Meni Zapri

Župnijski list št. 17/17

Leto XXI — Številka 17 — 13. avgust 2017

MARIJA V NEBESA VZETA – prosi za nas

Praznik Marije Device so v jeruzalemski Cerkvi začeli obhajati že kmalu po koncilu v Efezu leta 431 po Kr. in ga povezovali z Marijinim odhodom s tega sveta. Čeprav Marijino vnebovzetje sodi med najstarejše Marijine praznike (prve omembe segajo še v obdobje pred 4. st. po Kr.), je papež Pij XII. (1939–1958) versko resnico o Marijinem vnebovzetju slovesno razglasil šele leta 1950 z apostolsko konstitucijo Munificentissimus Deus. Številne cerkve po svetu – od mogočnih katedral do vaških in božjepotnih cerkvic – izpričujejo stoletno vero v Marijino vnebovzetje.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Katoliška in Pravoslavna Cerkev ta praznik obhajata na isti dan. V preteklosti so ljudje na ta dan veliko romali. Romanja imajo globlji verski pomen zato, ker verujoče spominjajo, da je naše celotno zemeljsko življenje pravzaprav romanje, katerega cilj je večno življenje v nebesih. Marijino vnebovzetje je praznik upanja, saj nam sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti. To dejanje predstavlja napoved vstajenja mrtvih, ki ga bomo ob sodnem dnevu deležni vsi ljudje. Marijino vnebovzetje pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Katoliška Cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene. Praznovanje Marijinega vnebovzetja nas želi spomniti tudi na to, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna sestavina, tako zemeljsko kot večno. Krščansko versko izročilo uči, da si s prizadevanjem za zemeljski napredek posameznik pripravlja večno bivanje. Marijino vnebovzetje v vernikih poglablja upanje, da je z življenjem po Marijinem vzoru želeni cilj bivanja pri Bogu dosegljiv za vsakega vernika.

Kakor vsako leto, tudi letos vabljeni na peš romanje k Mariji pod Logom v Turnišče. Romanje bomo začeli z blagoslovom v stolnici ob 19.00 uri in se nato podali na pot. V Turnišču se bomo udeležili polnočne svete maše. Vabljeni!


PROŠČENJE V MURSKIH ČRNCIH bo v torek, 15. avgusta, sveti maši bosta tam ob 7.00 in 10.00 uri.

VEROUK IN VEROUČNI PRIPOMOČKI:
Veruk bomo začeli v ponedeljek, 11. septembra, po urniku, ki ste ga starši prejeli ob zaključku veroučnega leta! Vse starše veroukarjev lepo prosimo, da veroučne knjige in zvezke, kupite v Kleklovi knjigarni. Prodajalci v Kleklovi knjigarni so informirani o knjigi in delovnem zvezku, ki ga bodo otroci potrebovali v določenem razredu.

Vpis otrok v prvi razred bo v torek, 19. septembra, od 15.00 ure naprej, v veroučni učilnici. Starši prinesite s seboj družinsko knjižico ali krstni list otroka.

V skupnosti sester Hčera Marije Pomočnice bodo meseca avgusta personalne spremembe. Skupnost v Murski Soboti zapušča s. Barbara Poredoš in odhaja na Bled. S. Barbari se iskreno zahvaljujemo za vso njeno pastoralno dejavnost v naši župniji. Za njeno delo v vrtcu, delo z otroškim in mladinskim zborom, igranje pri mašah, animacijo mladih, prevajanje dokumentov in mnogo drugih dejavnosti, ki jih je predano in z veseljem opravljala. Od s. Barbare se bomo poslovili v nedeljo, 20. avgusta, pri maši ob 8.30!

V torek, 22. avgusta, je spominski dan bl. Lavre Vicunia, po kateri se imenuje naš vrtec. Vabljeni k molitveni uri za naš vrtec, ki bo ob 18.00 uri!

V četrtek, 24. avgusta, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim člani združenja Marije Pomočnice.

V soboto, 26. avgusta, bo v dvorani veroučnih učilnic, srečanje za vse bogoslužne sodelavce. Srečanje se bo začelo ob 9.00 uri. Vsi župnijski sodelavci (bralci, izredni delivci obhajila, krasilke, mežnarji), lepo vabljeni!

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠNICI – kaplan Andrej Lažeta je v bolnici na razpolago vsak torek in sredo popoldne. Kontaktna številka na katero je dosegljiv g. Andrej Lažeta je 070 797-967.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 19. avgusta 2017, ob 8. uri: Trstenjakova ulica
– v soboto, 26. avgusta 2017, ob 8. uri: Cankarjeva ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.