Meni Zapri

Župnijski list št. 18/16

Leto XX — Številka 18 — 28. avgust 2016

DUHOVNA DELA USMILJENJA – nevedne učiti

»Izročilo razume poučevanje nevednih kot oskrbovanje tistih, ki potrebujejo boljši pouk v veri. Katehetski programi so zasnovani izrecno za to, da odgovorijo na to potrebo. Odkar je Jezus prvič oznanjal veselo novico, nas je učil, da iščemo tiste, ki bi jih najbolj potolažila. Vsi naši verski programi izobraževanja – za dorasle, mlade in otroke – predpostavljajo potrebo po poučevanju ljudi, tako, da bi bili popolnoma vključeni v verujočo skupnost«. Velikokrat slišimo opazko v stilu: »Kako, da tega ne vedo« ali »Ti mladi pa res nič ne znajo« ali »Ne znajo se obnašati v cerkvi«? Verjetno se strinjamo, da takšne in podobne opazke niso prav redke in morda smo tudi sami tisti, ki jih dajemo. Ob tem pa nas duhovno delo usmiljenja – nevedne učiti spomni, da je ena od pomembnih nalog našega krščanskega življenja prav v poučevanju nevednih. Morda so mnogi nevedni, se ne znajo pravilno obnašati, ne razumejo nekaterih stvari … prav zaradi tega, ker smo sami opustili poslanstvo nevedne učiti. Jezus nam daje zgled potrpežljivega in tudi jasnega, odločnega poučevanja nevednih. Lahko ga posnemamo in se tudi sami potrudimo. Zdaj to veš in poduči še druge. Kako lahko uresničujemo duhovno delo usmiljenja: nevedne učiti?

Nekaj konkretnih predlogov:
– zvesti bomo svoji pripadnosti Kristusu in se ne sramovali znamenj te pripadnosti na javnih mestih, zato se bomo pokrižali tudi na javnih mestih, v restavraciji …;
– redno si bomo vzeli čas za branje verskega tiska (Ognjišče, Družina …) in verskih knjig;
– tudi druge bomo spodbujali k branju kakovostnih knjig, verskega tiska;
– odločili se bomo za obiskovanje in sodelovanje v skupini, v kateri lahko poglobimo vero (svetopisemska, Karitas, postni in adventni večeri, srečanja za starše …);
– o veri se bomo na prijazen način pogovarjali tudi z nevernimi;
– nekaj svojega časa in znanja nudim za pomoč otrokom z učnimi težavami; …
– podiramo misijonske programe, ki omogočajo šolanje in programe Karitas, Aninega sklada, ki so namenjeni otrokom kot pomoč pri šolanju ….


S prvim septembrom bodo maše tudi zjutraj ob 7.00 uri!

ROMANJE NA VIŠARIJE – bo v soboto, 3. septembra, odhod avtobusa izpred stolnice zjutraj ob 4.00 uri. Dar za romanje z avtobusnim prevozom
in karto za žičnico je 35 EUR.

VEROUK in VEROUČNI PRIPOMOČKI.
Verouk bomo začeli v ponedeljek, 12. septembra, po urniku, ki ste ga starši prejeli ob zaključku veroučnega leta! Vse starše veroukarjev lepo prosimo, da veroučne knjige in zvezke, ki jih bodo otroci potrebovali pri verouku, kupite v Kleklovi knjigarni. Informativni list o verouku najdete v predprostoru stolne cerkve.

Starši, ki letos vpisujete otroka v prvi razred verouka, boste to storili v torek, 13. septembra, od 14.30 ure naprej. S seboj prinesite družinsko knjižico ali krstni list otroka.

V torek, 6. septembra, vabljeni k slavilni sveti maši. Po maši bo češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje.

Prvi četrtek in petek v mesecu septembru vabljeni k sveti spovedi, molitveni uri pred Najsvetejšim in k sveti maši. Na prvi petek bomo dopoldne obiskovali bolne in ostarele po domovih. Na prvo soboto bo maša v Satahovcih, v Rakičanu pa maše ne bo!

PROŠČENJE V RAKIČANU bo v nedeljo, 11. septembra, sveti maši bosta ob 7.00 in 10. uri v kapeli v Rakičanu.

FESTIVAL STIČNA MLADIH. V soboto, 17. septembra bo v Stični festival mladih. V Stično bo iz Murske Sobote (izpred stolnice) peljal avtobus z odhodom ob 5.30. uri. Cena prevoza je 10 EUR. Vse mlade iz naše župnije, pa tudi druge, lepo vabimo, da se čim prej prijavijo v župnijski pisarni.

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠNICI – kaplan Andrej Lažeta je v bolnici na razpolago vsak torek in sredo popoldne. Sveta maša v bolnici je vsako sredo zvečer ob 19.00 uri. Kontaktna številka na katero je dosegljiv g. Andrej Lažeta je 070/797-967.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 3. septembra 2016, ob 8. uri: GRAJSKA in KOPALIŠKA ulica
– v soboto, 10. september 2016, ob 8. uri: RAZLAGOVA ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.