Meni Zapri

Župnijski list št. 16/19

Leto XXIII — Številka 16 — 28. julij 2019

AVGUST 1919

1. avgusta je pariška mirovna konferenca Jugoslaviji dovolila vojaško zasedbo Prekmurja.

12. avgusta navsezgodaj so jugoslovanska vojska in prostovoljci nekdanje prekmurske legije prečkali Muro in mirno, brez prelivanja krvi, zasedli Prekmurje pod poveljstvom jugoslovanskega generala Krste Smiljanića. V Prekmurju so povsod pripravljali slovesne sprejeme za osvobodilno vojsko in narodne voditelje. Posebej slovesen sprejem je bil tega dne v Beltincih za Jožefa Klekla

17. avgusta, na prvo nedeljo po osvoboditvi, je bila v Beltincih slovesna proslava ob razglasitvi osvoboditve Prekmurja in izročitvi oblasti civilni oblasti. Iz Radgone sta se na to slovesnost v avtomobilu pripeljala podpolkovnik Uzorinac in komisar Lanjšic. V Bratoncih ju je čakala nepregledna množica Prekmurcev. Fantje so bili na konjih in držali v rokah slovenske zastave, z venci in zelenjem okrašena dekleta pa so napravila tri kilometre dolg špalir, med katerim sta se podpolkovnik in komisar pod šestimi slavoloki v Beltince pripeljala kot triumfatorja. V Beltincih je takoj po njunem prihodu pred župnijsko cerkvijo ob navzočnosti več kot 20.000 Prekmurcev pel slovesno mašo prof. dr. Fran Kovačič. Med mašo je prostovoljna legija streljala salve, domače pevke pa so milo in končno svobodno pele slovenske cerkvene pesmi. Med pridigo je dr. Kovačič razlagal Jezusove besede: »Kdor se povišuje, bo ponižan; kdor se ponižuje, bo povišan« (prim. Mt 23, 12).

Po maši je bil prvi ljudski tabor v Prekmurju, na katerem se je Jožef Godina vojaškemu poveljniku zahvalil za mirno osvoboditev. Potem se je podpolkovnik Uzorinac zahvalil in predal posle komisarju Lanjšicu, ki je oblast sprejel in zagotovil, da bo nova vlada oblast izvrševala v korist ljudstva. Nato je Jožef Klekl z govorom obudil spomine na prestano trpljenje za priključitev Prekmurja k Jugoslaviji, dr. Kovačič pa je razložil potek mirovne konference, kjer je sodeloval kot izvedenec za Štajersko. Sledili so še drugi govorniki.

Po zborovanju so ljudem razdelili slovesni nastopni razglas civilnega komisarja za Prekmurje, dr. Lanjšica: »Podpisani zastopnik jugoslovanske vlade naznanjam ljubim Prekmurcem, da je zasedeno Prekmurje del Jugoslavije na podlagi odločbe pariške mirovne konference, to je jugoslovansko ozemlje, del Slovenije. Vi niste več Ogri, temveč sinovi domovine Jugoslavije, po rodu Slovenci«


SLAVILNA SVETA MAŠA – bo v torek, 6. avgusta, ob 19.00 uri. Po sveti maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

Obisk bolnikov – na prvi petek ne bomo obiskali bolnikov in ostarelih po domovih. Bolne in ostarele bomo obiskali v petek, 9. avgusta. Na prvi petek bosta maši v Krogu in Rakičanu, na prvo soboto pa v Satahovcih in Rakičanu.

Na prvi četrtek, 1. avgusta, vabljeni k molitveni uri za nove duhovne poklice. Molitvena ura pred Najsvetejšim bo ob 18.00 uri.

V soboto, 17. avgusta, bomo v Beltincih obhajali 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Slovesna sveta maša, bo ob 17.00, kjer je pred sto leti potekal velik shod kristjanov in domoljubov. Prihod procesij in društev se bo začel že ob 16.00 uri.

NABIRKA ZA OBNOVO TRGA – druga nabirka je bila v nedeljo, 7. julija, pri svetih mašah. Verniki ste, to nedeljo, skupaj darovali 8.740,00 EUR. Skupaj zbrano 14.825,00 EUR. Bog plačaj!
Zbrani darovi:
Murska Sobota – 5.690,00 EUR
Murski Črnci – 230,00 EUR
Krog – 850,00 EUR
Černelavci – 460,00EUR
Rakičan – 585,00 EUR
Borejci – 150,00 EUR
Satahovci – 270,00 EUR
Veščica – 150,00 EUR
Lukačevci – 50,00 EUR
Polana – 20,00 EUR
Od drugod – 305,00 EUR
Naslednja nabirka bo v nedeljo 4. avgusta pri vseh svetih mašah. Darove oddajte v kuverti na kateri naj bo zapisan vaš naslov.

OBVESTILO ŽUPNIKA – že nekaj časa po Murski Soboti, krožijo različne govorice o meni, širi jih gospa iz naše župnije, ki me že nekaj časa zalezuje.
V teh govoricah, poročena gospa in babica, zatrjuje, da ima z mano poseben odnos, da bo živela z menoj in da bom zaradi tega pustil duhovništvo. Poleg tega je sovražno nastrojena do vsake ženske s katero se pogovarjam in jih potem ustrahuje. Zaradi teh dogodkov sporočam in zagotavljam: s to gospo nimam nobenih odnosov, zaradi te gospe nikoli ne bom zapustil duhovništva, še manj pa, da bi s to gospo živel.
Vse njene govorice so laži, ki so plod pokvarjene in bolne domišlije. Prosim Vas, da jim ne nasedate!
Vaš župnik GoranČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 3. avgusta 2019, ob 8. uri: Trstenjakova ulica.
– v soboto, 10. avgusta 2019, ob 8. uri: Cankarjeva ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo, tretjo in četrto nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.