Meni Zapri

Župnijski list št. 17/18

Leto XXII — Številka 17 — 12. avgust 2018

MARIJA V NEBESA VZETA – prosi za nas

Praznik Marije Device so v jeruzalemski Cerkvi začeli obhajati že kmalu po koncilu v Efezu leta 431 po Kr. in ga povezovali z Marijinim odhodom s tega sveta. Čeprav Marijino vnebovzetje sodi med najstarejše Marijine praznike (prve omembe segajo še v obdobje pred 4. st. po Kr.), je papež Pij XII. (1939–1958) versko resnico o Marijinem vnebovzetju slovesno razglasil šele leta 1950 z apostolsko konstitucijo Munificentissimus Deus.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Katoliška in Pravoslavna Cerkev ta praznik obhajata na isti dan. V preteklosti so ljudje na ta dan veliko romali.

Romanja imajo globlji verski pomen zato, ker verujoče spominjajo, da je naše celotno zemeljsko življenje pravzaprav romanje, katerega cilj je večno življenje v nebesih. Marijino vnebovzetje je praznik upanja, saj nam sporoča, da je Marija dosegla polnost življenja v večnosti. To dejanje predstavlja napoved vstajenja mrtvih, ki ga bomo ob sodnem dnevu deležni vsi ljudje.

Marijino vnebovzetje pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Katoliška Cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene. Praznovanje Marijinega vnebovzetja nas želi spomniti tudi na to, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna sestavina, tako zemeljsko kot večno. Krščansko versko izročilo uči, da si s prizadevanjem za zemeljski napredek posameznik pripravlja večno bivanje.

Marijino vnebovzetje v vernikih poglablja upanje, da je z življenjem po Marijinem vzoru želeni cilj bivanja pri Bogu dosegljiv za vsakega vernika.


Kakor vsako leto, tudi letos vabljeni na peš romanje k Mariji pod Logom v Turnišče, v torek, 14. avgusta. Romanje bomo začeli z blagoslovom v stolnici ob 19.00 uri in se nato podali na pot. V Turnišču se bomo udeležili polnočne svete maše. Vabljeni!
V primeru dežja peš romanja ne bo!

PROŠČENJE V MURSKIH ČRNCIH bo v sredo, 15. avgusta, sveti maši bosta tam ob 7.00 in 10.00 uri.

VEROUK IN VEROUČNI PRIPOMOČKI:
Veruk bomo začeli v ponedeljek, 10. septembra, po urniku, ki ste ga starši prejeli ob zaključku veroučnega leta! Vse starše veroukarjev lepo prosimo, da veroučne knjige in zvezke, kupite v Kleklovi knjigarni. Prodajalci v Kleklovi knjigarni so informirani o knjigi in delovnem zvezku, ki ga bodo otroci potrebovali v določenem razredu.

Vpis otrok v prvi razred bo v torek, 15. septembra. Začeli bomo s skupnim srečanjem za starše ob 20.00 ure, v veroučni dvorani. Starši prinesite s seboj družinsko knjižico ali krstni list otroka.

Zahvala kaplanu Goranu Merici, bo v nedeljo, 19. avgusta, pri sveti maši ob 8.30. Na njegovo novo poslanstvo kličemo obilo Božjega blagoslova.

V torek, zaradi peš romanja ne bo molitvenega srečanja Prenove v Duhu. Z rednimi srečanji prenove v Duhu bomo začeli v torek, 21. avgusta, po večerni sveti maši.

V sredo, 22. avgusta, je spominski dan bl. Lavre Vicunia, po kateri se imenuje naš vrtec. Vabljeni k molitveni uri za naš vrtec, ki bo ob 18.00 uri!

V petek, 24. avgusta, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim člani združenja Marije Pomočnice.

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠNICI – kaplan Andrej Lažeta je na razpolago za duhovno oskrbo bolnih in ostarelih. Kontaktna številka na katero je dosegljiv g. Andrej Lažeta je 070 797-967.


KOLEDAR

Ponedeljek, 13. avgust: Hipolit in Poncijan, mučenca

Torek, 14. avgust: Maksimiljan Kolbe, duhovnik – mučenec

Sreda, 15. avgust: MARIJINO VNEBOVZETJE
8.00 v stolnici
10.00 v stolnici
19.00 v stolnici
7.00 (v M. Črncih)
10.00 (v M. Črncih)

Četrtek, 16. avgust: Rok, spokornik

Petek, 17. avgust: Hijacint, redovnik

Sobota, 18. avgust: Helena, cesarica

19. AVGUST: 20. NAVADNA NEDELJA

Ponedeljek, 20. avgust: Pij X., papež

Torek, 21. avgust: Pij X., papež

Sreda, 22. avgust: Devica Marija Kraljica

Četrtek, 23. avgust: Roza iz Lime, devica

Petek, 24. avgust: Jernej, apostol

Sobota, 25. avgust: Ludvik, kralj

26. AVGUST: 21. NAVADNA NEDELJA

V skladu z novo uredbo o varstvu osebnih podatkov v EU (GDPR) ne objavljamo več imen darovanih svetih maš.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 18. avgusta 2018, ob 8. uri: Čopova ulica
– v soboto, 25. avgusta 2018, ob 8. uri: Gregorčičeva in Ozka ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.