Meni Zapri

Župnijski list št. 11/23

Leto XXVII — Številka 11 — november 2023

»Verujem v sveto Katoliško Cerkev, občestvo svetnikov…«

Po krstu smo bili vcepljeni v Kristusovo skrivnostno telo, ki je Cerkev. Jezus pravi o odnosu med Njim in nami naslednje: »Jaz sem resnična vinska trta in moj Oče je vinogradnik. Vsako mladiko na meni, ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, očiščuje, da rodi še več sadu. Vi ste že čisti zaradi besede, ki sem vam jo povedal. Ostanite v meni in jaz v vas. Kakor mladika ne more sama roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni. Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar«. (Jn 15, 1-5) Mladika sama od sebe ne more obstati. Potrebuje trto, da lahko obrodi sad. Po svetem krstu smo vcepljeni v Kristusa, ki je trta, da bi mi kot mladike lahko prinašali sad. Naša povezanost s Kristusom je življenjskega pomena tako, kakor je pomembna povezanost med trto in mladiko. Kakor trta preko korenin črpa vodo in hranilne snovi v mladiko, tako nas Kristus hrani in krepi v zakramentih.
Katoliška Cerkev ni najprej zgradba ampak občestvo vseh krščenih vseh časov in vseh krajev.

Ko govorimo o Katoliški cerkvi govorimo o veliki družini vseh krščenih. To veliko občestvo sestavljamo:

POTUJOČA CERKEV: Vsi krščeni, ki živimo na zemlji. Ne tem svetu smo samo popotniki, romarji od krsta do pogreba. Tukaj in sedaj delamo in sprejemamo odločitve, ki bodo imele večne posledice. Katoličani ne verujemo v Boga, ki ljudi peha v pekel. Obstaja pa možnost, da z načinom svojega življenja hodimo po poti pogube. Vse to je sad naše svobodne izbire. Bijemo duhovni boj med dobrim in slabim. V tem življenju potrebujemo Božjo pomoč in milost, ki nam prihaja po zakramentih, molitvi, Božji besedi in priprošnji svetnikov.

TRPEČA CERKEV: Vsi krščeni, ki so umrli v stanju greha. Pokojni ob svoji smrti niso bili tako sveti, da bi prišli v nebesa niti tako grešni, da bi šli v pekel. So v kraju očiščevanja – Vice, kjer se očiščujejo grehov. Oni potrebujejo našo pomoč – molitev, sveto mašo. Katoličani redno molimo za duše v vicah. Teh se spominjamo 2. novembra.

POVELIČANA CERKEV: Vsi krščeni, ki so umrli in so v nebesih pri Bogu, kjer prosijo in posredujejo za nas, da bi tudi mi srečno prišli v veselje večnega življenja v Očetovi hiši. Naših poveličanih bratov in sester se spominjamo na praznik Vseh svetnikov, 1. novembra. To ni dan mrtvih, temveč praznik vseh krščenih bratov in sester, ki so sicer našim očem nevidni, živijo pa poveličano življenje v Bogu.

 


ŽUPNIJSKE SKUPINE

BIBLIČNA SKUPINA – branje Svetega pisma, pogovor o Božji besedi in molitev. Srečanja so 2. in 4. ponedeljek po sveti maši. Srečanja v tem mesecu: 13. in 27. novembra, po večerni sveti maši.

PRENOVA V DUHU – karizmatična in slavilna molitvena skupina. Srečanje skupine: vsak torek po večerni sveti maši.

POGOVORNA SKUPINA – skupina odraslih vernikov, ki se srečujejo in pogovarjajo ob življenjskih izkušnjah. Srečanje skupine v tem mesecu: v sredo, 8. in 22. novembra, ob 8.00 uri v veroučnih učilnicah v Murski Soboti.

ZAKONSKA SKUPINA – zakonski pari se skupaj pogovarjajo in razmišljajo ob Božji besedi, o svojem zakonskem in družinskem poslanstvu. Zakonci se prijavite pri župniku.

MINISTRANTI – Srečanja ministrantov so ob sobotah. Srečanje ministrantov v tem mesecu: 25. novembra, ob 9.30 uri, v Murski Soboti.

MLADINSKA SKUPINA – vabljeni mladi od 9. razreda naprej, dijaki in študentje. Srečanja potekajo na 1. in 3. petek v mesecu. Srečanja mladinske skupine v tem mesecu: 17. novembra ob 20. uri. Škofijsko srečanje mladih bo v soboto, 25. novembra, ob 20.00 uri.

NIKODEMOVA SKUPINA – Na srečanjih se pogovarjamo o veri, o cerkvenih temah, ter o temah iz vsakdanjega zakonskega in družbenega življenja. Srečanja so vsak 2. in 4. četrtek
v mesecu. Srečanja v tem mesecu: 9. in 23. novembra po večerni sveti maši.

FILMSKI VEČERI – Vabljeni na ogled verskih filmov, ki naj nam pomagajo pri duhovni rasti. V mesecu novembru: 18. novembra, ob 19.30 uri.


PASTORALNI DOGODKI

Na praznik vseh svetih, 1. novembra, bodo svete maše ob 8. in 10. in ob 19. uri. Svete maše na pokopališču v Murski Soboti ne bo! Ob 18. uri vabljeni v stolnico k molitvi treh
delov rožnega venca za duše v vicah! Vaši darovi ob 1. in 2. novembru so namenjeni našemu mežnarju, ki dnevno opravlja delo v naši stolnici.

Spomin vernih rajnih, 2. november. Vabljeni k večerni sveti maši in molitvi za rajne, ki so še potrebni naše molitve! Sveta maša na soboškem pokopališču bo zjutraj ob 9. uri (za
rajne iz celotne župnije), v primeru dežja bo sveta maša v stolnici.

Na prvi petek, 3. novembra, je v naši župniji dan celodnevnega češčenja Najsvetejšega zakramenta. Zaradi tega v petek dopoldne ne bo obiska bolnih in ostarelih po domovih. CELODNEVNO ČEŠČENJE – MOLBA – NOVI SVETEK od 8. do 19. ure v stolnici. Poskrbimo, da bomo izmenjaje molili in častili Jezusa v Najsvetejšem zakramentu.
Razpored češčenja:
od 8.-9. ure: Murska Sobota;
od 9.-10. ure: Rakičan;
od 10.-11. ure: Krog;
od 11.-12. ure: Satahovci, Murski Črnci;
od 12.-14. ure: Najsvetejše ne bo izpostavljeno!
od 14.-15. ure: Lukačevci, Černelavci, Pušča;
od 15.-16. ure: Borejci, Veščica, Polana;
od 16.-17. ure: bralci Božje besede, delivci obhajila;
od 17.-18. ure: ŽPS in Karitas;
od 18.-19. ure: ZMP in sestre FMA.

MOLITEV ZA POKOJNE – Ob spominu na naše rajne lahko, namesto pretiranega cvetja in sveč po grobovih, darujete molitveni namen za rajne. Molitev je naša vez z njimi in na ta način jim pomagamo k zveličanju, da bodo čimprej uzrli obličje neskončno svetega in usmiljenega Boga. V mesecu novembru bomo molili za rajne – vsako soboto, zjutraj ob 7.30 uri, pred Najsvetejšim. Molitveni namen za pokojne lahko oddate v župnijski pisarni.

Slavilna sveta maša bo v sredo, 8. novembra, ob 19.00 uri. Po sveti maši bo slavljenje in molitev za zdravje duše in telesa. Lepo vabljeni.

POTOPISNI VEČER – Vsak mesec ob sliki in besedah potujemo po svetu in spoznavamo življenje in kraje našega planeta. V petek, 10. oktobra ob 19.30 uri, po večerni maši »se odpravimo« na potep in sicer v Libanon. Lepo vabljeni!

Seminar za bralce Božje besede – v soboto, 18. novembra, bo v veroučni dvorani srečanje za bralce Božje besede. Slavist bo predaval o pravilnem branju in naglašanju besed. Srečanje se bo začelo ob 9.00 uri in končalo predvidoma ob 13.00 uri. Bralci iz naše župnije lepo vabljeni.

JESENSKA DELOVNA AKCIJA ČIŠČENJE OKOLICE CERKVE – vernike naše župnije prosimo in vabimo k čiščenju in urejanju okolice cerkve. Delovna akcija bo v soboto 18. novembra ob 8.00 uri. Orodje prinesite s seboj.

Srečanje za starše prvoobhajancev – straši prvoobhajancev ste vabljeni na srečanje, ki bo v ponedeljek, 20. novembra, po večerni sveti maši. Pogovorili se bomo o pripravah na prvo sveto obhajilo.

SVETA CECILIJA – ob prazniku zavetnice cerkvene glasbe v sredo, 22. novembra, vabljeni k večerni sveti maši vsi pevci cerkvenih pevskih zborov. Po maši, vabimo vse pevce, organiste in zborovodje na skupno druženje v dvorano veroučnih učilnic.

V petek 24. novembra, ste člani Združenja Marije Pomočnice, vabljeni k češčenju Najsvetejšega, eno uro pred večerno sveto mašo.

Študijsko srečanje članov ŽPS naše škofije bo v soboto, 25. novembra, tema bo stalni diakoni.

Seja župnijskega pastoralnega sveta bo v soboto, 25. novembra, po večerni sveti maši. Člani lepo vabljeni.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek med 18. in 18.45 uro, ta dan vodi somaševanje pri večerni sveti maši.

V mesecu novembru in prvo nedeljo v decembru verniki soboške župnije darujete prostovoljni dar, ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV.
V soboto, 11. novembra, ob 18.00 pri maši v Rakičanu.
V soboto, 18. novembra, ob 16.00 uri pri maši v Lukačevcih; ob 18.00 uri v Satahovcih.
V soboto, 25. novembra, ob 16.00 uri pri maši v Murskih Črncih; ob 18.00 uri v Krogu.
V nedeljo, 26. novembra, pri vseh svetih mašah darujejo verniki iz Borejcev, Polane, Černelavec, Veščice in Pušče.
V sredo, 6. decembra in v nedeljo 12. decembra, boste darovali verniki iz Murske Sobote, pri svetih mašah. Vsak posameznik ali družina naj odda svoj dar v kuverto, na katero napišite ime in naslov darovalca. Bog vam povrni za vse vaše darove za duhovnike.

Dragi verniki, v mesecu oktobru ste v cerkvi in župnijski pisarni za obnovo trga darovali 3.140,00 EUR dolg 2.937 smo tako poplačali. Bog plačaj, dragi soboški verniki za vse vaše darove!