ob 19.30 uri, bo srečanje za vdove in vdovce. V mesecu novembru bodo srečanja potekala v Martjancih.

V soboto, 27. novembra, bo za veroučence iz obeh župnij potekal adventni oratorijski dan. Oratorijski dan bo potekal v Murski Soboti. Začeli ga bomo s katehetsko sveto mašo ob 9.30 uri.

V soboto, 27. novembra, ob 19.00 uri, v Martjancih, bo sveta maša in po sveti maši druženje mladih iz naše škofije.

ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

Svete maše med tednom bodo s 1. januarjem 2022, samo zvečer ob 19.00 uri. Letos večernih svetih maš, ob menjavi ure ne prestavljamo na 18.00 uro. S 1. januarjem 2022 sobotna večerna sveta maša ne bo več nedeljska.

Na praznik vseh svetih, 1. novembra, bodo svete maše ob 8.00 in 10.00 in ob 19.00. Na ta dan bo sveta maša tudi na pokopališču v Murski Soboti ob 15.00, v primeru dežja odpade. Ob 18.00 uri vabljeni v stolnico k molitvi treh delov rožnega venca za duše v vicah!

2. november – spomin vernih rajnih, lepo vabljeni k svetim mašam in molitvi za rajne, ki so še potrebni naše molitve! Sveta maša bo tudi na soboškem pokopališču, zjutraj ob 9.00 uri (za rajne iz celotne župnije), v primeru dežja odpade.

CELODNEVNO ČEŠČENJE – MOLBA – NOVI SVETEK bo v sredo, 3. novembra, od 8.00 do 19.00 ure v stolnici. Poskrbimo, da bomo izmenjaje molili in častili Jezusa v Najsvetejšem zakramentu. Razpored češčenja: od 8.-9. ure: Murska Sobota; od 9.-10. ure: Rakičan; od 10.-11. ure: Krog; od 11.-12. ure: Satahovci; od 12.-13. ure: Murski Črnci; od 13.-14. ure: Borejci, Veščica, Polana; od 14.-15. ure: Lukačevci, Černelavci, Pušča; od 15.-16. ure: člani molitvenih in drugih skupin; od 16.-17. ure: bralci Božje besede in izredni delivci obhajila; od 17.-18. ure: ŽPS in Karitas; od 18.-19. ure: ZMP in sestre FMA.

V četrtek, pred prvim petkom, 4. novembra, smo vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

Bolne in ostarele po domovih bomo obiskali v petek, 5. novembra. Bolne in ostarele prijavite v župnijski pisarni v času uradnih ur, do srede 3. novembra. Bolne po domovih, ki so pozitivni na COVID-19 ali imajo simptome virusa, ob tej priložnosti ne bomo obiskali!

V soboto, 13. novembra, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V ponedeljek, 22. novembra, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

SVETA CECILIJA – ob prazniku zavetnice cerkvene glasbe, v ponedeljek, 22. novembra, vabljeni k večerni sveti maši vsi pevci cerkvenih pevskih zborov, da bomo skupaj ob vašem petju počastili vašo zavetnico. Po maši, vabimo vse pevce, organiste in zborovodje na skupno druženje v dvorano veroučnih učilnic.

V sredo, 24. novembra, ste člani Združenja Marije Pomočnice, vabljeni k češčenju Najsvetejšega, eno uro pred večerno sveto mašo.

V mesecu novembru in prvo nedeljo v decembru verniki soboške župnije darujete ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV, ki je prostovoljni dar vernikov. V nedeljo, 7. novembra, pri vseh svetih mašah darujete verniki iz Rakičana. V nedeljo, 14. novembra, pri vseh svetih mašah darujejo verniki iz Borejcev, Polane, Černelavec, Veščice in Pušče. V nedeljo, 21. novembra, pri vseh svetih mašah, verniki iz Lukačevec, Kroga, Murskih Črnec in Satahovec.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi ob četrtkih zjutraj.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu novembru (7. novembra) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu oktobru ste v cerkvi in župnijski pisarni za obnovo trga darovali 5.137,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!

ŽUPNIJA MARTJANCI

Na praznik vseh svetih, 1. novembra, bo sveta maša ob 18.00 uri. Na ta dan bo molitev na pokopališču v Martjancih (za rajne iz celotne župnije) ob 15.00 uri, v primeru dežja odpade. Ob 17.00 uri vabljeni v cerkev k molitvi treh delov rožnega venca za duše v vicah!

2. november – spomin vernih rajnih, lepo vabljeni k sveti maši ob 18.00 uri in k molitvi za rajne, ki so še potrebni naše molitve!

CELODNEVNO ČEŠČENJE bo na praznik svetega Martina, v četrtek, 11. novembra, od 8.00 do 18.00 ure, ko bo sveta maša. Poskrbimo, da bomo izmenjaje molili in častili Jezusa v Najsvetejšem zakramentu. Razpored češčenja: od 9.-10. ure: Noršinci, Mlajtinci; od 10.-11. ure: Tešanovci, Moravske Toplice, Suhi vrh, Vučja gomila; od 11.-12. ure: Sebeborci, Puconci; od 12.-13. ure: Markišavci, Nemčavci; od 13.-14. ure: Martjanci; od 14.-15. ure: Gorica, Predanovci; od 15.-16. ure: 1., 2., 3., 4., 5., 6. razred; od 16.-17. ure: 7., 8. razred; od 17.-18. ure: 9. razred, ŽPS, GS, Karitas, bralci, pevci, animatorji, ministranti.

Bolne in ostarele po domovih bomo obiskali v petek, 12. novembra. Bolne in ostarele prijavite, do srede, 10. novembra. Bolne po domovih, ki so pozitivni na COVID-19 ali imajo simptome virusa, ob tej priložnosti ne bomo obiskali!

Župnijsko proščenje ob prazniku svetega Martina bomo praznovali v nedeljo, 14. novembra, pri sveti maši ob 10.00 uri. Dobre gospodinje in vinogradnike prosimo, da za pogostitev po proščenjski sveti maši poskrbite kot je to bilo običajno v župniji prejšnja leta. Prav tako prosimo za pomoč člane ŽPS in Karitas, kakor ste bili navajeni do sedaj.

SVETA CECILIJA – ob prazniku zavetnice cerkvene glasbe, v sredo, 24. novembra, vabljeni k večerni sveti maši vsi pevci cerkvenih pevskih zborov, da bomo skupaj ob vašem petju počastili vašo zavetnico. Po maši, vabimo vse pevce, organiste in zborovodje na skupno druženje v župnišče.

Pri nedeljskih nabirkah v adventnem času verniki martjanske župnije darujete ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV, ki je prostovoljni dar vernikov. Nabirke bodo 28. 11., 5. 12., 12. 12. in 19. 12.


Molitev v času epidemije COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil. Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino. Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum. Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.