Meni Zapri

Župnijski list št. 15/19

Leto XXIII — Številka 15 — 14. julij 2019

100-letnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

“Cerkev na Slovenskem obhaja 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. To je predvsem priložnost za zahvaljevanje Bogu za vse prejete darove. Obenem je priložnost za utrjevanje vsega, kar narod ohranja pri življenju. Med te vrednote spada tudi vera. To je priložnost za utrditev temeljev: verskih, kulturnih, narodnih. Je priložnost za gradnjo Cerkve, Škofije Murska Sobota. Je priložnost za gradnjo našega skupnega doma – domovine, države Slovenije.

V grbu Škofije Murska Sobota je upodobljen zlati most, ki se pne čez Muro in povezuje Prlekijo in Prekmurje. Ta most je obenem oltar, saj je na njem postavljeno znamenje križa, na desni in levi strani pa so že pripravljeni darovi za evharistijo: klasje za kruh in grozd za vino. Naša pot temelji na Kristusovi daritvi na križu, zajema moč iz njegove evharistične daritve. Čez ta zlati most so stopali ljudje že v davni preteklosti, skupaj so stopali pred sto leti in povabljeni smo, da tudi danes skupaj stopamo čez zlati most, da se krepimo s sveto evharistijo in se povezujemo med seboj.

Iti čez zlati most pomeni krepiti in živeti vero, upanje in ljubezen. Pomeni prizadevati si za mir in sožitje z vsemi ljudmi tukaj in s sosednjimi narodi. Pomeni krepiti vrednote, ki pomagajo preživeti posamezniku in narodu. Pomeni prizadevati si za svetost, stopati preko tega sveta v večni dom.”

Lojze Kozar ml., Skupaj čez zlati most

Vabljeni na slovesno sveto mašo, ki jo bomo obhajali 17. avgusta 2019 ob 17.00 v Beltincih, kjer je pred sto leti potekal velik shod kristjanov in domoljubov.


V soboto smo zaključili letošnji oratorij, ki se ga je udeležilo 124 otrok. Skupaj z 21 animatorji so preživeli lep čas igre, molitve in skupnega druženja. Posebna zahvala gre vsem animatorjem, g. kaplanu Aljažu, s. Majdi Merzel in s. Martini Golavšek, ki so se vestno pripravljali in ves teden pridno delali ter skrbeli, da so se otroci lepo počutili.
Zahvaljujemo se tudi vsem gospodinjam in družinam, ki ste otroke razveselili z raznimi dobrotami, prav tako se zahvaljujemo ženam, ki so vsak dan v kuhinji pripravljale kosilo skupaj z gospo Mijo. Zahvala velja tudi možem, ki so postavili šotor in vsem, ki ste kakor koli pomagali! Bog plačaj.

V ponedeljek, 15. julija, bo ob 19.30 uri, koncert zbora Chorale Anguélos zbor šole Chevreul Blancarde Marseille, ki ga vodi Patrick Benoit. Zbor je bil ustanovaljen novembra leta 1987 in je v tridesetih letih svojega delovanja razširil svoj sloves po Franciji, Evropi in severni Ameriki. Sestavljajo ga fantje in dekleta, ki jim je skupna ljubezen do glasbe na prostovoljni bazi. Lepo vabljeni na koncert, ki bo v naši stolnici.

Proščenje v domu starejših v Rakičanu, bo v torek, 16. julija ob 9.30 uri. Sveto mašo bo vodil g. Jože Hozjan. Lepo vabljeni!

V nedeljo, 21. julija, je KRIŠTOFOVA NEDELJA, pri vsaki sveti maši bo blagoslov avtomobilov in šoferjev. Povabljeni smo, da za vsak srečno prevožen kilometer, darujemo dar za misijonsko akcijo MIVA. Ob izhodu iz cerkve bo košarica, kamor lahko darujete svoj dar.

V sredo, 24. julija, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim in sveti maši člani Združenja Marije Pomočnice!

V petek, 26. julija, obhajamo v naši škofiji slovesni praznik obletnice posvetitve naše stolnice. Lepo vabljeni k svetim mašam!

Seja ŽPS bo v soboto, 27. julija ob 20.00 uri, v veroučnih učilnicah. Člani lepo vabljeni!

Na župnišču lahko dobite knjigo g. Andreja Lažeta, ki govori o dogodkih priključitve Prekmurja k matični domovini z naslovom: POVSOD POKAŽIMO, DA SMO SLOVENCI!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 20. julija 2019, ob 8. uri: Mladinska ulica.
– v soboto, 27. julija 2019, ob 8. uri: Partizanska ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo, tretjo in četrto nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.