Meni Zapri

Župnijski list št. 19/18

Leto XXII — Številka 19 — 9. september 2018

Beseda kaplana Aljaža Baša

Dragi soboški verniki!
V sredo, 1. avgusta, sem nastopil službo kaplana v stolni župniji Murska Sobota. To je moje prvo kaplansko mesto, saj sem novomašnik, 29. junija sem bil po rokah soboškega škofa in klicanju Svetega Duha posvečen v duhovnika. Zavedam se, da župnija prinaša veliko novega v moje življenje, hkrati se zavedam tudi svojih dolžnosti. Novo poslanstvo je hkrati tudi nov izziv. V svojem duhovništvu želim izpolnjevati novomašno geslo: »Gospod, tvojo ljubezen bom na veke opeval« (Ps 891,1). Kakšna je ta ljubezen? To je ljubezen o kateri Jezus pravi: »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da kdo dá svoje življenje za svoje prijatelje!« (Jn 15,13) V svojem duhovniškem poslanstvu med vami želim opevati-oznanjevati: Ljubezen ki je od vekomaj; Ljubezen, ki je prišla na zemljo in meso postala; Ljubezen, ki je živela med nami; Ljubezen, ki je trpela in za nas na križu umrla; Ljubezen, ki je za nas vstala od mrtvih; Ljubezen, ki je šla v nebo in poslala Duha Tolažnika; Ljubezen, katera je »z nami vse dni do konca sveta (Prim. Mt 28,20b)«. Če bi se moral opisati, hmmm…., morda bi kdo izmed tistih, ki me poznajo takole zapisal: »od malih nog se je doma igral za duhovnika in imel maše; plesal je pri folklori; vedno je bil prvi, ko je bilo potrebno kaj ušpičiti; med ta glavnimi je bil, ko je bilo potrebno dvigniti glas na tekmi; ja, pa bil je nogometni in odbojkarski sodnik; točno, pa še punco je imel«. Duhovniki imamo različno pot poklicanosti v duhovništvo. Tudi apostoli so bili različni, imeli so zanimivo preteklost, Jezus jih je poklical in so spremenili svoj način življenja in šli za Njim. Gospod me je poklical, tako kot je mnoge in kliče še mnoge, da »bi bili z Njim« (Mr 3,14), kot so bili apostoli. Zavedam sem, da me je poklical Gospod, to ni moja zasluga. Veselim se skupnega življenja in sodelovanja z gospodom župnikom Goranom in kaplanom Andrejem, veselim se srečanj z vami, dragi farani. Vsi skupaj se moramo truditi, da bo Božje kraljestvo med nami rastlo. Naj bo nad vsemi nami Božje varstvo in blagoslov, naj nas Marija ogrne s svojim plaščem. Prosim, da se me v svojih molitvah spominjate, jaz pa zagotavljam, da se bom v svojih molitvah spominjal vseh vas.

Vaš kaplan Aljaž


Verouk bomo začeli v ponedeljek, 10. septembra, po urniku, ki ste ga starši prejeli ob zaključku veroučnega leta! Razpored verouka lahko najdete na oglasni deski pred učilnicami in pri vhodu v cerkev ter na internetni strani župnije.
Vpis otrok v prvi razred verouka za vse otroke, ki bi obiskovali veoruk v Krogu, Rakičanu ali Murski Soboti, bo v soboto, 15. septembra, ob 20.00 s skupnim srečanjem za vse starše. Starši prinesite s seboj družinsko knjižico ali krstni list otroka.

V petek, 14. septembra ob 14.00 uri bo v bolniščnični kapeli proščenje ob prazniku Povišanja svetega križa. Sveto mašo bo daroval kaplan Aljaž Baša. Pred proščenjem bo od torka, 11. septembra, do četrtka, 13. septembra, tridnevnica. Med tridnevnico bo v bolniščnični kapeli vsak dan ob 18.00 uri molitvena ura ob 19.00 uri pa sveta maša. Lepo vabljeni, da se udeležite tridnevnice in praznovanja povišanja svetega Križa v bolnišnici.

V nedeljo, 16. septembra, bo proščenje v Borejcih, sveta maša bo ob 10.00 uri! Lepo vabljeni!

STIČNA MLADIH – v soboto, 15. septembra, bo v Stčni potekal festival mladih. Vabljeni tudi mladi iz naše župnije, prijave zbira kaplan Aljaž do srede, 12. septembra.

V soboto, 22. septembra, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim za naš vrtec Lavra. Molitevno uro pripravljo sestre HMP in vzgojiteljice vrtca.

V soboto, 29. septembra 2018 ob 9.00 uri, bo prvo srečanje ministrantov. Vsi ministranti in vsi, ki bi se radi pridružili ministrantski skupini. Lepo vabljeni!

V zadnjem času, po naši župniji, hodijo nekateri laiki ali duhovniki, ki zbirajo podpise proti soboškemu škofu dr. Petru Štumpfu. S tem se ruši edinost Cerkve, takšnemu početju duhovniki soboške župnije ostro nasprotujemo. Zakonik cerkvenega prava določa:
“Kdor javno zbuja mržnjo ali sovraštvo podrejenih proti apostolskemu sedežu ali ordinariju (škofu) zaradi kakega dejanja cerkvene oblasti ali službe, ali podrejene poziva k nepokorščini do njiju, naj se kaznuje z interdiktom ali drugimi pravičnimi kaznimi”. (kan. 1373)

V ponedeljek, 24. septembra, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim in sveti maši člani združenja Marije Pomočnice. Po maši bo srečanje članov v župnijski dvorani.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 15. september 2018, ob 8. uri: Ciril-Metodova in Severjeva ulica.
– v soboto, 22. september 2018, ob 8. uri: Cvetkova ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.