Meni Zapri

Župnijski list št. 17/15

Leto XIX — Številka 17 — 16. avgust 2015

SVETOVNI DAN MOLITVE ZA STVARSTVO

Papež Frančišek je na praznik Gospodovega spremenjenja »odločil tudi v katoliški Cerkvi uvesti Svetovni dan molitve za skrb stvarstva, ki ga bomo začenši s tem letom obhajali na 1. september tako, kot ga že nekaj časa obhajajo v pravoslavni Cerkvi. Kot kristjani hočemo ponuditi svoj prispevek pri premagovanju ekološke krize, ki jo preživlja človeštvo. Pri tem moramo vedno imeti pred očmi, da za vernike v Jezusa Kristusa, Božjo Besedo, ki je za nas postal človek »duhovnost ni ločena od telesa, niti od narave ali resničnosti tega sveta, temveč živi z njimi in v njih, v občestvu z vsem, kar nas obkroža« (Laudato si 216). Ekološka kriza nas torej vabi k globokemu duhovnemu spreobrnjenju: »Kristjani so poklicani k »ekološki spreobrnitvi, ki omogoči, da vse posledice srečanja z Jezusom privrejo na dan v odnosih s svetom, ki jih obdaja« (ibid. 217). »Živeti poklic varuhov Božjih del je bistvena sestavina krepostnega življenja, saj za krščansko izkušnjo to ni nekaj izbirnega ali drugotnega« (ibid. 217).

Letni Svetovni dan molitve za skrb stvarstva bo tako za posameznike kot za skupnosti dragocena priložnost za obnovitev osebne privolitve vsakemu lastni poklicanosti varuha stvarstva, za dviganje zahvale Bogu za čudovito Božje delo, ki ga je on zaupal naši skrbi. Prav tako bo mogoče prositi za pomoč pri varovanju stvarstva in za usmiljenje za grehe, ki smo jih storili proti svetu, v katerem živimo”.


VEROUK IN VEROUČNI PRIPOMOČKI:
Veruk bomo začeli v ponedeljek, 14. septembra, po urniku, ki ste ga starši prejeli ob zaključku veroučnega leta! Vse starše veroukarjev lepo prosimo, da veroučne knjige in zvezke, kupite v Kleklovi knjigarni. Prodajalci v Kleklovi knjigarni so informirani o knjigi in delovnem zvezku, ki ga bodo otroci potrebovali v določenem razredu.

Vpis otrok v prvi razred bo v torek, 15. septembra, od 14.30 ure naprej, v veroučni učilnici. Starši prinesite s seboj družinsko knjižico ali krstni list otroka.

V soboto, 22. avgusta, je spominski dan bl. Lavre Vicunia, po kateri se imenuje naš vrtec. Vabljeni k molitveni uri za naš vrtec, ki bo ob 18.00 uri!

V ponedeljek, 24. avgusta, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim člani združenja Marije Pomočnice.

Referat za bogoslužje in cerkveno glasbo organizira duhovno srečanje vseh bogoslužnih sodelavcev, ki bo v Marijanišču v Veržeju v soboto, 29. avgusta od 9.00 do 15.00 ure. Na srečanje ste vabljeni izredni delivci obhajila, bralci, organisti, pevci, mežnarji in krasilke bogoslužnih prostorov.

PROŠČENJE V RAKIČANU bo v nedeljo, 6. septembra, s sv. mašama ob 7. in ob 10. uri. Lepo vabljeni!

Priložnost za sveto spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo!

Škof spoveduje v stolnici: vsako sredo in petek zvečer od 18.30 ure naprej. Somaševanje vodi vsak petek pri jutranji sveti maši!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 22. avgusta 2015, ob 8. uri: Čopova ulica.
– v soboto, 29. avgusta 2015, ob 8. uri: Gregorčičeva in Ozka ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.