Meni Zapri

Župnijski list št. 12/18

Leto XXII — Številka 12 — 3. junij 2018

Posvetitev Jezusovemu Srcu

V Svetem pismu in splošni govorici ljudi srce pomeni osebno središče človeka in je simbol njegove ljubezni. Ko govorimo o Jezusovem in Marijinem Srcu, mislimo na Jezusa in Marijo predvsem pod vidikom bogastva njunega notranjega življenja, tudi čustvenega, in njune ljubezni do nebeškega Očeta in do nas ljudi. Vsi ljudje smo Jezusovi, ker je naš Stvarnik in Odrešenik. Še bolj smo po svetem krstu njegovi vsi kristjani. Pripadnost Jezusu moramo potrditi in jo nato vedno znova potrjevati z osebno odločitvijo zanj. To se na odličen način zgodi pri dobro pripravljeni posvetitvi Jezusovemu Srcu. Nismo le Jezusovi, ampak tudi Marijini, saj je naša duhovna mati. Kdor se izroči Marijinemu Srcu, ga ona izroči Jezusovemu Srcu. Ona je bližnjica k Jezusu, srednica in priprošnjica pri njem. Velja pravilo sv. Ludvika Grigniona Montfortskega: »Po Mariji k Jezusu!«

Bistvo posvetitve je v skladu s posvetitveno molitvijo zavestna in popolna odpoved grehu, zapeljivosti zla in hudemu duhu ter nepreklicna podaritev Marijinemu srcu in po njem Jezusovemu Srcu, to je Jezusu in Mariji, kot odgovor na njuno ljubezen. S to posvetitvijo se zavestno obnovi in poglobi krstna posvetitev Bogu. Poživijo se milosti, ki smo jih prejeli pri svetem krstu. S posvetitvijo po Mariji izročimo Jezusu svojo dušo in telo, duhovni napredek, svoje molitve, žrtve in dobra dela, svoje skrite duhovne boje, prizadevanje za čistost duše, različne križe, zdravstveno stanje, svojo družino, znance in prijatelje, svoj poklic in materialne dobrine. V nas se začne novo življenje, ki je oblikovano po Jezusovem in Marijinem Srcu.

Mesec junij je lepa priložnost, da obnovimo svojo posvetitev in izročitev!


V stolnici, ves mesec junij pri svetih mašah med tednom prebiramo vrtnice in molimo litanije Srca Jezusovega. Lepo vabljeni, k junijski pobožnosti.

V torek, 5. junija, bo slavilna sveta maša, ob 19.00 uri. Po maši sledi češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

V soboto, 9. junija, ob 8.30 uri vabimo vse ministrante na ministrantske vaje. Lepo vabljeni!

V nedeljo, 10. junija, bo ob 10.00 uri srečanje bolnih in ostarelih iz naše župnije. Pri sveti maši bo mogoče prejeti zakrament bolniškega maziljenja. Bolnim in ostarelim omogočite udeležbo na srečanju.

Načrtovanje katehetov za novo pastoralno leto, bo v soboto, 16. junija, ob 9.00 uri v veroučnih učilnicah. Kateheti lepo vabljeni.

Srečanje bolnikov in ostarelih na Brezjah, bo v soboto, 16. junija, iz naše župnije bo peljal avtobus. Dar za romanje, ki vključuje tudi kosilo je 30 EUR. Odhod avtobusa izpred stolnice ob 5.00 uri. Prijave zbiramo na župnišču do 10. junija.

V nedeljo, 17. junija ob 10.30 uri, bo sveta maša v Krogu, pri lovskem domu. Pri maši bodo sodleovali lovci in rogisti. Lepo vabljeni!

ORATORIJ – Prijavnice za oratorij so na voljo tudi v predverju cerkve, kjer jih z veseljem vzemite in svoje otroke prijavite na letošnji oratorij, kjer bodo otroci spoznavali misijonarja Friderika Baraga!
Oratorij bo potekal od 9. do 14. julija. Prijave zbiramo do konca meseca junija.

SPOVED V STOLNICI – vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo je priložnost za sveto spoved. Gospod škof spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši! Gospod škof v stolnici mašuje ob četrtkih zjutraj.

DUHOVNI SEMINAR – Molitev za življenjska obdobja, ki ga bo vodil karizmatik Mijo Barada, bo v naši župniji potekal od 21. do 24. junija. Več o tem v naslednji številki župnijskega lista. Lepo vabljeni!


V skladu z novo uredbo o varstvu osebnih podatkov v EU (GDPR) ne objavljamo več imen darovanih svetih maš.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 9. junija 2018, ob 8. uri: Polana.
– v soboto, 16. junija 2018, ob 8. uri: Veščica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.