Meni Zapri

Župnijski list št. 12/20

Leto XXIV — Številka 12 — december 2020

“ZOOM” MISIJON: “Radi bi videli Jezusa” (Jn 12,21)

Smo v času, ko je omejeno druženje, ko verniki ne morete obiskovati bogoslužja, kateheze in župnijskih skupin. Sodobna tehnologija, pa kljub vsemu omogoča posebno obliko druženja, kot je avdio in video komunikacija. To omogoča računalniški program “Zoom”, za katerega potrebujete računalnik (namizni ali prenosni) s kamero (ni nujno) in mikrofonom ali pametni telefon. V pripravi na božične praznike smo za adventni čas pripravili misijon. Misijon nam želi pomagati pri odkrivanju, spoznavanju Jezusa, da bi ga lažje srečali v Svetem pismu, zakramentih, v naših odnosih in v življenju naših družin. Tako kakor Grki v Janezovem evangeliju, se tudi mi z željo po srečanju z Jezusom, udeležimo misijona.

“Zoom” misijon bo potekal od 1. do 12. decembra, preko računalniškega programa “Zoom”. Vsak dan bomo ob 17.00 uri, prisluhnili misijonskemu nagovoru, ob 20.00 uri pa bomo prisluhnili življenjskim pričevanjem ljudi, o tem kako je Jezus spremenil njihova življenja.

V nagovorih bomo prisluhnili: zakoncema Čušin, don Damiru Stojiću, našemu škofu Petru Štumpfu, Tonetu Ciglarju, nadškofu Marjanu Turnšku, prof. Maksimilijanu Matjažu, p. Miranu Špeliču, prof. Matjažu Celarcu.
O svojem življenju z Jezusom nam bodo pričevali: Aleksandra Gregl, Sabina Lenarčič, Vid Planinc, Darko Srabotnik, Jure Šimonka, Matjaž Grčar in drugi.

Za spremljanje misijona se je potrebno prijaviti. Prijave zbiramo do 1. adventne nedelje (29. november) in sicer na e-mail naslov: katehetgoran@gmail.com, s pripisom “prijava na “Zoom” misijon”. Na vaš e-mail boste nato prejeli povezavo, ki vam bo omogočila udeležbo na “Zoom” srečanju. Priložena bodo tudi navodila za naložitev “ZOOM” aplikacije.

V času “Zoom” misijona ste povabljeni, da: opravite sveto spoved, pristopite k svetemu obhajilu, se udeležite celodnevnega češčenja Najsvetejšega (v petek 4. decembra), poživite družinsko in osebno molitev.

V času “Zoom” misijona bo priložnost za sveto spoved, vsak dan (razen v nedeljo) dopoldne med 9.00 in 10.00 uro, popoldne pa med 16.00 in 17.00 uro. To priložnost izkoristimo, ker “velke spovedi” letos ne bo, kakor ni bilo za veliko noč.


Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Za prejem svetega obhajila se prijavite osebno na telefonsko številko 02/534-96-60. Sveto spoved lahko opravite tudi vsak petek in soboto, med 9.00 in 10.00 uro.

Vsak dan se ob 17.00 uri oglasijo zvonovi, tako v stolnici kakor po naših kapelah. Vabijo nas k skupni molitvi po družinah.

Vsak dan, je sveta maša brez udeležbe vernikov. Mašni nameni bodo opravljeni, kakor so zapisani. Spremljate lahko neposreden prenos svete maše iz naše stolnice, vsak dan ob 12.00 uri, po televiziji Eksodus. Mašuje naš g. škof Peter Štumpf.

Vsak petek je v naši stolnici izpostavljeno Najsvetejše med 8.00 in 11.30 uro, ter med 13.00 in 17.00 uro. Vabljeni k češčenju in molitvi ob upoštevanju navodil škofov v času epidemije.

Vsako nedeljo ob 11.00 uri deliva po naši župniji blagoslov z Najsvetejšim. Povabljeni ste, da na domačem dvorišču pričakate Božji blagoslov. Smer vožnje po vaseh: Murska Sobota (Cankarjeva in Kroška ulica), Krog (Murska ulica, Trubarjeva ulica, mimo kapele v Satahovce), Satahovci (po glavni ulici proti M. Črncem), Murski Črnci (ob potoku Mokošu), Pušča (Ulica ob kapelici), Borejci (do križa in nazaj), Veščica (AC Andrejek, zvonik in nato v Černelavce), Černelavci (po glavni cesti), Polana (po glavni cesti), Murska Sobota (ulica Štefana Kovača, Lendavska, Noršinska), Lukačevci, Rakičan (Cvetkova, Panonska, Tomšičeva in Jezera), Dom starejših Rakičan, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Murska Sobota (Panonska, Bakovska, Trstenjakova, Tomšičeva in Juša Kramarja in po Cankarjevi k stolnici).

Blagoslov adventnih vencev. Vabimo vas, da v letošnjem adventnem času, adventne vence blagoslovite doma. Pred blagoslovom venca lahko preberemo Božjo besedo (Rim 13,11-14), molimo Oče naš in Zdrava Marijo, sledi blagoslovna molitev: Nebeški Oče, tudi to leto nam naklanjaš adventno veselje, ko v upanju in zaupanju pričakujemo Jezusa Kristusa, našega Odrešenika. Prosimo te, blagoslovi ta adventni venec in sveče. Kakor bomo vsako nedeljo prižgali novo svečo, tako nam daj rasti v ljubezni do Kristusa. Pripravi nas na praznik njegovega rojstva in nam daj nekoč gledati slavo njega, ki je pot, resnica in življenje, in s teboj živi in kraljuje vekomaj. Amen. Adventni venec pokropimo z blagoslovljeno vodo in zapojemo adventno pesem.

Zaradi epidemioloških razmer letos odpade:
– miklavževanje;
– svete maše po vaških kapelah (tudi maše na sveti večer);
– “velka spoved” kot je bila običajno (spoved opravite v času “Zoom” misijona);
– božični program pred otroško božično mašo in pred polnočnico (v primeru, da bodo bogoslužja z verniki dovoljena).

V primeru, da bodo bogoslužja z verniki dovoljena, bodo svete maše samo v stolnici, kakor je zapisano. Ukrepe ob morebitnem odprtju cerkva spremljajte na spletni strani naše župnije in Slovenske Škofovske Konference.

Zaradi epidemije veliko vernikov letos ni pristopilo k sveti spovedi. Prosimo vas, da v duhu cerkvene zapovedi, ki naroča vsaj enkrat na leto opraviti sveto spoved, pred božičnimi prazniki to storite, če želite pristopiti k svetemu obhajilu.

V času, ko bogoslužja z verniki niso dovoljena, dovoljena pa je individualna oskrba (sveta spoved in sveto obhajilo), smo v dveh mesecih sveto obhajilo podelili samo 60. vernikom (prihajali so eni in isti verniki), ki so prišli vsako nedeljo. Izgovor, da smo lahko spremljali sveto mašo po različnih medijih ne vzdrži, saj je prenos bil namenjen samo starejšim, bolnim in ranljivim skupinam. Za vse ostale vernike pa je na razpolago individualna oskrba, če si jo posameznik želi. Ob vsem tem se resno sprašujemo o potrebnosti svetih maš po vaseh in v stolnici, tako in na takšen način kot do sedaj. Naš odnos do svetega obhajila, ko je to omogočeno, kaže na naš odnos do svete maše!

V tem času ne bo rednih nedeljskih nabirk, kdor želi in more je povabljen, da darove za župnijo daruje na TRR župnije, ki je odprt pri NLB 02496-0010337110. Kljub vsemu položnice in stroški ostajajo. Hvala za razumevanje in Bog plačaj za vaš dar!


Dragi bratje in sestre!
V deželi smrtne sence, je zasijala luč; beremo v knjigi preroka Izaija. Ob letošnjih božičnih praznikih, ko nas morda zajema strah in tesnoba, zaradi epidemije koronavirusa, te besede prinašajo upanje. V deželo smrtne sence, je z Jezusovim rojstvom zasvetila močna luč Božje bližine in ljubezni. Jezus je prišel k nam v uboštvu in preprostosti jaslic, da bi se mu upali približati. Njegovo rojstvo je znamenje kako dragoceni smo Bogu. On nas želi rešiti, osvoboditi, ozdraviti in s svojo navzočnostjo biti blizu vsakemu. Pristopimo k domačim jaslicam z odprtim srcem, z vsemi vprašanji, strahovi in dvomi, ter mu dovolimo, da vstopi v naša srca. Njegova navzočnost pomeni bližino Božjega kraljestva in zagotovilo večne zmage! Novorojeni Odrešenik prinaša mnogo darov, dobijo in uživajo jih samo tisti, ki so odprtega in pripravljenega srca. Blagoslovljene božične praznike!
župnik in kaplan


Molitev za blagoslov v družini. Zberemo se ob jaslicah, zapojemo božično pesem, preberemo božično sporočilo (Lk 2,1-14), molimo desetko rožnega venca (ki si ga Devica rodila), nato skupaj molimo: Gospod Bog, zahvaljujemo se ti za naš dom in te prosimo: blagoslovi ga. Naj bo kraj tvojega miru. V njem naj ne bo sovraštva, ampak ljubezen, naj ne bo nasprotij, ampak edinost. Namesto užaljenosti naj bo odpuščanje, namesto krivic sodelovanje. Naj ne bo žalosti, ampak veselje ter dušno in telesno zdravje. Tvoj nebeški blagoslov naj nas spremlja ob praznikih in v novem letu, da te bomo po novorojenem Odrešeniku slavili zdaj in vekomaj. Amen. Med kropljenjem stanovanja z blagoslovljeno vodo, pojemo božične pesmi.

Dragi verniki, vsako prvo nedeljo smo imeli nabirko za obnovo trga pred stolnico. Zaradi nastalih razmer bomo veseli, če boste kljub vsemu, svoj dar za obnovo trga darovali na TRR pri NLB: 02843-0263090952. Bog plačaj za vaše darove!Navodila za nalaganje aplikacije Zoom za vse tiste, ki boste sodelovali v “ZOOM misijonu”.
Navodila (PDF)