Meni Zapri

Župnijski list št. 17/12

Leto XVI — Številka 17 — 19. avgust 2012

“VERUJEM V BOGA OČETA…STVARNIKA…”

Kakšno je človekovo mesto v stvarstvu?
Človek je vrhunec vidnega stvarstva, kolikor je ustvarjen po božji podobi in sličnosti.

Kakšne vrste odnos obstaja med ustvarjenimi stvarmi?
Med stvarmi obstaja medsebojna odvisnost in hierarhija, hotena od Boga. Hkrati obstaja med njimi enost in solidarnost, ker imajo vse istega Stvarnika, so od njega ljubljene in naravnane na njegovo slavo. Spoštovati v stvarstvo zapisane zakonitosti in odnose, ki izhajajo iz narave stvari, je začetek modrosti in temelj nravnosti.

Kakšen je odnos med delom stvarjenja in odrešenja?
Delo stvarjenja dosega vrhunec v še večjem delu odrešenja. To pa daje začetek novemu stvarjenju, v katerem bo vse našlo svoj poslednji smisel in svojo dovršitev.

V kakšnem smislu je človek ustvarjen po “božji podobi”?
Človek je ustvarjen po božji podobi v smislu, da je zmožen v svobodi spoznavati in ljubiti svojega Stvarnika. Je edina stvar na tej zemlji, ki jo je Bog hotel zaradi nje same; samo človek je poklican, da bi bil po spoznanju in ljubezni deležen njegovega božjega življenja. Človek kot božja podoba ima dostojanstvo osebe: ni samo nekaj, marveč nekdo. Sposoben je spoznati samega sebe, se svobodno darovati ter stopiti v občestvo z drugimi osebami.

Za kakšen cilj je Bog ustvaril človeka?
Bog je vse ustvaril za človeka, toda človek je bil ustvarjen, da bi spoznaval Boga, mu služil ter ga ljubil, da bi mu na tem svetu prinašal v daritev in zahvalo celotno stvarstvo, da bi bil povzdignjen k življenju z Bogom v nebesih. Samo v skrivnosti učlovečene Besede res v jasni luči zasije skrivnost človeka, vnaprej določenega, da bi postal podoben učlovečenemu Božjemu Sinu, ki je “podoba nevidnega Boga” (Kol 1,15).

Zakaj vsi ljudje sestavljajo enoto?
Vsi ljudje sestavljajo enoto človeškega rodu zaradi skupnega izvora, ki ga imajo v Bogu. Bog je namreč “iz enega ustvaril ves človeški rod” (Apd 17,26). Vsi imajo enega samega Odrešenika in so poklicani, da postanejo deležni večne sreče v Bogu.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve


VEROUK IN VEROUČNI PRIPOMOČKI:
Veruk bomo začeli v ponedeljek, 10. septembra, po urniku, ki ste ga starši prejeli ob zaključku veroučnega leta! Vse starše veroukarjev lepo prosimo, da veroučne knjige in zvezke, kupite v Kleklovi knjigarni. Liturgične zvezke dobijo pri verouku! Prodajalci v Kleklovi knjigarni so informirani o knjigi in delovnem zvezku, ki ga bodo otroci potrebovali v določenem razredu.
Delovni čas knjigarne: od ponedeljka do petka od 8.30 do 12. ure in od 15. do 18. ure; ob sobotah od 8.30 do 12. ure. Informativna zgibanka o verouku in novem pastoralnem letu bo na mestih za verski tisk od nedelje, 2. septembra naprej.

V nedeljo, 26. avgusta, bo ob 10.00 uri umestitev župnika. Sveto mašo in umestitev bo vodil naš škof dr. Peter Štumpf. Po maši pa vabljeni na družabno srečanje na trgu pred cerkvijo!

V torek, 4. septembra, po večerni sveti maši srečanje katehetov v veroučni učilnici!

Škofijski molitveni dan za duhovne poklice bo letos v Turnišču v soboto, 8. septembra. Lepo vabljeni k molitvi za nove duhovne poklice v naši škofiji!

PROŠČENJE V RAKIČANU bo v nedeljo, 9. septembra, s sv. mašama ob 7. in ob 10. uri. Lepo vabljeni!

FESTIVAL STIČNA MLADIH, je dobil ime po kraju, kjer se odvija. Festival v Stični ni festival mladih samo v smislu, da je program namenjen mladim in so zato med udeleženci predvsem mladi. Letošnja STIČNA MLADIH bo v soboto, 15. septembra!
V Stično bo peljal poseben avtobus z odhodom ob 5.30. uri. Cena prevoza je 10 EUR. Vse mlade iz naše župnije, lepo vabimo, da se čim prej prijavijo v župnijski pisarni.

Priložnost za sveto spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred sveto mašo!

Škof spoveduje v stolnici: vsako sredo in petek zvečer od 18.30 ure naprej. Somaševanje vodi vsak četrtek pri jutranji sveti maši!ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 25. avgusta 2012, ob 8. uri: Rožno naselje, Ul. Arhitekta Novaka, Sodna ulica.
– v soboto, 1. september 2012, ob 8. uri: Ulica Staneta Rozmana.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici