Meni Zapri

Župnijski list št. 13/16

Leto XX — Številka 13 — 19. junij 2016

Telesna dela usmiljenja – BOLNIKE OBISKOVATI

Janezov evangelij označuje svatbo v Kani Galilejski za Jezusov prvi čudež, vsi trije sinoptični evangeliji so si edini v tem, da je bilo ozdravljenje bolnega prvi Jezusov čudež. Oba, Luka in Marko, označujeta ozdravljenje obsedenca za prvi in ozdravljenje Petrove tašče za drugi čudež (Mr 1, 21-31). Podobno kot Jezus so se tudi njegovi učenci posvečali potrebam tistih, katerih zdravje je bilo ogroženo. Marijino obiskanje Elizabete je prvi izraz dejstva, da je Marija Jezusova učenka. Na oznanjenje se takoj odzove s tem, da gre streč svoji sorodnici v stiski. V tem smislu je dvanajst učencev ustvarilo službo diakona, da bi ti pomagali ljudem v stiski. Kajti Cerkev je že dva tisoč let skrbela za slabotne in bolne.

Od drugega do petega stoletja je škofov diakon skrbel za potrebe petih posebnjih skupin: najdenčkov, sirot, ostarelih, romarjev in bolnih. Diakone so postopoma povezovali z nudenjem duhovne in fizične pomoči slabotnim tujcem. Ko se je njihova služba razvila, je Cerkev zgradila primerne ustanove.

Samostani so začeli graditi zdravstvene ustanove za bolne romarje, iz katerih so mnoge postale središča za študij medicine in za izdelovanje zdravilnih zelišč. Bolničarji sv. Lazarja so opravljali bolnišnice za gobavce, širili vero in ščitili romarje v Sveti deželi.

V novem veku so redovnice odločilno vplivala na skrb za bolne. Sestre usmiljenke sv. Vincencija Pavelskega so negovale bolnike po domovih in bolnišnicah. Sestre obiskanja device Marije so v svoje bratovščine sprejemale bolne, slabotne, ostarele, prizadete in tiste z nalezljivimi boleznimi.

Danes je veliko župnij vključenih v obiskovanje bolnih prek prostovoljcev laikov, duhovnikov, ki darujejo sveto mašo, in celo prek zaposlovanja strokovno usposobljenih negovalk. Od trenutka, ko je Jezus najprej ozdravil bolnega, so kristjani tako posamič kot občestveno sledili njegovim korakom. Kristusovi učenci danes s pogumom, sočutjem, z modrostjo in ustvarjalnim duhom nadaljujejo to dolgo izvrševalno delo usmiljenja.

(James F. Keenan DJ, Dela usmiljenja)


POMEMBNO OBVESTILO: Od 1. julija do vključno 31. avgusta bodo svete maše ob delavnikih, samo zvečer.

Zaključujemo šolsko leto in Bogu se zahvaljujemo za vse milosti. Zato vas na spominski dan bl. Lavre Vikunja, v sredo, 22. junija, vabimo, da se nam pridružite v zahvali in prošnji za Božji blagoslov. Molitvena ura bo v župnijski cerkvi v Murski Soboti ob 18.00.

V petek, 24. junija, bo za člane Združenja Marije Pomočnice ob 18. uri molitvena ura pred Najsvetejšim, nato sveta maša. Po sveti maši bo zadnje srečanje v tem šolskem letu v župnijski dvorani. Vabljeni vsi člani!

Proščenje v Lukačevcih, bo v nedeljo, 26. junija. Sveta maša bo v Lukačevcih ob 10.00 uri.

Dobre gospodinje naprošamo za pecivo, ki ga bomo postregli gostom ob mašniškem posvečenju. Pecivo prinesite v veroučne učilnice v sredo, 29. junija, med 15.00 in 16.00 uro. Bog plačaj!

V sredo, 29. junija, obhajamo praznik apostolov sv. Petra in Pavla. Vabljeni na mašniško posvečenje, ki bo ob 16.00 uri. Škof dr. Peter Štumpf bo v duhovnika posvetil Mitja Štefan Franc iz župnije Črenšovci, Matjaž Muršič Klenar iz župnije Gornje Radgone in Anton Borovnjak iz župnije Murske Sobote. Bogu hvaležni za ta dar jih pospremimo na njihovo odgovorno in lepo življenjsko pot z molitvijo, da bi bili dobri pastirji zaupanega jim ljudstva. Večerne svete maše zaradi posvečenja ne bo!

V tednu praznika apostolov Petra in Pavla je četrtek pred prvim petkom, prvi petek in sobota v mesecu juliju. Na prvi petek bomo obiskovali bolne in ostarele po domovih. Na prvi petek, bosta maši v M. Črncih in Krogu, na prvo soboto pa v Satahovcih in Rakičanu.

ORATORIJ 2016, z vodilno mislijo Zdaj gre zares, začnemo v torek, 12. julija. Sklep oratorija bo v nedeljo, 17. julija. Prijave za oratorij zbiramo do konca meseca junija. Dobre gospodinje naprošamo, da v času oratorija prinesete kakšno pecivo ali sadje za udeležence oratorija. Prav tako prosimo žene za pomoč pri kuhanju kosila za otroke.

SPREJEM NOVOMAŠNIKA p. Antona Borovnjaka, bo v soboto, 2. julija, zvečer ob 19.00 uri pred stolnico. Po sprejemu bo sveta maša, kjer bo navzoč tudi novomašnik. Lepo vabljeni k sprejemu novomašnika!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 25. junija 2016, ob 8. uri: Pušča – 2. skupina.
– v soboto, 2. julija 2016, ob 8. uri: Satahovci – 1. skupina.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.