Meni Zapri

Župnijski list št. 12/22

Leto XXVI — Številka 12 — december 2022

ADVENT

“Nov krog življenja.
Novi dnevi Božje bližine.
Prihajaš, prihajaš neprestano,
ker te navdaja skrb za nas;
vidiš našo grozljivo revščino;
dobro ti je znano naše hrepenenje,
čeprav ti ga ne znamo povedati z besedami.

Prihajaš,
saj te slutimo – vidimo te nejasno, toda živo,
ne moremo se motiti …

O, Gospod,
odpri, odpri nam oči
na stežaj!
Ne bo nas slepila tvoja svetloba,
samo rešila nas bo,
potegnila nas bo iz prepadov,
kjer hiramo
brez luči in moči Duha:
PRIDI, PRIDI, ODREŠENIK!” (Z. Serajnik)

Na nas je, da smo s svojim življenjem oznanjevalci Božje ljubezni, ki se je učlovečila po Jezusu Kristusu, da bi mi postali bolj človeški.

Praznuj vsaj delček vsake adventne nedelje v veselem pričakovanju in v miru.

ADVENTNA POBOŽNOST OB SVEČAH V STOLNICI OB 6.30 uri:

Vsak dan, razen nedelje, vabljeni k adventni pobožnosti. Molili bomo hvalnice, prisluhnili adventnemu razmišljanju, prejeli sveto obhajilo in počastili Devico Marijo.

“Oj, zdrami tužno se srce, pogled povzdigni od zemlje.
Glej, nove zvezde blaga moč, razgnala bo nesrečno noč.”


PASTORALNI DOGODKI

Na prvi petek, 2. decembra, vabljeni k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši.

V soboto, 10. decembra bo za veroučence iz obeh župnij potekal adventni oratorijski dan. Oratorijski dan bo potekal v Murski Soboti. Začeli ga bomo ob 9. uri, končali pa ob 14. uri.

V soboto, 10. decembra, ob 19. se bomo v župniji Dobrovnik zbrali mladi iz naše škofije na duhovni obnovi.

V soboto, 10. decembra bo srečanje za ministrante. Ob 8.30 v Murski Soboti, ob 10. pa v Martjancih. Lepo vabljeni tudi novi ministranti!

Ob svetovnem dnevu zborovskega petja, vas vabimo na tradicionalni koncert Mešanega pevskega zbora Štefana Kovača, ki ga vodi Tomi Bušinoski in Vokalne skupine BeleTinke, ki jih vodi Tjaša Šimonka Kavaš. Koncert bo v nedeljo, 11. decembra, ob 20. uri v stolni cerkvi svetega Nikolaja. Prijazno vabljeni.

V torek, 13. decembra, ob 9.30 uri, bo srečanje za vdove in vdovce.

V torek, 13. decembra ob 17. uri, bo srečanje za vse, ki želite poglobiti poznavanje verskih tem.

V nedeljo, 4. in 18. decembra ob 17. uri, bo srečanje za samske.

Zaradi praznikov, verouka ne bo od 19. decembra do 6. januarja. Verouk začenjamo 9. januarja!


ŽUPNIJA MURSKA SOBOTA

DEVETDNEVNICO pred praznikom Brezmadežnega spočetja bomo začeli v torek, 29. novembra, vsak dan ob 18.45. Lepo vabljeni!

Devetošolci zbirajo sredstva za božično romanje na Poljsko. V adventnem času, po nedeljskih mašah, vas vabijo v župnijsko dvorano kjer vam bodo postregli čaj, kavo in pecivo. Vaš prostovoljni dar, ki jim ga boste ob tej priložnosti namenili bo namenjen kritju stroškov romanja.

V četrtek, pred prvim petkom, 1. decembra, smo vabljeni k molitveni uri za nove duhovne poklice eno uro pred sveto mašo.

V soboto, 3. decembra ob 10. uri, bo sveta maša za veroučence in njihove družine. Sodelujejo veroučenci 3. razreda.

V ponedeljek, 5. decembra, nas bo obiskal sveti Miklavž v stolnici ob 16. uri. V ponedeljek in torek verouka ne bo.

V torek, 6. decembra, je v naši župniji proščenje, zato ni verouka. Svete maše bodo ob 8.00; 10.00 in zvečer ob 19.00. uri. Pri vseh mašah verniki iz Murske Sobote darujete za vzdrževanje duhovnikov. Prav tako lahko za vzdrževanje duhovnikov verniki iz Murske Sobote darujete pri svetih mašah v nedeljo, 11. decembra.

V četrtek, 8. decembra, je praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, ko bodo svete maše ob 8.00, 10.00 in zvečer ob 19.00 uri. Ta dan verouka ne bo.

V torek, 13. decembra, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

Bolne in ostarele po domovih, bomo pred prazniki obiskali v petek, 16. decembra. Bolne in ostarele prijavite v župnijski pisarni v času uradnih ur, do srede 14. decembra.

V četrtek, 22. decembra, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Molili in prosili bomo za naš vrtec Lavra.

Vabljeni k božični osem-dnevnici, ki jo bomo začeli v soboto, 17. decembra.

VELIKA SPOVED bo na 4. adventno nedeljo, 18. decembra, od 15.00 do 19.00 ure. V popoldanskem času bodo za sveto spoved na razpolago dekanijski duhovniki. Sveti maši bosta tudi popoldan ob 16. in 17.30 uri. V ponedeljek, po 4. adventni nedelji, dopoldne ne bo spovedovanja!
Od 19. do 23. decembra je možnost za sveto spoved od 18. do 19. ure.

Na sveti večer (24. decembra) bo ob 19. uri otroška božična maša. Ob 18.30 uri se bo začela božična igrica.

Ob prazniku Gospodovega rojstva – božiču bo polnočno sveto mašo daroval naš škof dr. Peter Štumpf. Ob 23.30 se bo začela akademija, med katero bomo prepevali božične pesmi in razmišljali s slovenskimi pesniki in pisatelji o Božiču.

Na božič bodo svete maše ob 7.00, 8.30, 10.00 in zvečer ob 19.00 uri. Slovesno sveto mašo ob 10.00 uri bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf.

Na praznik svetega apostola Janeza, 27. decembra bo pri svetih mašah blagoslov vina.

V petek, 30. decembra, je praznik Svete Družine. Zato bomo v nedeljo, 1. januarja, ob 8.30 uri BLAGOSLOVILI OTROKE, vabljeni starši z otroki.

Na zadnji dan v letu ste lepo vabljeni, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v tem letu. HVALODAVANJE bo v soboto, 31. decembra, ob 19.00 uri.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek med 18. in 18.45 uro, ta dan vodi somaševanje pri večerni sveti maši.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu decembru (4. decembra) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu novembru ste v cerkvi in župnijski pisarni za obnovo trga darovali 4.710,00 EUR (dolg 52.412,00 smo zmanjšali na 47.702,00). Bog plačaj za vse vaše darove!


ŽUPNIJA MARTJANCI

Pri nedeljskih nabirkah v adventnem času verniki martjanske župnije darujete prostovoljni dar ZA VZDRŽEVANJE DUHOVNIKOV. Dar oddajte v kuverti na kateri naj bo zapisan vaš naslov.

V nedeljo, 4. decembra, nas bo obiskal sveti Miklavž. Miklavž nas bo obiskal pri sveti maši ob 10.00 uri. Po sveti maši bomo Miklavža lahko srečali zunaj pred cerkvijo.

V četrtek, 8. decembra, je praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, ko bo sveta maša zvečer ob 18. uri. Ta dan verouka ne bo.

Bolne in ostarele po domovih bomo obiskali v četrtek, 15. decembra. Prijavite jih do torka 13. decembra.

Vabljeni na filmski večer, ki bo v petek, 16. decembra, ob 20.00 uri v domu sv. Martina.

V nedeljo, 18. decembra, ob 10. uri, bo sveta maša za veroučence in njihove družine. Sodelujejo veroučenci 4. razreda.

VELIKA SPOVED bo v ponedeljek po 4. adventni nedelji, 19. decembra , od 16. do 18. ure. Sveta maša bo ob 17. uri. Priložnost za sveto spoved je vedno pol ure pred sveto mašo!

Na sveti večer (24. decembra) bo ob 18.00 uri otroška božična maša. Ob 17.30 uri se bo začela božična igrica. Pred polnočnico se bo ob 23.30 začel program, med katerim bomo prepevali božične pesmi. Na božič bosta sveti maši ob 8. in 10.00 uri.

V petek, 30. decembra, je praznik Svete Družine. BLAGOSLOV OTROK bo v nedeljo, 1. januarja, ob 10.00 uri, vabljeni starši z otroki.

Na zadnji dan v letu, 31. decembra, ob 18.00 uri, vabljeni k hvalodavanju, da se Bogu zahvalimo za vse dobrote, ki smo jih prejeli v letu 2022.