Meni Zapri

Župnijski list št. 18/15

Leto XIX — Številka 18 — 30. avgust 2015

MISEL V NOVO ŠOLSKO LETO

MOLITEV ŠOLARJA: Gospod, počitnice so za mano. Pomagaj mi, da bom v šolskih mesecih znal/a črpati energijo za naloge, ki so pred menoj. Naj me k temu vzpodbujajo prijetni trenutki, ki si mi jih namenil v poletnih dneh.

Šolsko leto se je začelo. Kupujemo šolske potrebščine, izbiramo med svinčniki, peresnicami, radirkami …
Starši pač želijo, da bo otrok dobro opremljen stopil med šolske klopi, da bo imel prav tisto, kar si je želel. In zaželijo si še, da bi se dobro učil, da bi povzročal čim manj skrbi in ob koncu šolskega leta prinesel dobre ocene.

Na prvi pogled zelo preprosto! Vendar, kako usodno je lahko za otroka, ko ni več samo v domačem okolju, ampak se srečuje z novim, drugačnim okoljem v šoli. Otrokovo osebnost začenjajo oblikovati drugačni vplivi, ki so lahko takšni ali drugačni. Otroci pa so zelo vedoželjni, tako hitro zapadejo pod vpliv okolja, javnega mnenja, obenem pa so ranljivi in občutljivi. Starši se sprašujejo, ali so jih dovolj pripravili, da se bodo znali braniti pred slabimi vplivi.

Zato moramo poleg izobrazbe dati mladim dobro vzgojo in jih opremiti z jasnimi stališči do krščanskih vrednot. Potrebno je, da stojimo otrokom vsak dan ob strani in se z njimi pogovarjamo. Ne zanašajmo se samo na verouk, saj je vendar jasno, da verouk brez verske vzgoje v družini ne more iz otroka narediti kristjana. Potrudimo se, da bomo otrokom posvečali dovolj časa in dovolj ljubezni in tako gradili temelj, ki ga bodo lahko dograjevali učitelji, vzgojitelji in kateheti.

Naj bo pot vaših otrok skozi vrata šolskih učilnic blagoslovljena in naj jih spremljajo naše molitve.


VEROUK IN VEROUČNI PRIPOMOČKI:
Veruk bomo začeli v ponedeljek, 14. septembra, po urniku, ki ste ga starši prejeli ob zaključku veroučnega leta! Vse starše veroukarjev lepo prosimo, da veroučne knjige in zvezke, kupite v Kleklovi knjigarni. (Delovni čas knjigarne je od ponedeljka do petka od 9. do 12. ure in od 15. do 18. ure; ob sobotah od 9. do 12. ure.) Informativni list o verouku najdete v predprostoru stolne cerkve.

Starši, ki letos vpisujete otroka v prvi razred verouka, boste to storili v torek 15. septembra od 14.30 ure naprej. S seboj prinesite družinsko knjižico ali krstni list otroka.

V torek, 1. septembra, vabljeni k slavilni sveti maši. Po maši bo češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje.

Prvi četrtek in petek v mesecu septembru vabljeni k sveti spovedi, molitveni uri pred Najsvetejšim in k sveti maši. Na prvi petek bomo dopoldne obiskovali bolne in ostarele po domovih.

PROŠČENJE V RAKIČANU bo v nedeljo, 6. septembra, sveti maši bosta ob 7.00 in 10. uri v kapeli v Rakičanu.

PROŠČENJE V BOREJCIH bo v nedeljo, 13. septembra, s sv. mašo ob 10. uri. Lepo vabljeni!

FESTIVAL STIČNA MLADIH. V soboto, 19. septembra bo v Stični festival mladih. V Stično bo iz Murske Sobote (izpred stolnice) peljal avtobus
z odhodom ob 5.30. uri. Cena prevoza je 10 EUR. Vse mlade iz naše župnije, pa tudi druge, lepo vabimo, da se čim prej prijavijo v župnijski
pisarni.

SVETA SPOVED – v stolnici je priložnost za sveto spoved vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo (18.30). Ob nedeljah pa je priložnost za sveto spoved med svetimi mašami.
Ob začetku veroučnega leta vabimo starše veroučencev, da opravijo sveto spoved, veroučenci jo bodo opravili pri verouku.

Škof spoveduje v stolnici: vsako sredo in petek zvečer od 18.30 ure naprej. Somaševanje vodi vsak petek pri jutranji sveti maši!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 5. septembra 2015, ob 8. uri: GRAJSKA in KOPALIŠKA ulica
– v soboto, 12. september 2015, ob 8. uri: RAZLAGOVA ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.