Meni Zapri

Župnijski list št. 17/16

Leto XX — Številka 17 — 14. avgust 2016

DUHOVNA DELA USMILJENJA

“Duhovnih del usmiljenja je sedem: nevedne učiti, dvomljivcem prav svetovati, žalostne tolažiti, grešnike svariti, žaljivcem odpustiti, krivico voljno trpeti, in za žive in mrtve Boga prositi. Medtem ko telesna dela pozivajo kristjane, naj se odzovejo na potrebe ljudi, ki trpijo pomanjkanje zatočišča, hrane, vode, obleke itn., so dohovna dela nekoliko bolj zapletena.

Na eni strani, podobno kot telesna dela, imajo prva tri opraviti z duhovnimi bremeni, ki jih bližnji prenaša: nevednež, ki mu manjka poučevanje v veri in morali; dvomljivec, ki mu manjka gotovosti v veri in morali; žalostni, ki izkuša življenjska bremena ne le telesno, ampak udi duhovno. Naslednja tri dela imajo opraviti s tem, kar zadeva razprtije in spravo. Gre za pozive kristjanom, da naredijo pomembne korake za ohranitev složnosti v skupnosti, ki je polna problemov. V tem smislu je “duhovno” izgrajevanje podobno spravljivcu samemu, nekomu, ki svari, odpušča in prenaša krivice. Gotovo obstaja duhovno izgrajevanje grešnika, tistega, ki mu je bilo odpuščeno, in krivičnika, toda te tri duhovne navade posebno koristijo spravljivemu in sami skupnosti. S tem, ko spravljivi potrpežljivo prenaša krivice, raste v kreposti. Končno, zadnje duhovno delo, poziv k molitvi, izgrajuje celotno skupnost po tistem, ki moli, in po tistem, za katerega molivec moli.

Za razliko od telesnih del so duhovna dela naprej priporočali posameznikom. Pri vsakem telesnem delu usmiljenja vidimo močno skupinsko dediščino. Duhovna dela usmiljenja so predložena zelo splošno vsakemu kristjanu. Ne gre za dela, ki bi bila namenjena posebne skupini, da bi si jih prisvojila, ampak gre za vabilo posameznim kristjanom, da bi jih udejanjali. Vsako od njih kliče k določenemu duhovnemu zavedanju, h globinski, intuitivni pozornosti za potrebe drugih. Prepoznavanje osebe kot nage, zaprte ali slabotne redkokdaj zahteva posebno usposobljenost. Toda ko vidimo koga žalostnega, v dvomu, brezobzirnega ali odtujenega, to zahteva določeno občutljivost za notranje potrebe našega bližnjega. Učenje, da smo uglašeni z bližnjim, je prava milost v ozadju duhovnih del usmiljnja”.

(James F. Keenan, DJ)


PROŠČENJE V MURSKIH ČRNCIH bo v ponedeljek, 15. avgusta, sveti maši bosta tam ob 7.00 in 10.00 uri. Maševal in pridigal bo g. Tone Ciglar, salezijanec, ki deluje v Mariboru.

VEROUK IN VEROUČNI PRIPOMOČKI:
Veruk bomo začeli v ponedeljek, 12. septembra, po urniku, ki ste ga starši prejeli ob zaključku veroučnega leta! Vse starše veroukarjev lepo prosimo, da veroučne knjige in zvezke, kupite v Kleklovi knjigarni. Prodajalci v Kleklovi knjigarni so informirani o knjigi in delovnem zvezku, ki ga bodo otroci potrebovali v določenem razredu.

Vpis otrok v prvi razred bo v torek, 13. septembra, od 14.30 ure naprej, v veroučni učilnici. Starši prinesite s seboj družinsko knjižico ali krstni list otroka.

V ponedeljek, 22. avgusta, je spominski dan bl. Lavre Vicunia, po kateri se imenuje naš vrtec. Vabljeni k molitveni uri za naš vrtec, ki bo ob 18.00 uri!

V sredo, 24. avgusta, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim člani združenja Marije Pomočnice.

Romanje na VIŠARIJE, bo v soboto, 3. septembra, prijave zbiramo na župnišču.

Priložnost za sveto spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo!

Škof spoveduje v stolnici: vsako sredo in petek zvečer od 18.30 ure naprej.

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠNICI – kaplan Andrej Lažeta je v bolnici na razpolago vsak torek in sredo popoldne. Sveta maša v bolnici je vsako sredo zvečer ob 19.00 uri. Kontaktna številka na katero je dosegljiv g. Andrej Lažeta je 070 797-967.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 20. avgusta 2016, ob 8. uri: Čopova ulica.
– v soboto, 27. avgusta 2016, ob 8. uri: Gregorčičeva in Ozka ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.