Meni Zapri

Župnijski list št. 19/13

Leto XVII — Številka 19 — 15. september 2013

“VERUJEM V SVETO KATOLIŠKO CERKEV …”
“MARIJA”

V kakšnem smislu je preblažena Devica Marija mati Cerkve?
Preblažena Devica Marija je mati Cerkve v redu milosti, ker je rodila Jezusa, Božjega Sina, Glavo telesa, ki je Cerkev. Jezus, umirajoč na križu, jo je imenoval za mater učencu s temi besedami: “Glej, tvoja mati” (Jn 19,27).

Kako Devica Marija pomaga Cerkvi?
Po vnebohodu svojega Sina Devica Marija s svojimi molitvami pomaga prvim začetkom Cerkve. Tudi po svojem vnebovzetju še naprej prosi za svoje otroke, ko je za vse vzor vere in ljubezni in nad vsemi uresničuje svoj zveličavni vpliv, ki priteka iz preobilja Kristusovih zaslug. Verniki v njej gledajo podobo in predujem vstajenja, ki jih čaka, in jo kličejo kot priprošnjico, pomočnico, besednico in srednico.

Kakšno češčenje gre sveti Devici?
To češčenje je edinstveno, vendar se bistveno razlikuje od češčenja, kakršnega izkazujemo samo sveti Trojici. To edinstveno češčenje se posebej izraža v bogoslužnih praznikih, ki so posvečeni Božji Materi, in v marijanskih molitvah, npr. v rožnem vencu, ki je povzetek celotnega evangelija.

Na kakšen način je preblažena Devica Marija eshatološka ikona (podoba) Cerkve?
Ko Cerkev gleda na Marijo, vso sveto in že poveličano po telesu in po duši, zre v njej to, k čemur je sama poklicana na zemlji, in tisto, kar bo v nebeški domovini.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (196-199)


V ponedeljek, 16. septembra, bo v bolniščnični kapeli proščenje ob prazniku Povišanja svetega križa. Sveta maša, ki jo bo vodil naš škof dr. Peter Štumpf, bo ob 14.00 uri. Lepo vabljeni, k obisku maše spodbudite sorodnike in prijatelje, ki so v tem času tam na zdravljenju!

Srečanje za starše veroučencev 8. razreda (letošnjih birmancev) bo v ponedeljek, 16. septembra, ob 19.30 uri v veroučni dvorani. Starši pridite zagotovo!

Srečanje za starše veroučencev 3. razreda (letošnjih prvoobhajancev) bo v sredo, 18. septembra, ob 19.30 uri. Starši lepo vabljeni k sveti maši in nato na srečanje, ki bo v dvorani veroučnih učilnic.

OTROŠKI ZBOR, ki ga vodi s. Barbara, bo s svojim delovanjem začel tudi v mesecu septembru. Vsi otroci od 1. do 5. razreda prisrčno vabljeni na prve pevske vaje OTROŠKEGA PEVSKEGA ZBORA, ki bodo 22. septembra ob 10. uri v župnijski učilnici. Dogovorili se bomo tudi o nadaljnjem sodelovanju pri nedeljskih sv. mašah.

V torek, 24. septembra, vabljeni člani ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE k molitveni uri pred Najsvetejšim, ki bo eno uro pred večerno sveto mašo. Lepo vabljeni!

Na SLOMŠKOVO NEDELJO, 22. septembra, bo osrednja slovestnost ob prazniku bl. Antona Martina Slomška potekala v župniji Nova Cerkev.

Seja ŽPS bo v petek, 27. septembra, po večerni sveti v veroučni učilnici!

Zakramet svete spovedi:
– vsak dan pol ure pred sveto mašo;
– g. škof spoveduje v stolnici v sredo in petek med večerno sveto mašo.

DUHOVNE VAJE ZA MLADE Duhovne vaje bodo potekale od petka 25. oktobra do 27. oktobra. Z duhovnimi vajami pričnemo ob 19. 00. uri. Končali jih bomo v nedeljo s kosilom. Mladi prijavite se pri g. kaplanu!ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 21. september 2013, ob 8. uri: ulica Zorana Velnarja.
– v soboto, 28. september 2013, ob 8. uri: ulica Matije Gubca.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici