Meni Zapri

Župnijski list št. 14/13

Leto XVII — Številka 14 — 7. julij 2013

“CERKEV JE ENA, SVETA, KATOLIŠKA IN APOSTOLSKA”

Na kakšen način je Cerkev misijonarska?
Cerkev, ki jo vodi Sveti Duh, nadaljuje v zgodovini poslanstvo Kristusa samega. Kristjani morajo zato vsem oznanjati veselo novico, ki jo je prinesel Kristus, ko hodijo po njegovi poti, pripravljeni žrtvovati tudi same sebe do mučeništva.

Zakaj je Cerkev apostolska?
Cerkev je apostolska po svojem izvoru, ker je sezidana na “temelju apostolov” (Ef 2,20); po svojem nauku, ki je apostolski; po svoji zgradbi, ker jo učijo, posvečujejo in vodijo do Kristusove vrnitve apostoli po škofih, ki so njihovi nasledniki, v občestvu s Petrovim naslednikom.

V čem obstaja poslanstvo apostolov?
Beseda apostol pomeni odposlanec. Jezus, Očetov Odposlanec, je poklical k sebi dvanajstere izmed svojih učencev in jih postavil za svoje apostole, ko je iz njih napravil izbrane priče svojega vstajenja in temelje svoje Cerkve. Dal jim je nalogo, da nadaljujejo njegovo poslanstvo, rekoč: “Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz pošiljam vas” (Jn 20,21), ter obljubil, da bo z njimi do konca sveta.

Kaj je apostolsko nasledstvo?
Apostolsko nasledstvo je predajanje poslanstva in oblasti apostolov in njihovih naslednikov, škofov, z zakramentom svetega reda. Po tem predajanju naprej Cerkev ostaja v občestvu vere in življenja s svojim začetkom, medtem ko prek stoletij z razširjanjem Kristusovega kraljestva na zemlji ureja ves svoj apostolat.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (173 – 176)


Sveta maša s proščenjem v DOMU STAREJŠIH V RAKIČANU, v čast Karmelski Materi Božji bo v torek. Lepo vabljeni predvsem svojci doma oskrbovancev!

V nedeljo, 14. julija ob 10.00 uri, bo v naši stolnici ponovitev nove maše g. Borisa Kučka, ki je preteklo leto v naši župniji deloval kot diakon. Lepo vabljeni!
Zaradi ponovitve nove maše, v nedeljo 14. julija, maše ob 9.00 uri v stolnici ne bo!

Ob ponovitvi nove maše, prosimo gospodinje za pecivo, ki ga bomo ponudili po konačni slovesnosti, pecivo prinesite v veroučno učilnico v nedeljo, 14. julija, med 9.00 in 10.00 uro.

Na god Karmelske Matere Božje, 16. julija, bo sveta maša na PUŠČI ob 18. uri.

ŽUPNIJSKE IGRE bodo v soboto, 13. julija, ob 15.00 uri. Zaželjeno je, da na igrah sodelujete verniki iz celotne župnije. Vsaka vas in mesto naj bi imela vsaj eno ekipo za sodelovanje na igrah. Novost letošnjih iger je, da skupina, ki bo imela največ navijačev in rekvizitov za navijanje, bo lahko vložila jokerja, pri igri, ki si jo sami izberejo, kar pomeni, da se točke podvojijo. Lepo vabljeni!

Sveta maša in proščenje na PUŠČI bo v nedeljo, 21. julija, ob 10. uri. Lepo vabljeni!

V soboto, 13. julija, fatimski spomin, člani fatimske bratovščine vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim ob 18.00!

KRIŠTOFOVA NEDELJA bo v nedeljo, 21. julija. Po vsaki sveti maši bo blagoslov prevoznih sredstev – avtomobilov na župnijskem dvorišču in parkirišču. Ob tem se bomo zahvalili Bogu za srečno prevožene kilometre in se v dobroti spomnili naših misijonarjev z
darovanjem za misijonska vozila. Ob izhodu iz cerkve bo košarica, kamor lahko darujete denar, ki bo namenjen za misijonsko akcijo MIVA, ki pomaga misijonarjem pri nabavi prevoznih sredstev.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi ob četrtkih.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 13. julija 2013, ob 8. uri: Cvetkova ulica.
– v soboto, 20. julija 2013, ob 8. uri: Naselje Jožeta Kerenčiča in Zelena ulica.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici