Meni Zapri

Župnijski list št. 14/14

Leto XVIII — Številka 14 — 6. julij 2014

KRISTJAN V JAVNEM IN POLITIČNEM ŽIVLJENJU

Spoštovani verniki, ob bližajočih se volitvah, vam posredujem pričevanje dr. Majde K. Zbačnik, zdravnice in nekdanje poslanke, ki ga je imela v župniji Svete Trojice v Ljubljani.

“Kristjan ne more podpirati političnega programa ali zakona, ki je v nasprotju z verskimi ali moralnimi načeli, pa čeprav je v slovenski družbi v javnosti še vedno pogosto ožigosan, politično diskreditiran in celo napaden s sovražnim govorom. Slovenija potrebuje politike, ki bodo z visokimi etičnimi in moralnimi normami, s pozitivno naravnanostjo skupaj gradili in ne gledali drug na drugega kot na sovražnika. V tej duhovni moralni prenovi demokracije bi morali kristjani odigrati pomembno vlogo s KRŠČANSKO VIZIJO PRIHODNOSTI. Za vernega je skupno dobro v družbenem smislu uresničevanje naravnega oz. Božjega reda v človeških dejanjih in odnosih, kar se mora odražati tudi v zakonodaji. Kriza vrednot je prav gotovo eden glavnih razlogov za krizo v delovanju demokracije.
Kristjani smo zopet pred novimi izzivi, imamo vrsto priložnosti, dati novo kakovost slovenski družbi v duhu krščanskih vrednot, dvigniti raven družbene pravičnosti. Eden od očetov sodobne združene Evrope Robert Schuman je zapisal:

»Demokracija bo ali krščanska ali pa je ne bo.« Papež Janez Pavel II. pa je opozoril, da postane lahko demokracija brez vrednostnih sistemov maskirani totalitarizem. Krščanstvo torej ni beg iz sveta, kot je dejal dr. Marjan Turnšek: »Naj se sliši vaš glas, brez nasilja, kot Kristus s pravičnostjo in ljubeznijo.« Kristjan naj se torej ne izogiba osebni odgovornosti za spreminjanje sveta in družbe v duhu evangelija, kolikor more, začenši v osebnem in družinskem, nato pa tudi v širšem okolju.”

POJDIMO NA VOLITVE, DA SLOVENIJA NE BO SAMO SAMOSTOJNA TEMVEČ TUDI SVOBODNA!


Sveta maša s proščenjem v DOMU STAREJŠIH V RAKIČANU, v čast Karmelski Materi Božji bo v sredo (16. julija) ob 9.30 uri. Lepo vabljeni predvsem svojci doma oskrbovancev!

V tednu, ki je pred nami (7.7. – 12.7.) je v naši župniji oratorij, dobre gospodinje prosimo za pecivo in sadje, ki ga bodo otroci v času oratorija z veseljem zaužili!

Na god Karmelske Matere Božje, 16. julija, bo sveta maša na PUŠČI ob 18. uri.

Sveta maša in proščenje na PUŠČI bo v nedeljo, 13. julija, ob 10. uri. Lepo vabljeni!

V nedeljo, 13. julija, so državnozborske volitve. Dolžnost in pravica ter moralna obveza vsakega kristjana je, da se udeleži volitev in glasuje za stranko, ki zastopa krščanska stališča – pomladne stranke.

V nedeljo, 13. julija, fatimski spomin, člani fatimske bratovščine vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim ob 18.00!

KRIŠTOFOVA NEDELJA bo v nedeljo, 27. julija. Po vsaki sveti maši bo blagoslov prevoznih sredstev – avtomobilov na župnijskem dvorišču in parkirišču. Ob tem se bomo zahvalili Bogu za srečno prevožene kilometre in se v dobroti spomnili naših misijonarjev z darovanjem za misijonska vozila. Ob izhodu iz cerkve bo košarica, kamor lahko darujete denar, ki bo namenjen za misijonsko akcijo MIVA, ki pomaga misijonarjem pri nabavi prevoznih sredstev.

Z mesecem avgustom, zaradi menjav duhovnikov, svete maše v Rakičanu ne bo! Ker pa je že nekaj maš za Rakičan vpisanih, bodo maše v Rakičanu vključno do 17. avgusta. S kapelskim odborom
smo se dogovorili, da bodo maše v Rakičanu od oktobra naprej vsako prvo soboto ob 9.30 uri!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi ob petkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 12. julija 2014, ob 8. uri: Trstenjakova ulica.
– v soboto, 19. julija 2014, ob 8. uri: Cankarjeva ulica.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: v mesecu maju bo drugi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.