Meni Zapri

Župnijski list št. 19/12

Leto XVI — Številka 19 — 16. september 2012

“VERUJEM V BOGA OČETA VSEMOGOČNEGA …”
“PADEC”

Kako razumemo stvarnost greha?
Greh je prisoten v zgodovini človeka. Takšna stvarnost se razjasni samo v luči božjega razodetja in zlasti v luči Kristusa Odrešenika vseh, ki je dal, da se je še bolj pomnožila milost tam, kjer se je pomnožil greh.

Kaj je padec angelov?
Ta izraz pove, da so bili satan in drugi zli duhovi, o katerih govorita Sveto pismo in izročilo Cerkve, najprej dobri angeli, ki jih je ustvaril Bog. A postali so zlobni, ker so s svobodno in nepreklicno izbiro odklonili Boga in njegovo kraljestvo; tako so začeli pekel. Padli angeli skušajo pridružiti človeka svojemu uporu zoper Boga; a Bog v Kristusu zagotavlja svojo gotovo zmago na hudičem.

V čem obstaja prvi človekov greh?
Skušan od hudiča je človek pustil umreti v svojem srcu zaupanje do svojega Stvarnika, in nepokoren Bogu, hotel biti “kakor Bog” brez Boga in mimo Boga (1 Mz 3,5). Tako sta Adam in Eva takoj izgubila milost prvotne svetosti in pravičnosti zase in za vse ljudi.

Kaj je izvirni greh?
Izvirni greh, v katerem se rodijo vsi ljudje, je stanje pomanjkanja prvotne svetosti in pravičnosti. Je greh, ki smo si ga “nakopali”, ne “storili”; je stanje rojstva, ne osebno dejanje. Zaradi enote izvira vseh ljudi izvirni greh prehaja na Adamove potomce s človeško naravo “ne po posnemanju, ampak po razmnoževanju”. To prenašanje izvirnega greha je skrivnost, ki je ne moremo v polnosti razumeti.

Katere druge posledice povzroča izvirni greh?
Posledica izvirnega greha je, da je človeška narava, ne da bi bila povsem pokvarjena, ranjena v svojih naravnih močeh, podvržena nevednosti, trpljenju, gospostvu smrti, in nagnjena h grehu. To nagnjenje imenujemo concupiscentia – poželjivost.

Kaj je storil Bog po prvem grehu?
Po prvem grehu je bil svet preplavljen z grehi, a Bog ni zapustil človeka v oblasti smrti, marveč mu je – v “protoevangeliju” (1 Mz 3,15) – skrivnostno oznanil zmago nad zlom in dvig iz padca. To je prvo oznanilo odrešujočega Mesija. Zato bo padec imenovan celo srečna krivda, ker “je bila vredna imeti takšnega in tako velikega Odrešenika” (Velikonočna vigilija).

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve


Srečanje za starše veroučencev 3. razreda (letošnjih prvobhajancev) in 8. razreda (letošnjih birmancev) bo v ponedeljek, 24. septembra, ob 19.30 uri v veroučni dvorani. Starši pridite zagotovo!

ZBOR CHORUS vabi v svojo sredo nove pevke in pevce. Vse, ki bi radi z nami slavili Boga, zapeli, nastopali, se zabavali, sklenili nova prijateljstva in imate veselje do petja in glasbe, vas vabimo, da se nam pridružite.

OTROŠKI ZBOR, ki ga vodi s. Ivica, bo s svojim delovanjem začel tudi v mesecu septembru. Starejši člani otroškega zbora, od 6. razreda naprej, bi radi osnovali starejši otroški zbor, ki bi prav tako sodeloval pri svetih mašah. tako za mlajši kot za strejši otroški zbor vabimo nove člane, da se nam pridružijo. Prijavite se lahko pri s. Ivici ali pa kar pridete na prve vaje, ki bodo v nedeljo, 23. septembra, po deveti sveti maši.
Otroški pevski zbor pa išče in prosi mlade inštrumentaliste (klavir, kitara), ki bi lahko podarili svoj talent in čas za spremljavo pri petju v cerkvi in na vajah.

V ponedeljek, 24. septembra, vabljeni člani ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE k molitveni uri pred Najsvetejšim, ki bo eno uro pred večerno sveto mašo. Lepo vabljeni!

Na SLOMŠKOVO NEDELJO, 23. septembra, bo osrednja slovestnost v jubiljenjem letu bl. Antona Martina Slomška potekala v mariborski stolnici ob 14.30 molitvena ura, ob 16.00 pa bo sveta maša. V naši škofiji bo na slomškovo nedeljo sveta maša v Slomškovi cerkvici na Gornji Bistrici ob 10.00 uri dopoldne. Lepo vabljeni!
Na praznični dan, 24. septembra, se bodo ob 20.30 uri, oglasili zvonovi v župnijski cerkvi in tudi v kapelah po vaseh, saj je tisto sredo, malo po pol deveti uri zvečer, škof Slomšek ob molitvi Marijinih litanij odšel v Očetovo hišo. Po družinah ste vabljeni k molitvi za slomškovo kanonizacijo.

Seja ŽPS bo v petek, 28. septembra, po večerni sveti v veroučni učilnici!

DUHOVNE VAJE ZA MLADE
Duhovne vaje bodo potekale od petka 21. septembra do 23. septembra na Dominikovem domu na Pohorju. Pričnemo z duh. vajami ob 19. 00. uri. Končali jih bomo v nedeljo s kosilom.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 22. september 2012, ob 8. uri: Temlinova, Vrazova, Borovnjakova ulica in Vrbišče.
– v soboto, 29. september 2012, ob 8. uri: Dijaška, Mirna, Polje, Prvomajska, Slave Klavore, Vinka Megle, Zofke Kvedrove, Vrtnarska ulica in ulica prekmurskih čet.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici