Meni Zapri

Župnijski list št. 16/16

Leto XX — Številka 16 — 31. julij 2016

Telesna dela usmiljenja – jetnike reševati

ŽŽe nekaj let nas v tednu zaporov vikariat za zapornike spomni na telesno delo usmiljenja -– jetnike rešševati, ko nas povabi k razmišljanju in molitvi za zapornike in njihove družžine, za žžrtve kaznivih dejanj, za zaposlene v pravosodju …… Takrat imamo priložžnost, da se vsaj malo zavemo aktualnosti tega telesnega dela usmiljenja.
Prav tako pa nas omenjeno telesno delo usmiljenja more spomniti tiste »zapore«, ki jih ljudje ustvarjamo z grehom razvad, odvisnosti. Jetnike rešševati pomeni rešševati tako ali drugače ujete. Jezus osvobaja jetnike, ko reššuje obsedene izpod hudičeve oblasti, tiste ki grešijo, pa opominja in jim odpušča grehe. Vse naredi, da bi človeka osvobodil. Ustavi se ob greššniku, ob obsedenem, pozoren je na njegovo stisko, opozarja na naššo greššnost kot izvir vsake ujetosti in nas želi osvoboditi. Ne obsoja, vedno pomaga.
Kljub sočutju, pa vedno jasno razlikuje med dobrim in slabim. Pri obsedenem ni na enak način sočuten kot ob bolnem. Ko ozdravlja bolne, pristopa z močjo, ki je nežna in mehka, ko rešuje obsedene, pa je predvsem trden in neomajen v svoji moči.
Kako lahko mi pristopimo na pomoč v različnih ujetostih? Človek je lahko jetnik svoje finančne stiske, napačnih predstav, različnih odvisnosti, …… Našša naloga je videti stiske vsakega človeka in mu pomagati jih premagati. Pomeni vzeti si čas za človeka, stopiti z njim scela v odnos. Najprej pa moramo sami pri sebi vztrajno premagovati slabo in se boriti za dobro. Našša svoboda je v tem, da se odločamo za dobro in delamo dobro.


S prvim avgustom prihaja v našo župnijo kaplan g. Andrej Lažeta z odgovornostjo za duhovno oskrbo v Splošni bolnišnici Murska Sobota ter v domovih starejših v Rakičanu in Murski Soboti. Ob sobotah in nedeljah pa bo g. Andrej pomagal v župniji Cankova in Kuzma. Veselimo se njegovega prihoda v našo župnijo in mu kličemo obilje Božjega blagoslova pri njegovem delu.

SLAVILNA SVETA MAŠA – bo v torek, 2. avgusta, ob 19.00 uri. Po sveti maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

ŠKOFIJSKI MISIJON – mesec avgust je zadnji mesec škofijskega misijona, lepo povabljeni k misijonskemu dogajanju. Na prvi četrtek, petek in soboto vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim, sveti spovedi in sveti maši. Na prvo nedeljo v avgustu bo v naši župniji misijonar kaplan pri Gradu g. Gregor Šemrl.

Sklepna slovesnost škofijskega misijona bo v nedeljo, 14. avgusta 2016 v škofijskem romarskem svetišču pri Mariji Vnebovzeti v Turnišču. Ob 15. uri bo molitvena ura, ob 16. uri pa sv. maša, ki jo bo vodil škof dr. Peter štumpf ob somaševanju duhovnikov soboške škofije. Na to srečanje so posebej vabljeni člani župnijskih pastoralnih svetov.

Obisk bolnikov – na prvi petek bomo obiskali bolne in ostarele po domovih. Na prvi petek bosta maši v Krogu in Rakičanu, na prvo soboto pa v Satahovcih in Rakičanu.

Odbor za družino škofije Murska Sobota vabi na duhovne vaje za zakonce od petka, 12.8., do nedelje, 14.8. v Veržeju. Duhovne vaje, ki jih bo vodil duhovnik in pedagod dr. Stanko Gerjolj, se začnejo v petek z večerjo in končajo v nedeljo s kosilom.

V ponedeljek, 15. avgusta, je zapovedani praznik Vnebovzetja Device Marije, svete maše bodo v stolnici ob 8.00, 10.00 in zvečer. Na ta dan bo proščenje v Murskih Črncih, kjer bosta sveti maši ob 7.00 in 10.00 uri.

ROMANJA – v soboto, 3. septembra, pripravljamo župnijsko romanje na Višarije, prijave zbiramo na župnišču.

V stolnici je priložnost za sveto spoved vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 6. avgusta 2016, ob 8. uri: Trstenjakova ulica.
– v soboto, 13. avgusta 2016, ob 8. uri: Cankarjeva ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.