Meni Zapri

Župnijski list št. 12/12

 

Leto XVI — Številka 12 — 10. junij 2012

Škofovo pismo ob prihodu klaris – prvi del

Dragi sobratje duhovniki, bratje in sestre!

Pred letom dni, 18. maja 2011, sem obiskal sestre klarise v Nazarjah. Povabile so me, da bi pri njih daroval sveto mašo in se srečal z njimi. Med sveto mašo so sestre čudovito pele in sicer latinski koral. Spominjali smo se tudi obletnice rojstva blaženega papeža Janeza Pavla II. Po sveti maši smo se pogovarjali o soboški škofiji, njenih prvih korakih, pa tudi o njenih težavah – porast izvenzakonskih skupnosti in zakonskih ločitev, oddaljevanje mladih od krščanskih vrednot, ponovni vdor komunističnih idej v Pomurje in njihovo oživljanje na raznih proslavah, shodih, koncertih (da bi tako lažje pridobile legitimnost v kulturi in družbenem življenju), socialna razslojenost, pojavi množičnega sovraštva do Cerkve in še kaj. Vse to močno vpliva na vernike soboške škofije. Tudi kristjani težko najdemo orientacijo za naprej. Redki so še, ki se zavedajo skrivnosti zla, greha. Nihče več ni za nič kriv. Nikomur ni treba polagati računov za svoja dela, še najmanj Bogu. Malodušje, utrujenost, razočaranje, jeza in celo sovraštvo postajajo stalnica naših dni. Ne vemo, kaj se dogaja z nami. Vse manj smo si dobri. Ljudje smo postali zelo drugačni, sami sebe se kar bojimo. Odtujili smo se! Radi bi se vrnili k sebi, pa ne vemo kako. Vemo, da bi morali ljubiti in spoštovati bližnje, pa nam ne uspeva. Redki so, ki so si z vsemi dobri. Povsod slišimo, da je treba nekaj spremeniti. Nihče pa ne reče, kaj je to! Povsem nekoristne so gospodarske in ekonomske reforme, če se ne bo spremenilo stanje duha v družbi. To je tako kot z akcijo Očistimo Slovenijo. Že drugič smo Slovenijo očistili, ker smo jo medtem
povsem onesnažili. Še prej je potrebna akcija »Očistimo srce«.

Brez te ne bo z nami nič dobrega! Za ta čas je zelo primerna tolažba apostola Pavla: »Naša trenutna lahka stiska nam namreč pripravlja čez vso mero težko, večno bogastvo slave« (2 Kor 4,17). Na pomoč sem poklical sestre klarise in jih prosil, da pridejo v soboško škofijo. Vabilo so sprejele. Nekdanje župnišče v Turnišču, ki je štiristo let
stara stavba, smo skupaj z dobrotniki in delavci spremenili v samostan. Tja bodo prišle v četrtek, 28. junija 2012. Ob 17. uri se bomo zbrali pri njih, kjer bo sveta maša, blagoslov kapele in samostana. Tako se uresničuje stoletna želja duhovnikov, da bi v Prekmurju imeli kontemplativni samostan, kjer bi molili za družine in poglobitev vere med ljudmi ob Muri.


V sredo, 13. junija, v stolnici NE BO SVETIH MAŠ! Na ta dan smo vsi duhovniki skupaj s škofom PETROM na duhovniškem romanju ob obletnici naše duhovniške posvetitve, da se Bogu zahvalimo za dar duhovništva. Verniki ste povabljeni, da bi v času svete maše molili za svoje duhovnike, bodisi v stolnici ali doma. Svete maše, ki ste jih naročili za ta dan, bomo opravili na našem romanju v Celju pri Svetem Duhu. Hvala vam za vse molitve za nas duhovnike in za razumevanje.

V četrtek, 14. junija, začenjamo na pobudo Iniciativne skupine, ki pripravlja MOLITEV IN POST ZA DOMOVINO devetdnevnico za domovino. Vsak večer bomo pred sveto mašo posebej molili za našo domovino, da bi odgovorni zmogli narediti pozitivne spremembe v naši domovini. Z molitvijo bomo spodbujali k večji odgovornosti in podpori naši državi. 21. in 22. junija pa je – postni dan za našo domovino. Lepo vabljeni k molitvi za našo domovino.

Vabimo vas vsak dan k češčenju Srca Jezusovega – VRTNICAM. Med obema sv. mašama premišljujemo iz knjige Berte Golob z naslovom Z vrtnicami skozi rožnik.

V soboto 16. junija bodo imeli člani Združenja Marije Pomočnice v Krogu ob 12. uri mašo. Po končani sveti maši pa sledi prijateljski piknik pri Cigutovih. Vsak član, ki se bo udeležil piknika, mora svojo prisotnost potrditi in dati svoj prispevek.

Gospod škof spoveduje v naši stolnici vsako sredo in petek zjutraj, v četrtek zjutraj pa daruje sveto mašo.

Prijavnice za oratorij so na voljo tudi v predverju cerkve, kjer jih z veseljem vzemite in svoje otroke prijavite na letošnji oratorij, ki nosi naslov Grem jaz. Oratorij bo potekal od 2. do 7. julija. Prijave zbiramo do 24. junija.

V nedeljo bo sveta maša za LOVCE pri lovski koči v Krogu, 17. junija, ob 10.30 uri. Po maši bo poskrbljeno za pogostitev. Lepo vabljeni.

V soboto 16. junija romamo na Brezje, kjer bo srečanje STAREJŠIH, INVALIDOV in BOLNIKOV. Prijave zbiramo do petka na župnišču ali pri gospodu Golobu.

Zbiranje ODPADNEGA PAPIRJA še vedno poteka. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče in ga odložite pred garažna vrata. Hvala.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 16. junija 2012, ob 8. uri: Bakovska, Ivana Regenta, Daneta Šumenjaka in Sončna ul .
– v soboto, 23. junija 2012, ob 8. uri: Južna in Tomšičeva ul.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici