Meni Zapri

Župnijski list št. 16/13

Leto XVII — Številka 16 — 4. avgust 2013

“VERUJEM V SVETO KATOLIŠKO CERKEV…”

Zakaj ima cerkvena služba tudi osebnostno naravo?
Cerkvena služba ima tudi osebnostno naravo, ker je v moči svetega reda vsakdo odgovoren pred Kristusom, ki ga je osebno poklical in mu podelil poslanstvo.

Kakšno je papeževo poslanstvo?
Papež, rimski škof in naslednik apostola Petra, je trajno in vidno počelo ter temelj edinosti Cerkve. Je Kristusov namestnik, glava škofovskega zbora in pastir vesoljne Cerkve, nad katero ima po božji ustanovitvi polno, vrhovno, neposredno in vesoljno oblast.

Kakšna je naloga škofovskega zbora?
Zbor škofov, v občestvu s papežem in nikoli brez njega, prav tako izvršuje vrhovno in polno oblast nad vso Cerkvijo.

Kako škofje udejanjajo svojo učiteljsko službo?
Škofje v občestvu s papežem imajo prvo dolžnost, da vsem zvesto in z oblastjo oznanjajo božji evangelij kot verodostojni pričevalci vere apostolov, nosilci Kristusove avtoritete. Po nadnaravnem verskem čutu se božje ljudstvo neomahljivo oklepa vere pod vodstvom živega cerkvenega učiteljstva.

Kdaj se udejanja nezmotnost cerkvenega učiteljstva?
Nezmotnost se udejanja, kadar rimski škof v moči svoje oblasti vrhovnega pastirja Cerkve ali zbor škofov v občestvu s papežem zlasti na vesoljnem cerkvenem zboru dokončno razglasi kak nauk o veri ali nraveh, in tudi kadar papež in škofje v svojem rednem učiteljstvu soglasno predlagajo kak nauk kot dokončen. Takšnih naukov se moramo oklepati s poslušnostjo vere.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (181-185)


V nedeljo, 11. avgusta, bo v Apačah potekalo molitveno srečanje članic in članov župnijskih pastoralnih svetov naše škofije. Ob 15.00 uri bo molitvena ura in nato sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov vodil naš škof dr. Peter Štumpf. Člani župnijskega sveta lepo vabljeni!

Na praznik Marijinega vnebovzetja bo proščenje v Murskih Črncih, kjer bosta sveti maši ob 7.00 in 10.00 uri. V stolnici bodo maše kakor ob nedeljah razen maše ob 9.00 uri ne bo!

PRAZNOVANJE MARIJINEGA VNEBOVZETJA V TURNIŠČU:

Sreda, 14. avgust: sv. maše:
– ob 17. uri molitvena ura in spovedovanje mladine,
– ob 18. uri sv. maša z nagovorom za mladino,
– ob 20. uri sv. maša z nagovorom za zakonce, nato procesija z Marijinim kipom in bdenje vso noč ter prihod romarskih procesij in spovedovanje, ob 24. uri sv. maša.

Četrtek, 15. avgust, praznik Marijinega Vnebovzetja:
– sv. maša ob: 5., 6., 7. uri.
– ob 10. uri glavna romarska slovesna sv. maša, ki jo vodi škof msgr. dr. Peter Štumpf. Med sv. daritvijo bo škof posvetil škofijo Murska Sobota Srcu Jezusovemu in Srcu Marijinemu
– ob 15. uri sv. maša v samostanu nato še ob 17. in ob 19. uri sv. maša.

ROMANJA
14. avgusta vabljeni na peš romanje h Gradu na Goričkem. Odhod izpred pokopališča v Černelavcih ob 16. uri. Pri Gradu se bomo udeležili svete maše ob polnoči. Poskrbite za prevoz domov!

ROMSKO ROMANJE v Marijo Bistrico bo 24. avgusta 2013.

ŠKOF SPOVEDUJE V STOLNICI: vsako sredo in petek zvečer od 18.30 ure. Somaševanje pa vodi vsak četrtek pri jutranji sveti maši.ČIŠČENJE CERKVE:
 – v soboto, 10. avgusta 2013, ob 8. uri: Ulica Juša Kramarja, Kuharjeva in ulica Nikole Tesla.
– v soboto, 17. avgust 2013, ob 8. uri: Žitna ul., ulica Otona Župančiča in Talanyijeva.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici