Meni Zapri

Župnijski list št. 13/12

Leto XVI — Številka 13 — 24. junij 2012

Škofovo pismo ob prihodu klaris – drugi del

Samostan klaris bo tako »Duhovna ambulanta naše škofije«. Molitev in veselo pričevanje uboštva s strani sester lahko močno nagovorita vse, ki so razočarani tudi zaradi težkih pohujšanj znotraj Cerkve. Kot soboški škof skupaj z duhovniki prepuščam vajeti škofije v roke Jezusa Kristusa. Čutim svojo nemoč. Pred kratkim mi je kardinal Tarcizij Bertone, vatikanski državni tajnik, dejal: »Ohranite vašo, soboško škofijo v globoki krščanski veri!« Tudi papež Benedikt XVI. je povabil slovenske škofe, da bi po škofijah ustanovili evharistična središča, kjer bi lahko ljudje Jezusa v sveti evharistiji častili noč in dan, torej vedno. Nekatere škofije po svetu so zaradi moralnih škandalov skoraj povsem propadle. Tam, kjer so škofje ustanovili takšna središča, so te škofije doživele duhovni preporod. Pojavljajo se tudi novi duhovni poklici. Kaj se je zgodilo? Ob Jezusu so se ljudje pričeli spreobračati in je tako prišlo do sprememb med njimi. Sestre klarise, ki sta jih pred osemsto leti ustanovila sv. Klara in sv. Frančišek Asiški, v Nazarjah že od leta 1994 noč in dan častijo Jezusa pod podobo kruha. Na začetku bo prišlo v Turnišče sedem sester. V njihovo kapelo bomo lahko prihajali tudi mi in skupaj z njimi molili. V tej šoli molitve se bomo učili, da bi doma po župnijah raje prihajali v cerkev in se ustavljali ob Jezusu v tabernaklju. Sveti Janez Bosko je nekoč dejal svojim gojencem: »Če hočete biti srečni, potem radi prihajajte v cerkev počastit Jezusa. Če pa ste raje nesrečni, potem pa nikar tega ne počnite!«

Hočemo sprememb! To so želje vseh. Spremenimo srce, pa bodo spremembe in to zelo velike!

Dragi sobratje duhovniki, dragi bratje in sestre!
Pridite v četrtek, 28. junija 2012 v Turnišče! Upanje in blaženost bomo tam našli, kajti Gospod Jezus je z nami! Vem, da se bomo radi vračali tja.

Z Vami, Mati Marija

+Peter Štumpf,
soboški škof


V četrtek 28. junija bo ob 17. uri blagoslov in maša Klariškega samostana Marije Matere Cerkev v Turnišču. Lepo vabljeni k blagoslovu in svete maši in s tem počastimo prihod sester v našo škofijo.

V petek, 29. 6., je praznik APOSTOLSKIH PRVAKOV PETRA IN PAVLA. Sv. maše bodo v stolnici ob 6.30, 8., 10. in 19. uri. Sveta maša bo tudi v LUKAČEVCIH, ob 17. uri. Letos žal ne bo mašniškega posvečenja v naši stolnici, ker nimamo novomašnika. Zato ste na ta dan toliko bolj povabljeni h goreči molitvi za nove duhovne poklice.

Praznik svetih bratov CIRILA in METODA, slednji je zavetnik naše murskosoboške škofije, bomo obhajali 5. julija, s sveto mašo, ki jo bo ob 9.00. uri, daroval v stolnici g. škof dr. PETER ŠTUMPF, ki letos obhaja 6. let škofovskega posvečenja. Skupaj z g. škofom bodo somaševali letošnji duhovniki jubilanti naše škofije in vsi ostali duhovniki.

ORATORIJ 2012, z vodilno mislijo GREM JAZ, začnemo v nedeljo, 1. julija, ob 9. uri, s sv. mašo in blagoslovom animatorjev. Sklep bo v soboto, 7. julija, ob 15. uri, s sveto mašo.

V nedeljo 1. julija bo proščenje v Lukačevcih. Sveta maša bo tam ob 10. uri. Lepo vabljeni na proščenje.

V četrtek 28. junija bo naš gospod škof obhajal svoj zlati jubilej, svojega abrahama. Spominjajmo se ga v molitvi, da bo lahko še dolgo oznanjal božjo besedo in bil živa priča Kristusa.

V nedeljo 24. junija bo po večerni sveti maši sračanje bralcev božje besede v veroučnih učilnicah. Lepo vabljeni na srečanje vsi bralci.

V soboto 30. junija bo romanje v Homec. Nekaj še je prostih mest. Prijave zbira g. Jože Golob.

Gospod škof Peter Štumpf redno spoveduje v naši stolnice ob sredah in petkih zjutraj, v četrtek pa ima sveto mašo.

Še naprej zbiramo odpadni papir za KARITAS. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 30. junija 2012, ob 8. uri: Kroška ulica,
– v soboto, 07. julija 2012, ob 8. uri: Ul. Zorana Velnarja.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici