Meni Zapri

Župnijski list št. 2/14

Leto XVIII — Številka 2 — 19. januar 2014

ZAKRAMENT EVHARISTIJE

Kaj je evharistija?
Evharistija je daritev Kristusovega telesa in krvi. Gospod Jezus je postavil evharistijo, da bi daritev na križu mogla trajati skozi vse čase, dokler ne pride. Tako je svoji Cerkvi zaupal spomin svoje smrti in svojega vstajenja. Evharistija je znamenje edinosti, vez ljubezni, velikonočna gostija, v kateri se prejema Kristus, duša napolnjuje z milostjo in daje poroštvo večnega življenja.

Kdaj je Jezus Kristus postavil evharistijo?
Postavil jo je na veliki četrtek, “tisto noč, ko je bil izdan” (1 Kor 11,23), ko je s svojimi apostoli obhajal zadnjo večerjo.

Kako jo je postavil?
Potem, ko je zbral svoje apostole v dvorani zadnje večerje, je Jezus vzel v svoje roke kruh, ga razlomil, jim ga dal in rekel: “Vzemite in jejte od tega vsi: To je moje telo, ki se daje za vas.” Potem je vzel v svoje roke kelih z vinom in rekel: “Vzemite in pijte iz njega vsi: To je kelih moje krvi nove in večne zaveze, ki se za vas in za vse preliva v odpuščanje grehov. To delajte v moj spomin.”

Kaj pomeni evharistija v življenju Cerkve?
Evharistija je vir in višek vsega krščanskega življenja. V evharistiji dosegata svoj vrhunec dejavnost, s katero Bog posvečuje nas, in naše češčenje, ki  ga izkazujemo Bogu. Presveta evharistija obsega ves duhovni zaklad Cerkve: Kristusa samega, naše velikonočno Jagnje. Evharistija označuje in  uresničuje občestvo božjega življenja in edinost božjega ljudstva. Z obhajanjem evharistije se že zedinjamo z nebeškim bogoslužjem in imamo vnaprej delež pri večnem življenju.

KOMPENDIJ KATEKIZMA KATOLIŠKE CERKVE (271-274)


Birmanci imajo duhovne vaje od 24. do 26. januarja v Veržeju. Prispevek vsakega birmanca je 35 EUR. Duhovne vaje se začenjajo v petek zvečer ob 19.00 uri in se zaključijo v nedeljo s kosilom okrog 13.00 ure.

ŽUPNIJSKE SLOVESNOSTI v letu 2014:
– prvo sv. obhajilo: 18. maja ob 10.00 uri;
– sv. birma: 8. junija ob 10.00 uri;
Proščenja:
– v Krogu – 4. maja;
– v Satahovcih – 15. junija;
– v Lukačevcih – 29. junija;
– na Pušči – 13. julija;
– v Murskih Črncih – 15. avgusta;
– v Rakičanu – 7. septembra;
– v Borejcih – 14. septembra,
– v Murski Soboti – 6. decembra.

V petek, 24. januarja, ob 17.00 uri molitvena ura pred Najsvetejšim za člane ZDRUŽENJA MARIJE POMOČNICE. Skupaj z nami bo praznoval spomin Marije Pomočnice kristjanov salezijanski inšpektor g. Janez Potočnik, ki bo daroval sveto mašo in pridigal. Lepo vabljeni!

V soboto, 25. januarja, bo v Veržeju duhovna obnova za sodelavce Karitas. Prostovoljke in prostovoljci župnijske Karitas, lepo vabljeni! V naši župniji so nekatere vasi, ki nimajo svojega predstavnika v župnijski Karitas, zaradi tega je delo in pomoč potrebnim otežena.
Kapelske odbore in člane župnijskega sveta naprošamo, da do konca meseca januarja posredujte imena tistih, ki so pripravljeni aktivno sodelovati pri dejavnostih župnijske Karitas.

Januar je mesec VERSKEGA TISKA. V četrtek, 30. januarja Kleklova knjigarna in založba Ognjišče pripavljata predstavitev pesniške zbirke Sto
svetnikov in svetnic
, ki jo bo predstavil avtor dr. Leon Oblak. Predstavitev bo ob 18.30 uri v dvorani veroučnih učilnic. Lepo vabljeni!

V soboto, 25. januarja, po večerni sveti maši, seja članov župnijskega pastoralnega sveta v veroučni učilnici. Člani lepo vabljeni!

God sv. JANEZA BOSKA, ki je zavetnik velike salezijanske družine bomo praznovali 31. januarja. Ob 18. uri bo v stolnici sv. maša. Povabljeni ste, da se Bogu zahvalmo za naše sestre redovnice HMP.

Na svečnico, 2. februarja, bo pri vseh svetih mašah BLAGOSLOV SVEČ. Sveče si na ta dan lahko kupite v predprostoru stolnice.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 25. januarja 2014, ob 8. uri: Stara ulica-bloki št. 12,14,16,18,20,22.
– v soboto, 1. februarja 2014, ob 8. uri:Lendavska ulica- bloki št. 4,6,8,10,16,18,20.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici