Meni Zapri

Župnijski list št. 15/12

Leto XVI — Številka 15 — 22. julij 2012

“VERUJEM V BOGA OČETA…STVARNIKA…”

Kako je Bog ustvaril vesolje?
Bog je ustvaril vesolje svobodno z modrostjo in ljubeznijo. Svet ni proizvod nujnosti, slepe usode ali naključja. Bog je “iz nič” (2 Mkb 7,28) ustvaril urejen in dober svet, katerega neskončno presega. Bog po svojem Sinu in Svetem Duhu ohranja v bivanju svoje stvarstvo in ga vzdržuje v biti, mu daje delovati in ga vodi v smeri k njegovi dovršitvi.

V čem obstaja božja previdnost?
Božja previdnost obstaja v ukrepih in posegih, s katerimi Bog vodi svoje stvarstvo k poslednji popolnosti, h kateri jih je poklical. Bog je suvereni gospodar svojega načrta. Toda za njegovo uresničenje uporablja tudi sodelovanje svojih ustvarjenih bitij. Hkrati daje svojim stvarem dostojanstvo, da same delujejo, da so vzroki druge drugim.

Kako človek sodeluje z božjo previdnostjo?
Bog daje človeku in tudi zahteva od njega, spoštujoč pri tem seveda njegovo svobodo, da sodeluje z njim s svojimi dejanji, svojimi molitvami in celo s svojim trpljenjem. Bog sam namreč “po svojem blagohotnem načrtu” deluje v človeku, da “hoče in dela” (Flp 2,13).

Če je Bog v svoji previdnosti vsemogočen, zakaj tedaj obstaja zlo?
Na to boleče in skrivnostno vprašanje, more dati odgovor samo celota krščanske vere. Bog nikakor ni, niti neposredno niti posredno, vzrok zla. Bog osvetljuje skrivnost zla po svojem Sinu Jezusu Kristusu, ki je umrl in vstal, da bi premagal veliko moralno zlo, ki je greh ljudi in predstavlja korenino slehernega zla.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve


PRAZNOVANJE 100. OBLETNICE POSVETITVE NAŠE STOLNICE

Dragi verniki soboške župnije! V četrtek, 26. julija, mineva sto let od posvetitve povečane stolne cerkve v Murski Soboti. Ob tej priložnosti Vas vljudno vabimo, da se nam pridružite na skupnem praznovanju, ki ga bo povezovala molitvena tridnevnica. Vsak dan tridnevnice vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim, eno uro pred večerno sveto mašo.

četrtek, 26. julij, ob 18.00 uri molitvena ura pred Najsvetejšim. Ob 19.00 uri sveta maša, ki jo bo daroval naš škof dr. Peter Štumpf ob somaševanju sosednjih škofov in duhovnikov. Dobre gospodinje prosimo za pecivo, vinogradnike pa za žlahtno kapljico!

petek, 27. julij, ob 18.00 uri molitvena ura pred Najsvetejšim.

sobota, 28. julij, ob 15.00 uri vabljeni na župnijske igre, kjer bodo sodelovale ekpie iz mesta in vasi naše župnije. Igre bomo zaključili s sveto mašo. V primeru slabega vremena igre odpadejo!

nedelja, 29. julij, ob 10.00 uri slovesna sveta maša, ki jo bo daroval apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. dr. Juliusz Janusz. V nedeljo maše ob 9.00 uri ne bo! Dobre gospodinje prosimo za pecivo, vinogradnike pa za žlahtno kapljico!

ponedeljek, 30. julij, ob 19:30 odprtje razstave v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti, kjer bo predstavljena zgodovina gradnje nove cerkve. Na razstavi bodo tudi likovna dela ustvarjalcev, ki so pod vodstvom g. Antona Buzetija, nastajali v likovni koloniji, ki je potekala od 16. do 20. julija. Izbrane slike bo mogoče kupiti. Na razstavi pa bo predstavljena monografija z naslovom “Utrinki iz stoletne zgodovine stolnice v Murski Soboti”.

V nedeljo, 12. avgusta, vabljeni na sklep Klarinega leta v Turnišče k samostanu sester Klaris. Ob 14.30 uri molitvena ura in ob 16.00 uri sveta maša, ki jo bo vodil kardinal dr. Franc Rode.

Vabljeni na romanje na Višarije, ki bo, 11.avgusta, prijave zbira g. Jože Golob.

V torek, 14. avgusta, vabljeni na peš romanje k polnočni sveti maši v Turnišče. Odhod izpred župnišča ob 20.00 uri. Poskrbite za primerno obutev in obleko. Lepo vabljeni!ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 28. julija 2012, ob 8. uri: Miklošičeva in Bevkova ulica in naselje Ljudske pravice,
– v soboto, 4. avgust 2012, ob 8. uri: Prešernova ulica in ulica Ob Kanalu.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici