Meni Zapri

Župnijski list št. 16/18

Leto XXII — Številka 16 — 29. julij 2018

O ZBRANOSTI PRI MOLITVI

“Ko pa stojimo in molimo, preljubi bratje, moramo paziti in se okleniti molitve z vsem srcem. Sleherna mesena in svetna misel naj se umakne in duh naj premiššljuje nič drugega kot to, kar moli.

Zategadelj tudi duhovnik pred molitvijo najprej zakliče, pripravi srca bratov in reče “Kviššku srca!” Ko ljudstvo odgovori: “Imamo jih pri Gospodu,” se s tem opozori, naj ima v mislih samo Gospoda in nič drugega. Srce naj se zapre za sovražnika in odpre samo za Gospoda in naj Božžjega sovražžnika med molitvijo ne spusti k sebi. Pogosto se namreč prikrade in vsili in s prevejano zvijačo obrne naššo molitev od Boga, da imamo v srcu nekaj drugega kot na jeziku. Boga pa mora iskreno in pobožno moliti ne glas besede, marveč srce in misel.

Kakšno malomarnost pa kažeš, če se daš zavesti in zaplesti nespodobnim in nesvetim mislim, ko prosiš Gospoda, kot da ga potrebuješ, pa se ukvarjaš z drugimi mislimi, kot da z Bogom govoriš. Kako terjaš, da te Bog sliši, ko samega sebe ne slišiš? Ali hočeš, da Bog misli nate, ko moliš, sam nase pa ne misliš?

To pomeni sovražnika se sploh ne varovati; to pomeni, ko moliš, Božje veličastvo žaliti z zanikrno molitvijo; to pomeni z očmi bedeti in s srcem spati, kristjan pa mora s srcem bedeti, tudi ko oči spijo, kakor je pisano v Visoki pesmi, kjer Cerkev o sebi pravi: “Jaz spim in moje srce bedi.” Zato apostol skrbno in oprezno opominja: “V molitvi bodite stanovitni, čujte v njej!” Uči nas namreč in nam kaže, da bodo mogli pri Bogu doseči, kar prosijo, tisti, ki jih Bog vidi, da čujejo in molijo”.

Sveti Ciprijan


SLAVILNA SVETA MAŠA – bo v torek, 7. avgusta, ob 19.00 uri. Po sveti maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

Obisk bolnikov – na prvi petek bomo obiskali bolne in ostarele po domovih. Na prvi petek bosta maši v Krogu in Rakičanu, na prvo soboto pa v Satahovcih in Rakičanu.

Spoštovani člani ŽPS!
Pred praznikom Marijinega vnebovzetja, v nedeljo, 12. avgusta 2018, bo v župnijski cerkvi Marije vnebovzete pri Gradu molitveno srečanje članov in članic Župnijskega pastoralnega sveta iz župnij soboške škofije. Ob 16. uri bo molitvena ura in škofov nagovor. Po molitveni uri sledi družabno srečanje.

V naši župniji že nekaj časa opazujemo razvado med nekaterimi verniki, ki zamujajo k sveti maši in prihajajo v cerkev skoraj do obhajila. Tisti, ki zamujajo k sveti maši, se ne morejo zbrati, da bi lahko sledili poteku svete maše (kolikor je še ulovijo), poleg tega pa motijo tudi ostale.
Prosimo Vas dragi verniki, da k maši pridete pravočasno, da s svojim prihajanem med mašo ne motite vseh, ki so že v cerkvi.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
Dežurstvo (delitev oblačil): vsak prvi ponedeljek v mesecu, od 15.30 do 17.00 ure.
Sprejemanje oblačil: vsak drugi petek v mesecu, od 16.00 do 17.00 ure. Na ta dan, člani župnijske Karitas, samo sprejemajo oblačila in ne izdajajo oblačil ali hrane!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsak petek pri sveti maši zvečer. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠNICI – kaplan Andrej Lažeta je v bolnici na razpolago popoldne. Sveta maša v bolnici je vsako sredo zvečer ob 19.00 uri. Kontaktna številka na katero je dosegljiv g. Andrej Lažeta je 070 797-967

V stolnici je priložnost za sveto spoved vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo.


KOLEDAR

Ponedeljek, 30. julij: Peter Krizolog, škof – učitelj

Torek, 31. julij: Ignacij Lojolski, ustanovitelj jezuitov

Sreda, 1. avgust: Alfonz Ligvorij, škof – učitelj

Četrtek, 2. avgust: Evzebij, škof

Petek, 3. avgust: Lidija, svetopisemska žena

Sobota, 4. avgust: Janez Vianej, duhovnik
8.30: (v Satahovcih)
18.00: (v Rakičanu)

5. AVGUST: 18. NAVADNA NEDELJA, MARIJA SNEŽNA

Ponedeljek, 6. avgust: JEZUSOVA SPREMENITEV NA GORI

Torek, 7. avgust: Kajetan, duhovnik

Sreda, 8. avgust: Dominik, ustanovitelj dominikancev

Četrtek, 9. avgust: Terezija, redovnica – mučenka

Petek, 10. avgust: Lovrenc, diakon – mučenec

Sobota, 11. avgust: Klara, devica

12. AVGUST: 19. NAVADNA NEDELJA

V skladu z novo uredbo o varstvu osebnih podatkov v EU (GDPR) ne objavljamo več imen darovanih svetih maš.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 4. avgusta 2018, ob 8. uri: Trstenjakova ulica.
– v soboto, 11. avgusta 2018, ob 8. uri: Cankarjeva ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.