Meni Zapri

Župnijski list št. 12/13

Leto XVII — Številka 12 — 9. junij 2013

“CERKEV JE ENA, SVETA, KATOLIŠKA IN APOSTOLSKA”

V kakšnem smislu je Cerkev sveta?
Cerkev je sveta, ker je najsvetejši Bog njen prazačetnik. Kristus je zanjo dal samega sebe, da bi jo posvetil ter jo napravil posvečujočo. Sveti Duh jo oživlja z ljubeznijo. V njej je polnost zveličavnih sredstev. Svetost je poklicanost vsakega njenega uda in je cilj vse njene dejavnosti. Cerkev ima v svoji notranjosti Devico Marijo in neštete svetnike kot vzornike in priprošnjike. Svetost Cerkve je izvir posvečenja njenih otrok, ki se tu na zemlji vsi priznavajo za grešnike in vedno potrebujejo spreobrnjenja in očiščevanja.

Zakaj pravimo, da je Cerkev katoliška?
Cerkev je katoliška, to je vesoljna, kolikor je v njej navzoč Kristus: “Kjer je Kristus Jezus, tam je katoliška Cerkev” (sveti Ignacij Antiohijski). Oznanja celoto in celovitost vere; nosi in oskrbuje polnost zveličavnih sredstev; poslana je v misijon vsem narodom vseh časov, kateri koli kulturi pripadajo.

Ali je delna Cerkev katoliška?
Katoliška je vsaka delna Cerkev (to je škofija ali eparhija), sestavljena iz skupnosti kristjanov, ki so povezani v občestvu vere in zakramentov s svojim škofom, posvečenim v apostolskem nasledstvu z rimskim škofom, ki “predseduje v ljubezni” (sveti Ignacij Antiohijski).

Kdo pripada katoliški Cerkvi?
Vsi ljudje na različne načine pripadajo ali so naravnani h katoliški edinosti božjega ljudstva. V katoliško Cerkev je popolnoma včlenjen tisti, ki je, obdarjen s Svetim Duhom, povezan z njo z vezmi veroizpovedi, zakramentov in cerkvenega vodstva ter občestva. Krščeni, ki ne uresničujejo v polnosti te katoliške edinosti, so v nekem, čeprav nepopolnem občestvu s katoliško Cerkvijo.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (164-168)


V sredo, 12. junija, v stolnici BO SVETA MAŠA SAMO ZJUTRAJ OB 6.30 URI! Na ta dan smo vsi duhovniki skupaj s škofom PETROM na duhovniškem romanju ob obletnici naše duhovniške posvetitve, da se Bogu zahvalimo za dar duhovništva.
Verniki ste povabljeni, da bi v času svete maše ob 19.00 molili za svoje duhovnike v stolnici. Svete maše, ki ste jih naročili za ta dan, bomo opravili na našem romanju. Hvala vam za vse molitve za nas duhovnike in za vaše razumevanje.

V četrtek, 13. junija, romamo z kateheti naše župnije, zato kaplana in župnika čez dan ne bo doma. V primeru pogreba pokličite na telofonsko številko: 051/339-149.

V NEDELJO, 16. junija, začenjamo na pobudo Iniciativne skupine, ki pripravlja MOLITEV IN POST ZA DOMOVINO devetdnevnico za domovino. Vsak večer bomo pred sveto mašo posebej molili za našo domovino, da bi odgovorni zmogli narediti pozitivne spremembe v naši domovini. Lepo vabljeni k molitvi za našo domovino.

Prijavnice za oratorij so na voljo tudi v predverju cerkve, kjer jih z veseljem vzemite in svoje otroke prijavite na letošnji oratorij, ki nosi naslov Bog je z nami! Oratorij bo potekal od 1. do 6. julija. Prijave zbiramo do 16. junija.

V nedeljo, 16. junija, bo sveta maša za LOVCE pri lovski koči v Krogu, ob 10.30 uri. Sveto mašo bo daroval dr. Stanko Gerjolj. Lepo vabljeni.

V soboto, 15. junija, romamo na Brezje, kjer bo srečanje STAREJŠIH, INVALIDOV in BOLNIKOV. Odhod avtobusa ob 5.00 uri izpred stolnice. Cena romanja s kosliom je 25 EUR.

V soboto, 15. junija, po večerni sveti maši vabljeni na koncert SLOVENSKEGA OKTETA.
Ob letošnji 1150. obletnici prihoda svetih bratov Cirila in Metoda, pripravlja naša škofija koncert Slovenskega okteta, v nedeljo 30. junija pa vseslovesnko srečanje in praznovanje obletnice s slovesno sveto mašo v naši stolnici popoldne ob 16.00 uri!

Zbiranje ODPADNEGA PAPIRJA še vedno poteka. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče in ga odložite pred garažna vrata. Hvala.

Na naslov župnije prihajajo anonimna pisma. Če nekdo lahko zapiše kar nekaj strani dolgo pismo, ga ne sme biti sram ali strah, da se ne bi podpisal in zapisal svoj polni naslov! Pisem brez naslova pošiljatelja in podpisa ne beremo in ne obravnavamo!ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 15. junija 2013, ob 8. uri: Gregorčičeva in Ozka ulica.
– v soboto, 22. junija 2013, ob 8. uri: Grajska in Kopališka ulica.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici