Meni Zapri

Župnijski list št. 16/12

Leto XVI — Številka 16 — 5. avgust 2012

“VERUJEM V BOGA OČETA…STVARNIKA…”

Zakaj Bog dopušča zlo?
Krščanska vera nam daje gotovost, da Bog ne bi trpel zla, ko ne bi tudi iz zla storil dobro. Bog je to že čudovito uresničil ob Kristusovi smrti in vstajenju: iz največjega moralnega zla, namreč iz umora svojega Sina, je izvedel največjo izmed dobrin, Kristusovo poveličanje in naše odrešenje.

Kaj je Bog ustvaril?
Sveto pismo pravi: “V začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo” (1 Mz 1,1). Cerkev v svoji veroizpovedi oznanja, da je Bog stvarnik vidnega in nevidnega sveta: vseh duhovnih in tvarnih bitij, to je angelov in vidnega sveta, in na poseben način človeka.

Kdo so angeli?
Angeli so čisto duhovna, netelesna, nevidna in neumrljiva osebna bitja, ki imajo um in voljo. Angeli nenehno gledajo Boga iz obličja v obličje, ga slavijo, mu služijo in so njegovi glasniki pri izpolnjevanju njegovega odrešenjskega poslanstva glede vseh ljudi.

Kako so angeli navzoči v življenju Cerkve?
Cerkev se pridružuje angelom, ko moli Boga, prosi za njihovo pomoč ter praznuje spomin nekaterih angelov.
“Vsak vernik ima ob svojih straneh angela kot zaščitnika in pastirja, da ga vodi k življenju” (sveti Bazilij Veliki).

Kaj uči Sveto pismo o stvarjenju vidnega sveta?
Prek pripovedi o “šesterih dneh” stvarjenja nam Sveto pismo dá spoznati vrednost stvarstva in njegovo naravnanost na božjo slavo in služenje človeku. Vsaka stvar dolguje svoj obstoj Bogu, od katerega prejema svojo lastno dobrost in popolnost, svoje lastne zakone in svoje lastno mesto v vesolju.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve


V nedeljo, 12. avgusta, bo v Turnišču potekalo molitveno srečanje ob sklepu Klarinega leta ob 800-letnici ustanovitve red. Predvideni program:
14.30 molitvena ura
15.00 procesija in prenos Najsvetejšega v kapelo samostana sester Klaris
16.00 sveta maša v samostanu Klari. Somaševanje bo vodil kardinal dr. Franc Rode. Lepo vabljeni, ob tej priložnosti bo v Turnišču tudi redno letno srešanje župnijski svetov naše škofije!

PRAZNOVANJE MARIJINEGA VNEBOVZETJA V TURNIŠČU:

Torek, 14. avgust
Ob 17. uri srečanje mladih. Ob 18. uri sv. maša. Ob 20. uri sv. maša z nagovorom za zakonce, nato vso noč bedenje in prihod procesij. Ob 24. uri sv. maša.

Sreda, 15. avgust
Sv. maša ob: 5., 6., 7. uri. Ob 8. uri sv. maša v madžarskem jeziku. Ob 10. uri glavna romarska slovesna sv. maša – vodi g. škof msgr. dr. Peter Štumpf. Ob 13. uri večernice; ob 17. in 19. uri sv. maša.

ROMANJA
14. avgusta vabljeni na peš romanje v Turnišče. Odhod predvidevamo po večerni maši okrog 20. ure. Zberemo se v stolnici, kjer bo blagoslov romarjev in se nato podamo na pot. V Turnišču se bomo udeležili svete maše ob polnoči. Poskrbite za prevoz domov!

ROMSKO ROMANJE v Marijo Bistrico bo 25. avgusta 2012.

ŠKOF SPOVEDUJE V STOLNICI: vsako sredo in petek zvečer od 18.30 ure. Somaševanje pa vodi vsak četrtek pri jutranji sveti maši.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 11. avgusta 2012, ob 8. uri: Ulica Št. Kovača, Kopitarjeva in Prešernova ulica
– v soboto, 18. avgust 2012, ob 8. uri: Ul. Mikloša Küzmiča, Aškerčeva in Šolsko nas.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici