Meni Zapri

Župnijski list št. 12/16

Leto XX — Številka 12 — 5. junij 2016

Telesna dela usmiljenja – POPOTNIKE SPREJEMATI

“Lukov evangelij opisuje Marijo in Jožefa, ki ne moreta najti gostišča, v katerem bi bil rojen otrok. V nasprotju z lepoto, v kateri se znajdeta Adam in Eva v začetku svojega življenja, beda, v katero je postavljeno Jezusovo rojstvo, ni naključna. Vendar odrasli Jezus v evangelijih pridiga o gostoljubnosti in opominja učence, naj služijo potrebam drugih, bodisi otrokom ali željnim poslušalcem.

Prva Cerkev je vztrajala pri udejanjanju gostoljubnosti. Apostol Peter nagovarja: “Bodite gostoljubni drug do drugega brez godrnjanja”(1Pt 4,9). Prav tako beremo v pismu Hebrejcem: “Ne pozabite na gostoljubnost. Ker so bili nekateri gostoljubni, so namreč pogostili angele, ne da bi se zavedali”(Heb 13,2). Po milanskem ediktu (313) so škofje začeli z institucionalnim udejanjanem gostoljublja. Benediktinci so udejanjili gostoljublje v zavetiščih zunaj obzidij srednjeveških mest. V 12. st. pa so regularni kanoniki udejanjali gostoljublje v središču mest tako, da so nudili stavbe, kjer so skrbeli za romarje, bolnike, noseče ženske, vdove in sirote. V 15. st. se pojavi prva od mnogih katoliških sirotišnic.

V našem času pozornost po gostoljublju zbujajo tri posebne skupine:
1. Begunci
2. Mladoletni ubežniki
3. Ženske

Da bi ugotovili, kje pri telesnem delu usmiljenja lahko pomagamo, se moramo obrniti na škofijsko Karitas. V sprejemanju brezdomcev smo udeleženi v dolgem izročilu usmiljenja.” (James F. Keenan, DJ)


V torek, 7. junija, vabljeni k slavilni sveti maši, ki jo pripravlja karizmatična prenova naše župnije. Po maši molitev pred Najsvetejšim in prošnja za zdravje.

V sredo, 8. junija, romamo duhovniki naše škofije v Maribor, zato naju čez dan ne bo doma!

V soboto, 11. junija ob 20. uri. vas vabimo na večerni sakralni koncert MePZ Štefana Kovača pod vodstvom Tomija Bušinoskega.

V nedeljo, 12. junija ob 10.30 uri, bo sveta maša v Krogu, pri lovskem domu. Pri maši bodo sodleovali lovci in rogisti. Lepo vabljeni!

V stolnici, ves mesec junij pri vseh svetih mašah med tednom prebiramo vrtnice in molimo litanije Srca Jezusovega. Lepo vabljeni, k junijski pobožnosti.

ORATORIJ – Prijavnice za oratorij so na voljo tudi v predverju cerkve, kjer jih z veseljem vzemite in svoje otroke prijavite na letošnji oratorij, kjer bodo otroci spoznavali lik Ostržka! Oratorij bo potekal od 12. do 17. julija. Prijave zbiramo do konca meseca junija.

V soboto, 18. junija, romamo na Brezje, kjer bo srečanje STAREJŠIH, INVALIDOV in BOLNIKOV. Avtobus bo začel ob 5.00 uri pobirati romarje v Murskih Črnicih nato v Satahovcih, Krogu, ob 5.30 pred stolnico in nato v Rakičanu! Malica bo iz popotne torbe.

Solidarnostna nabirka, ki je namenjena za pomoč pri izvajanju pastoralnih projektov v škofiji, bo v naši župniji v nedeljo, 19. junija pri vseh svetih mašah. Bog plačaj za vaše darove.

Letošnje leto, bo praznično tudi v skupnosti sester hčera Marije Pomočnice. Vsaka redovnica ob vstopu v skupnost naredi začasne zaobljube, ki so postopni koraki k večnim zaobljubam. Le te pomenijo, da redovnica obljublja vse življenje živeti in delovati po nauku svoje skupnosti.
V soboto, 22. oktobra ob 11.00 uri, bo sestra Barbara Poredoš imela večne zaobljube v naši župniji, kjer je 14 let župnikoval njen stric g. Martin Poredoš. Počaščeni ob izbiri naše župnije za kraj večnih zaobljub sestro Barbaro priporočamo v molitev.

SPOVED V STOLNICI – vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo je priložnost za sveto spoved. Gospod škof spoveduje v stolnici vsako sredo in petek pri večerni sveti maši!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 11. junija 2016, ob 8. uri: Veščica.
– v soboto, 18. junija 2016, ob 8. uri: Pušča – 1. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.