Meni Zapri

Župnijski list št. 13/15

Leto XIX — Številka 13 — 21. junij 2015

Povzeto iz intrvjuja dr. Peter Štumpf ob 200-letnici rojstva sv. Janeza Boska

Sedanji papež Frančišek v sebi uteleša tri karizme: Preprostost Svetega Frančiška Asiškega, modrost sv. Ignacija Lojolskega in ljubezen do mladih svetega Janeza Boska. Sveti Frančišek je veroval s preprostim srcem. Sveti Ignacij Lojolski je veroval z razumnim srcem. Sveti Janez Bosko je veroval z ljubečim srcem. Vera, razum in ljubezen pa so temelj don Boskovega vzgojnega sistema. Vera brez razuma zapade v fanatizem. Vera brez ljubezni je hladna in ne prepriča.
Razum brez vere ostane razočaran. Razum brez ljubezni ustrahuje. Ljubezen brez vere je samo še erotika. Ljubezen brez razuma je samo še čustvenost. Mislim, da se bo papež v svojih govorih gibal okrog razuma, vere in ljubezni. Na teh treh temeljih je vzgoja mladih edino smiselna. In papež Frančišek to prav dobro ve. Svetega Janeza Boska bo papež poskušal v Turinu predstaviti kot aktualnega in nadvse dobrodošlega vzgojitelja današnje mladine.

Čas, ki ga živimo, je res v marsičem drugačen od don Boskovega. Srce pa ostaja vedno isto. Srce, ki ljubi, je znalo ljubiti v 19. stoletju in zna ljubiti danes in bo znalo ljubiti v prihodnosti. Srce, ki ljubi, vedno najde primerne načine, kako ljubezen darovati najbolj dragocenim: to so otroci, odraščajoči in mladi. Don Bosko je imel srce Dobrega Pastirja. Jezus kot Dobri Pastir je dal življenje za vse ljudi. Don Bosko je dal življenje mladim. To bi storil don Bosko tudi danes. In to naj delajo tudi vzgojitelji in animatorji. To naj delajo tudi mladi. Mislim, da bi don Bosko še dejal: »Mladi, ljubite mlade, ljubite ostarele in nemočne, ljubite otroke!«

+ msgr. dr. Peter Štumpf
soboški škof


Vabljeni na letni mini koncert vokalne skupine Angelski biseri, ki bo v petek, 26. junija, ob 19.30 v stolni cerkvi v Murski Soboti. Pridite vsi, ki bi radi skupaj z nami ob različnih glasbenih zvrsteh slavili Boga in razveselili srce!

Zaključujemo šolsko leto in Bogu se zahvaljujemo za vse milosti. Zato vas na spominski dan bl. Lavre Vikunja, v ponedeljek, 22. junija, vabimo,
da se nam pridružite v zahvali in prošnji za Božji blagoslov. Molitvena ura bo v župnijski cerkvi v Murski Soboti ob 18.00. Vabljeni vsi, ki imate radi otroke in vam je vrtec pri srcu.

V sredo, 24. junija, bo za člane Združenja Marije Pomočnice ob 18. uri molitvena ura pred Najsvetejšim, nato sveta maša. Po sveti maši bo zadnje srečanje v tem šolskem letu v župnijski dvorani. Vabljeni vsi člani!
V četrtek, 25. junija, bo zahvalna sveta maša ob 16. uri, ki jo bo vodil naš župnik Goran Kuhar v kapeli Marije Pomočnice na Matjaševskem hribu. Vabljeni!

V Slovenijo prihaja velik misijonar duhovnik Ian Taylor iz Trinidada in Tobaga in Janet Chinnia, ravnateljica katoliške osnovne šole, ki ga spremlja na misijonskih potovanjih. Vabljeni, da se v soboto, 27. junija, v naši stolnici, udeležite srečanja z njima, ki se bo začelo ob 16.00 uri.

V nedeljo, 28. junija, bomo pri vseh mašah prisluhnili pričevanju sestre Dorice Sever, ki deluje kot misijonarka med Inuiti na daljnem severu Kanade. Lepo vabljeni k sveti maši, nabirka med mašo bo namenjena za misijon sestre Dorice.

V ponedeljek, 29. junija, obhajamo praznik apostolov sv. Petra in Pavla. Vabljeni na mašniško posvečenje, ki bo ob 16.00 uri. Škof dr. Peter Štumpf bo v duhovnika posvetil Andreja Lažeto iz župnije Prihova. Večerne svete maše zaradi posvečenja ne bo!

Proščenje v Lukačevcih, bo v nedeljo, 28. junija. Sveta maša bo v Lukačevcih ob 10.00 uri.

Praznik svetega Cirila in Metoda – v nedeljo, 5. julija, bomo obhajali god svetega Metoda, zavetnika naše škofije. Sveto mašo ob 10.00 uri bo
daroval naš škof dr. Peter Štumpf.

ORATORIJ 2015, z vodilno mislijo Hočem biti svet, začnemo v  ponedeljek, 6. julija. Sklep oratorija bo v soboto, 11. julija. Prijave za oratorij zbiramo do konca meseca junija. Dobre gospodinje naprošamo, da v času oratorija prinesete kakšno pecivo ali sadje za udeležence oratorija. Prav tako prosimo žene za pomoč pri kuhanju kosila za otroke.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 27. junija 2015, ob 8. uri: Pušča – 2. skupina.
– v soboto, 4. julija 2015, ob 8. uri: Satahovci – 1. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.