Meni Zapri

Župnijski list št. 12/21

Leto XXV — Številka 12 — december 2021

Iz škofovega pisma vernikom ob začetku adventa 2021: Pogum, vse ljudstvo ob Muri!

“…Karkoli se bo še dogajalo v prihajajočih adventnih tednih, se bomo božiča tudi letos veselili zaradi Jezusovega rojstva, ki ga ni mogla preprečiti niti krutost tedanjega vladarja Heroda. V Jezusu je Bog izničil temine človeških zablod in nam prižgal luč upanja, ki preganja vse grožnje drug drugemu in nemire tega sveta. V Jezusu nam je podarjen tisti mir, ki ga ta svet ne more dati. To je mir, ki prihaja v naša srca od Božjega prestola, kjer se že sedaj dopolnjuje zgodovina človeštva in zgodovina vsakega izmed nas. Pred Božjim prestolom ni nič skrito. Tam je vse razodeto: moje in tvoje misli; moji in tvoji nameni; moja in tvoja dejanja. Vse to odloča o kvaliteti moje in tvoje večnosti.

Jezus se je z rojstvom odel v tvojo in mojo človeško naravo; in zato sva midva njegov brat in sestra. Zaradi Jezusa imava dolžnost, da sva si dobra; da se imava rada; da se spoštujeva; in da si pomagava na najini skupni poti vere.

Papež Frančišek je zaslutil veliko grožnjo, ki jo pomenijo težavnosti v opuščanju ljubezni v svetu in tudi v Cerkvi. Zato nas vabi na pot sinode. Kaj to pomeni? Sinoda ni kak nov pojav, ampak je stara, kot je stara Cerkev. Že apostoli so vedeli, da je prva njihova dolžnost poslušati, kaj jim pravi Sveti Duh. In Sveti Duh jih je presenečal in vedno znova postavljal pred nove izzive. Apostole je vabil, naj se ne bojijo poganov, ampak jih sprejmejo v Cerkev kot brate in sestre. Bog ni pripravil nebes zgolj Judom, temveč vsem ljudem. Apostoli so to spoznali s pomočjo Svetega Duha. Pot do tega spoznanja se imenuje ‘sinoda’ in pomeni: biti skupaj in iti skupaj za Jezusom. …

…V naši škofiji je škof ustanovil odbor za sinodo, v katerem so večina laiki pa tudi nekaj duhovnikov in redovnica. Ti naši bratje in sestre prihajajo iz različnih okolij. Njihova izkušnja vere je dragocena. Škof želi slišati, kaj oni pravijo o svoji veri in o Cerkvi. Kakšni so razlogi njihovega verovanja? Kje čutijo težave? Zelo pomembna bodo sporočila tudi pastoralnih svetov in drugih ustanov po naših župnijah. Njihovi člani in članice naj bodo pozorni, zakaj so del tega, čemur pravimo župnija. Kdo jih prosi, da so člani pastoralnih svetov, Karitasa in drugih ustanov po naših župnijah? Kdo so njihovi bližnji, ki pa so ostali zunaj Cerkve in zakaj so ostali zunaj? Kakšne oblike revščine in trpljenja so po naših župnijah? Kako pristopamo k našim trpečim bratom in sestram?

Duhovniki pri tem razločevanju pomenijo zelo koristno povezavo med škofom in ljudmi, ki jim služijo. Zato imajo ključno vlogo pri skupnem potovanju na poti vere sredi Božjega ljudstva. …

…Sinoda je v bistvu naša skupna priprava na blaženo večnost. Toliko bolj vas zato škof vabi, da mu osebno ali pa domačemu župniku poveste, kako vi vidite svojo pot vere in kaj pričakujete od Cerkve na tej poti. Sporočila škofu ali župniku naj bodo zapisana in podpisana. Župniki bodo vaša sporočila posredovali tudi škofu. …”


PASTORALNI DOGODKI

V petek, 3. decembra je prvi petek. Vabljeni smo k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši.

V četrtek, 9. decembra ob 19.45 uri, bo srečanje za vdove in vdovce.

V petek, 10. decembra, ob 19.00 se bomo v župniji Radenci zbrali mladi iz nadškofije Maribor, ki bodo skupaj z nadškofom Alojzijem predali križ Svetovnega dneva mladih, mladim in škofu Petru iz škofije Murska Sobota. Po sveti maši sledi češčenje križa, med katerim bo priložnost za sveto spoved. V nedeljo, 26. decembra, ob 19. uri, bomo v Martjancih, mladi iz soboške dekanije sprejeli križ Svetovnega dneva mladih ter Križanega častili v molitvi in pesmi.

V soboto, 11. decembra bo srečanje za ministrante. Ob 8.30 v Murski Soboti, ob 10.00 pa v Martjancih. Lepo vabljeni tudi novi ministranti!

V nedeljo, 5. in 19. decembra ob 17.00 uri, bo srečanje za samske.

V četrtek, 16. decembra ob 19.45 uri, bo srečanje za vse, ki želite poglobiti poznavanje verskih tem.

Zaradi praznikov, verouka ne bo od 23. decembra do 7. januarja. Verouk začenjamo 10. januarja!

ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

S 1. januarjem 2022, bodo svete maše med tednom, samo zvečer ob 19.00 uri. S 1. januarjem 2022 večerna sveta maša ob sobotah ne bo več nedeljska.

DEVETDNEVNICO pred praznikom Brezmadežnega spočetja bomo začeli v ponedeljek, 29. novembra, vsak dan ob 18.45. Lepo vabljeni!

V nedeljo, 5. decembra, nas bo obiskal sveti Miklavž. Miklavž nas bo obiskal pri sveti maši ob 19.00 uri. Po sveti maši pa bomo Miklavža lahko srečali na trgu pred stolnico.

V ponedeljek, 6. decembra, je v naši župniji proščenje, zato ni verouka. Svete maše bodo ob 8.00; 10.00 in zvečer ob 19.00. uri. Proščenje bo vodil zlatomašnik, nekdanji soboški župnik msgr. Franc Režonja. Pri vseh mašah verniki iz Murske Sobote darujete za vzdrževanje duhovnikov. Prav tako lahko za vzdrževanje duhovnikov verniki iz Murske Sobote darujete pri svetih mašah v nedeljo, 5. decembra.

V četrtek, pred prvim petkom, 2. decembra, smo vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

Bolne in ostarele po domovih, bomo pred prazniki obiskali v petek, 17. decembra. Bolne in ostarele prijavite v župnijski pisarni v času uradnih ur, do srede 15. decembra.
Bolne po domovih, ki so pozitivni na COVID-19 ali imajo simptome virusa, ob tej priložnosti ne bomo obiskali!

V ponedeljek, 13. decembra, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V sredo, 22. decembra, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

Vabljeni k božični osem-dnevnici, ki jo bomo začeli v petek, 17. decembra, pri jutranji in večerni sveti maši.

VELKA SPOVED bo zaradi epidemioloških razmer potekala drugače! Priložnost za božično sveto spoved bo: na 3. adventno (12. decembra) in na 4. adventno nedeljo (19. decembra), od 6.30 do 10.00 ure in od 18.00 do 19.00 ure. Lepo vabljeni k sveti spovedi ko bo na razpolago več spovednikov!

Na sveti večer (24. decembra) bo ob 19.00 uri otroška božična maša. Ob prazniku Gospodovega rojstva – Božiču bo polnočno sveto mašo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Na božič bodo svete maše ob 7.00, 8.30, 10.00 in zvečer ob 19.00 uri. Slovesno sveto mašo ob 10.00 uri bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf.

Na praznik svetega apostola Janeza, 27. decembra bo pri svetih mašah blagoslov vina.

V nedeljo, 26. decembra, je praznik Svete Družine, ob 8.30 uri bo družinska sveta maša z BLAGOSLOVOM OTROK, vabljeni starši z otroki. Pri sveti maši bo sodelovala s petjem zakonska skupina iz naše župnije.

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v petek, 31. decembra, ob 19.00 uri.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi ob četrtkih zjutraj.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu decembru (5. decembra) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu novembru ste v cerkvi in župnijski pisarni za obnovo trga darovali 4.170,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!

ŽUPNIJA MARTJANCI

Pri nedeljskih nabirkah v adventnem času verniki martjanske župnije darujete ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV, ki je prostovoljni dar vernikov. Nabirke bodo 28.11., 5.12., 12.12. in 19.12.

V nedeljo, 5. decembra, nas bo obiskal sveti Miklavž. Miklavž nas bo obiskal pri sveti maši ob 10.00 uri. Po sveti maši bomo Miklavža lahko srečali zunaj pred cerkvijo.

Bolne in ostarele po domovih bomo obiskali v četrtek, 16. decembra. Bolne in ostarele prijavite do torka 14. decembra. Bolne po domovih, ki so pozitivni na COVID-19 ali imajo simptome virusa, ob tej priložnosti ne bomo obiskali!

VELKA SPOVED bo letos zaradi epidemioloških razmer potekala drugače! Priložnost za božično sveto spoved bo: v soboto, 11. decembra in v soboto, 18. decembra, od 17.00 do 18.00 ure. Priložnost za sveto spoved je vedno pol ure pred sveto mašo!

Na sveti večer (24. decembra) bo ob 18.00 uri otroška božična maša. Ob prazniku Gospodovega rojstva – božiču bo tudi polnočna sveta maša. Na božič pa bo sveta maša ob 10.00 uri.

V nedeljo, 26. decembra, je praznik Svete Družine, ob 10.00 uri bo družinska sveta maša z BLAGOSLOVOM OTROK, vabljeni starši z otroki.

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v petek, 31. decembra, ob 18.00 uri.


»Povili so ga v plenice, da bi raztrgal naše grešne vezi in nas ogrnil s plaščem pravičnosti. Postal je ubog, da bi mi obogateli. Rodil se je jokajoč, da bi obrisal naše solze. Rodil se je na tujem, da bi nas privedel v nebeško domovino. Rodil se je v Betlehemu, hiši kruha, in s tem napovedal, da nam bo zapustil živi kruh iz nebes. Rodil se je med potovanjem, da bi nas spominjal na resnico, da smo in bomo le popotniki na zemlji« (sv. Gregor Veliki).

Vsem vernikom želimo blagoslovljenje in milosti polne Božične praznike!
župnik, kaplan in duhovna pomočnika


Molitev v času epidemije COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil. Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino. Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum. Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.