Meni Zapri

Župnijski list št. 14/12

Leto XVI — Številka 14 — 8. julij 2012

“VERUJEM V BOGA OČETA VSEMOGOČNEGA, STVARNIKA…”

Kako delujejo tri božje osebe?
Božje osebe, ki so neločljive v tem, kar so, so neločljive tudi v tem, kar delajo: Trojica ima eno samo in prav isto delovanje. Toda v enem samem božjem delovanju je vsaka oseba navzoča glede na svojski način, ki ji je lasten v Trojici. “O moj Bog, Trojica, ki te molim… Umiri mojo dušo. Naredi iz nje svoja nebesa, svoje ljubljeno bivališče in prostor svojega počitka. Naj te nikoli ne pustim samega, marveč naj bom tam, v vsej celoti, vsa prebujena v svoji veri, vsa v adoraciji, vsa predana tvojemu stvariteljskemu delovanju” (blažena Elizabeta od svete Trojice).

Kaj pomeni, da je Bog vsemogočen?
Bog se je razodel kot “Močni, Mogočni” (Ps 24,8-10), tisti, kateremu “ni nič nemogoče” (Lk 1,37). Njegova vsemogočnost je vesoljna, skrivnostna in se razodeva v stvarjenju sveta iz nič ter v stvarjenju človeka iz ljubezni, a zlasti v učlovečenju in v vstajenju svojega Sina, v daru posinovljenja in odpuščanja grehov. Zato se Cerkev obrača s svojo molitvijo na “Vsemogočnega večnega Boga” (“Omnipotens sempiterne Deus …”).

Zakaj je pomembno trditi: “V začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo” (1 Mz 1,1)?
Zato ker je stvarjenje temelj vseh odrešenjskih božjih zamisli; razodeva vsemogočno in modro božjo ljubezen; je prvi korak k zavezi edinega Boga s svojim ljudstvom; je začetek zgodovine odrešenja, ki doseže vrhunec v Kristusu; je prvi odgovor na osnovna človekova vprašanja o njegovem izvoru in njegovem cilju.

Kdo je ustvaril svet?
Oče, Sin in Sveti Duh so eno samo in neločljivo počelo svetá, tudi če delo stvarjenja sveta posebej pripisujemo Bogu Očetu.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve


Sveta maša s proščenjem v DOMU STAREJŠIH V RAKIČANU, v čast Karmelski Materi Božji bo v ponedeljek, 16. julija, ob 9.30 uri. Lepo vabljeni predvsem svojci doma oskrbovancev!

Na god Karmelske Matere Božje, 16. julija, bo sveta maša na PUŠČI ob 18. uri.

Sveta maša in proščenje na PUŠČI bo v nedeljo, 15. julija, ob 10. uri. Lepo vabljeni!

Člani ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE imajo 24. julija molitveno uro v stolnici ob 18. uri.

KRIŠTOFOVA NEDELJA bo v nedeljo, 22. julija. Po vsaki sveti maši bo blagoslov prevoznih sredstev – avtomobilov na župnijskem dvorišču in parkirišču. Ob tem se bomo zahvalili Bogu za srečno prevožene kilometre in se v dobroti spomnili naših misijonarjev z darovanjem za misijonska vozila. Ob izhodu iz cerkve bo košarica, kamor lahko darujete denar, ki bo namenjen za misijonsko akcijo MIVA, ki pomaga misijonarjem pri nabavi prevoznih sredstev.

V mesecu juliju bomo v naši župniji praznovali 100. obletnico posvetitve naše stolnice. Ob tej priložnosti bo sveta maša na dan posvetitve, 26. julija, zvečer ob 19.00 uri. somaševanje škofov in duhovnikov bo vodil naš škof dr. Peter Štumpf. V nedeljo, 29. julija pa bo skupaj z nami praznoval 100. obletnico posvetitve apostolski nuncij v republiki Sloveniji, sveta maša bo ob 10.00 uri.
Program župnijskega praznovanja ob 100. obletnici bo predstavljen v prihodnji številki župnijskega lista.

Še naprej zbiramo odpadni papir za KARITAS. Pripeljite ga na župnijsko dvorišče.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– DEŽURSTVO: vsak prvi ponedeljek v mesecu od 15.30 do 17.00 ure.
– SPREJEMANJE OBLAČIL: vsak drugi petek v mesecu od 16.00 do 17.00 ure.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zjutraj od 6.30, v petek zvečer od 18.30 do 19.ure. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 14. julija 2012, ob 8. uri: Ulica Matije Gubca,
– v soboto, 21. julija 2012, ob 8. uri: Tišinska ulica in Jakobovo naselje.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici