Meni Zapri

Župnijski list št. 15/17

Leto XXI — Številka 15 — 16. julij 2017

Dragi ljudje, a vi sploh še potrebujete duhovnika? – 2.del

Radi rečemo: Po duhovniki vera gor in po duhovnikih vera dol. Vendar bi k temu dodal: Tudi po ljudeh duhovnikova vera gor in po ljudeh duhovnikova vera dol. Obrekljivi in vedno nezadovoljni ljudje so mnogokrat vzrok, da peša vera duhovnikom. Plemeniti ljudje pa so močna opora veri duhovnikov. Verska in moralna brezbrižnost in pa demografski upad prebivalstva praznita cerkve. Na takšno interakcijo med sekularizacijo in demografskim deficitom nas opozarjajo tudi novomašniki. Vsako leto jih je manj. Letos bodo v Sloveniji posvečeni samo štirje duhovniki. Veseli smo teh štirih. Bog nam jih pošilja.

Župnijske pastoralne svete naše škofije že nekaj časa opozarjam, da v bližnji prihodnosti vse župnije ne bodo mogle imeti svojega duhovnika, ker ga na žalost nimam kje vzeti. Že pet let noben fant iz soboške škofije ni vstopil v bogoslovno semenišče, da bi postal škofijski duhovnik. Tudi to sem že slišal: »Jaz ne grem za duhovnika, ker nočem, da bi mene ljudje tako obrekovali, kot moji doma obrekujejo župnika.« Duhovniki tudi nismo popolni možje in se na nas nabira kar precej prahu nepopolnosti. Duhovniška nepopolnost je bolj vidna kot tisto, kar je dobro in je kar dobrodošel izgovor, da ni treba hoditi k maši, da ni treba skrbeti za župnijo, da ni treba moliti za nove duhovne poklice, da ni treba slediti Božjemu klicu …

Kaj napraviti? Marsikaj! Duhovniki moramo premisliti nekatere reči o sebi. Premisliti moramo, kako naprej z veroukom, krstom in birmo. Skupaj z drugimi ljudmi moramo premisliti, kaj nas v župniji dobesedno »ubija in kaj poživlja«. Vsi moramo premisliti, kaj je z našo vero. Če se v svojem premišljevanju ustavimo pri veri, je to dobro. Če pa mislimo, da je vera nepotrebna reč, potem pa nastopi logična posledica, da duhovniki nismo več potrebni. Tega si nekateri celo želijo, zelo želijo. In tukaj se prične vse na novo: Nova evangelizacija, nova gorečnost v veri. Pred dva tisoč leti se je vse pričelo na novo in to samo z enajstimi apostoli, nekaj učenci in ženami. Ni razloga za paniko. Zaenkrat nas je še mnogo več. Kar je staro in dobro, naj ostane. Kar je novo in dobro, naj zaživi. Pridi Sveti Duh in v nas vžgi Ogenj svoje ljubezni!

škof dr. Peter Štumpf


V soboto smo zaključili letošnji oratorij, ki se ga je udeležilo 120 otrok. Skupaj z 30 animatorji so preživeli lep čas igre, molitve in skupnega druženja. Posebna zahvala gre vsem animatorjem, g. kaplanu, s. Simoni Komar in s. Martini Golavšek, ki so se vestno pripravljali in ves teden pridno delali ter skrbeli, da so se otroci lepo počutili.
Zahvaljujemo se tudi vsem gospodinjam in družinam, ki ste otroke razveselili z raznimi dobrotami, prav tako se zahvaljujemo ženam, ki so vsak dan v kuhinji pripravljale kosilo in moškemu, ki je poskrbel za vse, kar so v kuhinji potrebovali. Zahvala velja tudi možem, ki so postavili šotor in vsem, ki ste kakor koli pomagali! Bog plačaj.

V nedeljo, 23. julija, je KRIŠTOFOVA NEDELJA, pri vsaki sveti maši bo blagoslov avtomobilov in šoferjev. Povabljeni smo, da za vsak srečno prevožen kilometer, darujemo dar za misijonsko akcijo MIVA. Ob izhodu iz cerkve bo košarica, kamor lahko darujete svoj dar.

V ponedeljek, 24. julija, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim in sveti maši člani Združenja Marije Pomočnice!

V sredo, 26. julija, obhajamo v naši škofiji slovesni praznik obletnice posvetitve naše stolnice. Lepo vabljeni k svetim mašam!

Odbor za družino Škofije Murska Sobota vabi na duhovne vaje za zakonce od petka, 11.avgusta, do ponedeljka, 14.avgusta v Veržeju. Vodil jih bo duhovnik, lazarist in pedagog, g. Stanko Gerjolj. Tema: Različni značaji v družini. Duhovne vaje so za zakonce, poskrbljeno bo tudi za otroke in mlade. Prijave: g. Marko Štajner, tel. gsm 051/370-377.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– DEŽURSTVO: vsak prvi ponedeljek v mesecu od 15.30 do 17.00 ure.
– SPREJEMANJE OBLAČIL: vsak drugi petek v mesecu od 16.00 do 17.00 ure.

Priložnost za sveto spoved je v naši stolnici vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo.

 ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 22. julija 2017, ob 8. uri: Murski Črnci – 2. skupina.
– v soboto, 29. julija 2017, ob 8. uri: Veščica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.