Meni Zapri

Župnijski list št. 17/13

Leto XVII — Številka 17 — 18. avgust 2013

“VERUJEM V SVETO KATOLIŠKO CERKEV…”

Kako škofje izvršujejo posvečevalno službo?
Škofje posvečujejo Cerkev kot oskrbniki Kristusove milosti s službo besede in zakramentov, zlasti z evharistijo, in tudi s svojo molitvijo, svojim zgledom in svojim delom.

Kako škofje izvršujejo vodstveno službo?
Vsak škof kot član škofovskega zbora ima zborno (kolegialno) skrb za vse delne Cerkve in za vso Cerkev skupaj z drugimi škofi, zedinjenimi s papežem. Škof, kateremu je zaupana delna Cerkev, jo vodi z avtoriteto svoje svete redne in neposredne oblasti, ki jo opravlja v imenu Kristusa, dobrega pastirja, v občestvu z vso Cerkvijo in pod vodstvom Petrovega naslednika.

Kakšna je poklicanost vernih laikov?
Verni laiki imajo po svoji posebni poklicanosti nalogo iskati božje kraljestvo s tem, da osvetljujejo in urejajo časne reči v skladu z božjo voljo. Tako udejanjajo poklicanost k svetosti in apostolatu, ki velja vsem krščenim.

Kako so laiki deležni Kristusove duhovniške službe?
Deležni so je s tem, da darujejo – kot duhovno daritev “prijetno Bogu po Jezusu Kristusu” (1 Pet 2,5), zlasti v evharistiji – svoje življenje z vsemi deli, molitvami in apostolskimi pobudami, družinsko življenje  in vsakdanje delo, nadloge življenja, ki jih prenašajo potrpežljivo, ter duševni in telesni počitek. Tako tudi laiki, predani Kristusu in posvečeni po Svetem Duhu, svet sam darujejo Bogu.  

Kako so laiki deležni Kristusove preroške službe?
Deležni so je s tem, da v veri vedno bolj sprejemajo Kristusovo besedo in jo oznanjajo svetu s pričevanjem svojega življenja in z besedo, evangelizacijo in katehezo. Ta evangelizacija dobiva posebno učinkovitost iz tega, ker poteka v navadnih razmerah sveta.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (186-190)


VEROUK IN VEROUČNI PRIPOMOČKI:
Veruk bomo začeli v ponedeljek, 9. septembra, po urniku, ki ste ga starši prejeli ob zaključku veroučnega leta!
Vse starše veroukarjev lepo prosimo, da veroučne knjige in zvezke, kupite v Kleklovi knjigarni. Liturgične zvezke dobijo pri verouku! Prodajalci v Kleklovi knjigarni so informirani o knjigi in delovnem zvezku, ki ga bodo otroci potrebovali v določenem razredu.
Delovni čas knjigarne: od ponedeljka do petka od 8.30 do 12. ure in od 15. do 18. ure; ob sobotah od 8.30 do 12. ure. Informativna zgibanka o verouku in novem pastoralnem letu bo na mestih za verski tisk od nedelje, 2. septembra naprej.

V Veržeju bo v soboto, 24. avgusta 2013, od 9. do 15. ure, potekala duhovna obnova za izredne delivce obhajila, ki jo bo vodil br. Primož Kovač OFMCap.

Škofijski molitveni dan za duhovne poklice bo v soboto, 14. septembra 2013 v Turnišču. Ob 9.30 zbiranje in molitev rožnega venca, ob 10.00 molitvena ura, ob 11.00 sv. maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval škof msgr. dr. Peter Štumpf. Srečanje za ministrante bo v veroučni učilnici z začetkom ob 10. uri, ob 11. uri se bodo pridružili sv. maši.

PROŠČENJE V RAKIČANU bo v nedeljo, 8. septembra, s sv. mašama ob 7. in ob 10. uri. Lepo vabljeni!

FESTIVAL STIČNA MLADIH, je dobil ime po kraju, kjer se odvija. Festival v Stični ni festival mladih samo v smislu, da je program namenjen mladim in so zato med udeleženci predvsem mladi. Letošnja STIČNA MLADIH bo v soboto, 21. septembra!
V Stično bo peljal poseben avtobus z odhodom ob 5.30. uri. Cena prevoza je 10 EUR. Vse mlade iz naše župnije, lepo vabimo, da se čim prej prijavijo v župnijski pisarni.

Priložnost za sveto spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred sveto mašo!

Škof spoveduje v stolnici: vsako sredo in petek zvečer od 18.30 ure naprej. Somaševanje vodi vsak četrtek pri jutranji sveti maši!ČIŠČENJE CERKVE:
 v soboto, 24. avgusta 2013, ob 8. uri: Mojstrska ulica.
– v soboto, 31. avgusta 2013, ob 8. uri: BAKOVSKA ulica, ul. IVANA REGENTA, DANETA ŠUMENJAKA in SONČNA ulica.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici