Meni Zapri

Župnijski list št. 1/13

Leto XVII — Številka 1 — 6. januar 2013

»JEZUS KRISTUS JE TRPEL POD PONCIJEM PILATOM,
KRIŽAN BIL, UMRL IN BIL V GROB POLOŽEN«

Kakšen je pomen Jezusove velikonočne skrivnosti?
Jezusova velikonočna skrivnost, ki obsega njegovo trpljenje, smrt, vstajenje in poveličanje, je v srcu krščanske vere, ker se je odrešenjski božji načrt izvršil enkrat za vselej z odrešilno smrtjo Božjega Sina Jezusa Kristusa.

S katerimi obdolžitvami je bil Jezus obsojen?
Nekateri voditelji Izraela so obdolžili Jezusa, da deluje zoper postavo, zoper jeruzalemski tempelj in zlasti zoper vero v enega samega Boga, ker se je razglašal za Božjega Sina. Zato so ga izročili Pilatu, da bi ga obsodil na smrt.

Kakšen odnos je imel Jezus do Izraelove postave?
Jezus ni odpravil postave, ki jo je Bog dal Mojzesu na Sinaju, ampak jo je dopolnil s tem, da ji je podelil dokončno razlago. Je božji Zakonodajalec, ki v celoti spolnjuje to postavo. Jezus je nadalje zvesti služabnik, ki s svojo spravno in zadostilno smrtjo naklanja edino daritev, ki je sposobna odvzeti vse “pregrehe ljudi v prejšnji zavezi” (Heb 9,15).

Kakšno je bilo Jezusovo ravnanje do jeruzalemskega templja?
Jezus je bil obdolžen sovražnosti do templja. Vendar ga je spoštoval kot “hišo svojega Očeta” (Jn 2,16) in je tam podal pomemben del svojega nauka. A napovedal je tudi njegovo porušenje v odnosu do svoje smrti. Samega sebe predstavil kot dokončno prebivališče Boga med ljudmi.

Ali je Jezus nasprotoval Izraelovi veri v enega Boga in odrešenika?
Jezus ni nikoli nasprotoval veri v enega Boga, tudi tedaj ne, ko je izvrševal najodličnejše božje delo, ki je dopolnjevalo mesijanske obljube in ga razodevalo enakega Bogu: odpuščanje grehov. Jezusova zahteva, da verujejo vanj in se spreobrnejo, omogoča razumeti tragično nerazumevanje velikega zbora, ki je prišel do sodbe, da Jezus zasluži smrt kot bogokletnik.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (112-116)


V ponedeljek, 07. januarja začenjamo z rednim veroukom!

V petek, 11. januarja bo ob 17. uri molitvena ura pred Najsvetejšim. Vabljeni člani in članice BRATOVŠČINE FATIMSKE MARIJE. Ker pride fatimski spomin na nedeljo, ste člani vabljeni k molitvi v petek 11. januarja.

V petek, 11. januarja, vabljeni mladi na srečanje v Veržej ob 19.00 uri, kjer boste spoznavali globino besede “VERUJEM” po katekizmu za mlade – YOUCAT. Odhod izpred župnišča ob 18.30 uri, mladi vabljeni!

ŠKOFIJSKO SREČANJE KOLEDNIKOV bo v soboto, 12. januarja, z začetkom ob 10.00 uri v Veržeju. odhod izpred župnišča ob 9.30 uri. Vsi koledniki lepo vabljeni!

V soboto, 12. januarja, po večerni sveti maši srečanje mladih v veroučni učilnici! Mladi vabljeni!

V nedeljo na praznik Jezusovega krsta bo v stolnici sveto mašo ob 10.00 uri daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Med sveto mašo bodo bogoslovci 1. in 3. letnika sprejali službo bralca in mašnega pomočnika. Lepo vabljeni k sveti maši!

Molitvena osmina za edinost kristjanov bo potekala od 18. do 25. januarja pod geslom “”Kaj Bog hoče od nas?” (prim. Mih 6,8).

VERSKI TISK 2013 – V prihodnjih dnevih in tednih obnovite naročnino za verski tisk 2013. Celoletna naročnina za Družino je – 88,40 EUR, če pa plačate do konca meseca januarja pa 83,20 EUR; za Ognjišče je – 27 EUR. Naročnino obnovite v župnišču, pri poverjenikih ali direktno pri založbi.

V soboto, 26. januarja, vabljeni članice in člani župnijske Karitas na škofijsko duhovno obnovo, ki bo v domu Danijela halasa v Veliki Polani. Začetek duhovne obnove ob 8.45 uri.

Zahvala vsem, ki sodelujete v akciji zbiranja ODPADNEGA PAPIRJA.

Naš g. škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsako sredo zveer od 17.30 ure naprej. Somaševanje pa vodi v četrtek pri jutranji sveti maši. Spoved v stolnici pa je vsak dan pol ure pred sveto mašo!ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 12. januarja 2013, ob 8. uri: Krog – 2. skupina;
– v soboto, 19. januarja 2013, ob 8. uri: Krog – 3. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici