Meni Zapri

Župnijski list št. 14/17

Leto XXI — Številka 14 — 2. julij 2017

Dragi ljudje, a vi sploh še potrebujete duhovnika? – 1.del

Tako pogosto sprašujem ob letošnjih vizitacijah župnij člane Župnijskih pastoralnih svetov. Zakaj takšno izpraševanje? Ko pregledujem knjige po župnijskih pisarnah, me še prav posebej zanimajo »krstne, poročne in mrliške knjige«. Te tri knjige mi vse povedo o verskem stanju v župniji. Upad cerkvenih porok in krstov ter porast tistih, ki niso poročeni in dajo otroke krstiti in porast umrlih, ki so odšli s tega sveta v večnost brez zakramentov popotništva, pomeni, da se je v veri nekaj zelo izvotlilo: Mnogi ne živijo tega, kar oznanja duhovnik in mnogi ne prejemajo tega, kar nudi duhovnik. Gre namreč za Božjo besedo in svete zakramente.

Izguba vere se skriva v tradiciji. Kaj to pomeni? Gremo k maši iz navade. Nesemo h krstu iz navade. Za otroke izsilimo birmo iz navade. Zahtevamo krščanski pogreb iz navade. Preveč vsega je iz navade in premalo iz vere. Med navado in vero so se vrinili še dobro obiskani »šanki« ob proščenjih, prilagajanje urnikov verouka in bogoslužja drugim
prostočasnim dejavnostim.

Duhovnik kot oznanjevalec vere je izgubil smiselnost poslanstva. V bistvu mu je to bilo odvzeto od tistih, ki z vero nimajo nič, imajo pa opraviti mnogo s tistimi rečmi, ki danes vplivajo na podobo življenja ljudi. Smiselnost duhovniškega poklica je oskubljena na minimum. Za večino ljudi je duhovnik skupaj s pošto, policijo, šolo, zdravnikom in gasilci samo še del krajevne infrastrukture, ki pač bolj ali manj funkcionira v skladu s svojim značajem ali talenti v rečeh, ki jih tisti kraj dojema kot koristne. Za medije in javnost so zato samo še zanimivi tisti duhovniki, ki imajo še kakšno dodatno dejavnost, od katere bi pač nekateri ljudje radi imeli materialne koristi.

Duhovno poslanstvo duhovnika mnogi smatrajo za nekoristno opravilo – razen, ko se bliža prvo obhajilo, birma ali pogreb. Takrat pred duhovnika pridejo tudi tisti, ki sploh ne vedo, kam so vsa ta leta založili svojo vero. Ta uboga vera je sedaj zdelana kot luknjast plašč, ki so ga pozabljenega v omari molji dodobra zdelali. Ko se duhovnik sreča s prvoobhajanci, z birmanci in z njihovimi starši ter botri, ali pa s pogrebci, sreča mnoge, ki mu hočejo prikazati svojo vero, pa mu na žalost lahko prikaže samo versko zdelanost, ki so jo načela leta pozabe, brezbrižnost in celo grešno življenje.

škof dr. Peter Štumpf


Slavilna sveta maša, bo v torek, 4. julija, ob 19.00 uri. Po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

Oratorij v naši župniji, bo od 9. do 15. julija, dobre gospodinje prosimo za pecivo in sadje, ki ga bodo otroci v času oratorija z veseljem zaužili!
Dobre žene, ki so pripravljene pomagati pri pripravi hrane v času oratorija, prosimo, da se oglasijo na župnišču. Skupaj se bomo dogovorili za sodelovanje.

V Katoliški Cerkvi 5. julija obhajamo slovesni praznik sv. bratov Cirila in Metoda, slovanskih apostolov in sozavetnikov Evrope. Imenujemo ju tudi apostola Slovanov zaradi pomembnega misijonskega dela med slovanskimi ljudstvi.
Sveti Metod je zavetnik naše škofije, v sredo, 5. julija, vabljeni k sveti maši in molitvi za našega škofa Petra in našo škofijo!

Na prvi četrtek, 6. julija, vabljeni k molitveni uri za nove duhovne poklice, ki bo ob 18.00 uri!

Na prvi petek, 7. julija, bomo obiskali bolne in ostarele po domovih. Ta dan bosta sveti maši tudi v Krogu in Murskih Črncih.

Proščenje v domu starejših v Rakičanu, bo v petek, 14. julija, sveta maša bo, ob 9.30 uri. Lepo vabljeni!

Proščenje na Pušči, bo v nedeljo, 16. julija, ob 10.00 uri. Lepo vabljeni!

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– Vsak prvi ponedeljek, v mesecu, je delitev oblačil, od 15.30 do 17.00 ure!
– Vsak drugi petek, v mesecu, lahko pripeljete obleke, obutev, igrače in vse kar želite darovati potrebam župnijske Karitas, med 16.00 in 17.00 uro!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 8. julija 2017, ob 8. uri: Krog – 3.skupina
– v soboto, 15. julija 2017, ob 8. uri: Murski Črnci – 1. skupina


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.