Meni Zapri

Župnijski list št. 17/19

Leto XXIII — Številka 17 — 11. avgust 2019

MARIJA POD LOGOM BO Z NAMI

Na praznik Marijinega vnebovzetja bom med slovesno sveto mašo, ob 10. uri, v turniški cerkvi blagoslovil štiri oljne podobe Marije pod Logom, ki jih bom v
soboto, 17. avgusta, v Beltincih, v imenu naše škofije izročil tistim škofom, katerih predniki na škofovskih sedežih so nam celo tisočletje ohranjali katoliško vero. K slovesni sveti maši v Beltince bo poromala tudi Marijina milostna podoba iz Turnišča.

Tako nam tudi ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom Mati Marija zagotavlja, da je Mati vseh narodov in vsakega človeka posebej. Marijino materinstvo je čudovito v Božjih očeh in je blagodejno našemu srcu. Pri njej nihče ni izključen. Vsakega sprejema, ga posluša, hrabri, spodbuja in tolaži. Predvsem pa nam naroča, naj si bomo dobri med seboj.

Tudi Mati Marija se veseli teh jubilejnih dogajanj, hkrati pa nas opominja, naj se varujemo vsakega izključevanja ali celo poniževanja tistih, ki niso naše narodnosti ali pa celo vere. Na nek način se bo v Beltincih izrazila vesoljnost Katoliške cerkve ter izredna čudovitost naše vere, ki zmore presegati delitve ter izgube in celo privoščiti drugim tisto, kar sam nisem ali pa sem celo izgubil.

Ko boste vabili vernike v Beltince, jih boste povabili tudi k Mariji pod Logom, ki naj bo Kraljica takratne velike beltinske družine.

Dobri Bog naj milostno razjasni svoje sveto obličje nad nami, nam da svoj mir ter nas ohrani. Mati Marija naj hodi z nami tudi v drugo stoletje našega slovenstva v matični domovini.

Vsi dobrodošli in blagoslovljeni v Beltincih 17. avgusta.

msgr. dr. Peter Štumpf SDB, soboški škof


V torek, 13. avgusta, je fatimski spomin. Člani fatimske bratovščine vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim.

Kakor vsako leto, tudi letos vabljeni na peš romanje k Mariji pod Logom v Turnišče, v sredo, 14. avgusta. Romanje bomo začeli z blagoslovom v stolnici ob 19.00 uri in se nato podali na pot. V Turnišču se bomo udeležili polnočne svete maše. Vabljeni! V primeru dežja peš romanja ne bo!

PROŠČENJE V MURSKIH ČRNCIH bo v četrtek, 15. avgusta, sveti maši bosta tam ob 7.00 in 10.00 uri.

Škofija Murska Sobota bo obhajala 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom s slovesno sveto mašo, ki bo 17. avgusta 2019 ob 17.00 v Beltincih, kjer je pred sto leti potekal velik shod kristjanov in domoljubov. Sodelovali bodo duhovniki, redovniki, redovnice iz soboške škofije in od drugod ter verniki iz župnij soboške škofije, člani različnih civilnih ustanov. Sv. mašo na prostoru pred župnijsko cerkvijo v Beltincih bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, pridigal bo soboški škof dr. Peter Štumpf. Ob koncu sv. maše bodo zbrane kratko nagovorili še nekateri visoki predstavniki Cerkve in države. Slovesnost v Beltincih nas želi potrditi v naši hoji čez zlati most, da bi se vsi bližali dobroti, lepoti, svetosti – Bogu, ki nas vodi in varuje.

G. kaplan Andrej LAŽETA, je s 26. avgustom imenovan za kaplana v župniji Beltinci in ostaja duhovni oskrbnik v bolnišnici Murska Sobota. Zahvala kaplanu Andreju Lažeti, bo v nedeljo, 18. avgusta, pri sveti maši ob 10.00 uri. Na njegovo novo poslanstvo kličemo obilo Božjega blagoslova.

V sredo, 22. avgusta, je spominski dan bl. Lavre Vicunia, po kateri se imenuje naš vrtec. Vabljeni k molitveni uri za naš vrtec, ki bo ob 18.00 uri!

V petek, 24. avgusta, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim člani združenja Marije Pomočnice.

V nedeljo, 25. avgusta, bo ob 10.00 uri, naš rojak Viktor Vratarič, imel zlato mašo v naši stolnici. Prosimo vas za pomoč pri pletenju vencev, dobre gospodinje prosimo za pecivo, vinogradnike pa za vino. Lepo vabljeni k sodelovanju in k slovesnosti zlate maše!

Gospod Vratarič ob zlati maši.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 17. avgusta 2019, ob 8. uri: Čopova ulica
– v soboto, 24. avgusta 2019 ob 8. uri: Gregorčičeva in Ozka ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo, tretjo in četrto nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.