Meni Zapri

Župnijski list št. 16/15

Leto XIX — Številka 16 — 2. avgust 2015

O ZBRANOSTI PRI MOLITVI

“Ko pa stojimo in molimo, preljubi bratje, moramo paziti in se okleniti molitve z vsem srcem. Sleherna mesena in svetna misel naj se umakne in duh naj takrat ne premišljuje nič drugega kot to, kar moli.

Zategadelj tudi duhovnik pred molitvijo najprej zakliče, pripravi srca bratov in reče: “Kvišku srca!” Ko ljudstvo odgovori: “Imamo jih pri Gospodu,” se s tem opozori, naj ima v mislih samo Gospoda in nič drugega. Srce naj se zapre za sovražnika in odpre samo za Gospoda in naj Božjega sovražnika med molitvijo ne spusti k sebi. Pogosto se namreč prikrade in vsili in s prevejano zvijačo obrne našo molitev od Boga, da imamo v srcu nekaj drugega kot na jeziku. Boga pa mora iskreno in pobožno moliti ne glas besede, marveč srce in misel.

Kakšno malomarnost pa kažeš, če se daš zavesti in zaplesti nespodobnim in nesvetim mislim, ko prosiš Gospoda, kot da ga potrebuješ, pa se ukvarjaš z drugimi mislimi, kot da z Bogom govoriš. Kako terjaš, da te Bog sliši, ko samega sebe ne slišiš? Ali hočeš, da Bog misli nate, ko moliš, sam nase pa ne misliš?

To pomeni sovražnika se sploh ne varovati; to pomeni, ko moliš, Božje veličastvo žaliti z zanikrno molitvijo; to pomeni z očmi bedeti in s srcem spati, kristjan pa mora s srcem bedeti, tudi ko oči spijo, kakor je pisano v Visoki pesmi, kjer Cerkev o sebi pravi: “Jaz spim in moje srce bedi.” Zato apostol skrbno in oprezno opominja: “V molitvi bodite stanovitni, čujte v njej!” Uči nas namreč in nam kaže, da bodo mogli pri Bogu doseči, kar prosijo, tisti, ki jih Bog vidi, da čujejo in molijo”.

Sveti Ciprijan


Referat za bogoslužje in cerkveno glasbo organizira duhovno srečanje vseh bogoslužnih sodelavcev, ki bo v Marijanišču v Veržeju v soboto, 8. in v soboto, 29. avgusta od 9.00 do 15.00 ure. Srečanje bo vodil soboški župnik g. Goran Kuhar. Na srečanje so vabljeni izredni delivci obhajila, bralci, organisti, pevci, mežnarji in krasilci/ke bogoslužnih prostorov.

V nedeljo, 9. avgusta, je v Turnišču škofijsko srečanje članov pastoralnih svetov naše škofije. Molitveno srečanje se bo začelo ob 15.00 uri. Člani našega župnijskega sveta lepo vabljeni, odhod izpred župnišča ob 14.00 uri!

V soboto, 15. avgusta, je zapovedani praznik Vnebovzetja device Marije, svete maše bodo v stolnici ob 8.00, 10.00 in zvečer. Na ta dan bo proščenje v Murskih Črncih, kjer bosta sveti maši ob 7.00 in 10.00 uri.

V mesecu avgustu, bodo menjave tudi v skupnosti sester HMP. Iz naše župnije odhajata s. Avzilija Simončič in s. Lucija Nastran. Zahavljujemo za njuno pastoralno dejavnost v naši župniji. Sestra Avzilija je delovala v Združenju Marije Pomočnice, pomagala v župnijski pisarni in redno obiskovale bolnike po domovih in v domu za ostarele v Rakičanu. Sestra Lucija pa je kot vzgojiteljica delovala v vrtcu Lavra na Tišini, vodila Marijino družbico in bila dejavna sodelavka v župnijski pastorali. Na njuno novo pot pa kličemo obilo Božjega blagoslova in priprošnje Marije Pomočnice Kristjanov.

ROMANJA – 14. avgusta vabljeni na peš romanje v Turnišče. Odhod bo ob 18.00 uri. V stolnici se zberemo ob 17.50, kjer bo blagoslov romarjev in se nato podamo na pot. V Turnišču se bomo se bomo udeležili svete maše ob polnoči. Poskrbite za prevoz domov!

ROMSKO ROMANJE v Marijo Bistrico bo v soboto 22. avgusta 2015.

V naši župniji že nekaj časa opazujemo razvado med nekaterimi verniki, ki zamujajo k sveti maši in prihajajo v cerkev skoraj do obhajila. Tisti, ki zamujajo k sveti maši, se ne morejo zbrati, da bi lahko sledili poteku svete maše (kolikor je še ulovijo), poleg tega pa motijo tudi ostale. Prosimo Vas dragi verniki, da k maši pridete pravočasno, da s svojim prihajanem med mašo ne motite vseh, ki so že v cerkvi.

V stolnici je priložnost za sveto spoved vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 8. avgusta 2015, ob 8. uri: Trstenjakova ulica.
– v PETEK, 14. avgust 2015, ob 8. uri: Cankarjeva ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.