Meni Zapri

Župnijski list št. 2/17

Leto XXI — Številka 2 — 15. januar 2017

Sprava – Kristusova ljubezen nas priganja
(2 Kor 5,14)

Letošnja molitvena osmina za edinost (18.1. – 25.1.2017) ima poseben značaj, saj mineva petsto let od začetka reformacije v Nemčiji (1517). Ta dogodek je močno zaznamoval vso evropsko, svetovno in tudi slovensko zgodovino in kulturo. V prejšnjih časih se katoličani takšnih obletnic nismo bili vajeni spominjati, saj so se obhajale v duhu ostrih kritik in očitkov na obeh straneh. Letos se prvič obhaja v ekumenskem in molitvenem duhu. Tako je želel papež Benedikt XVI., ki je leta 2011 sprejel povabilo luteranov, da se spominjanju pridružijo tudi katoličani. Tako želi tudi papež Frančišek, ki se je ob dnevu reformacije 2016 udeležil začetka spominskih slovesnosti v Lundu (Švedska).

Ob njih prihaja do izraza tudi bolečina in skupno priznanje krivde za globoke delitve, ki so sledile reformaciji. Takšno »očiščenje spomina« bo omogočilo, da napravimo nove korake na poti sprave.

Besedila za osmino so pripravile krščanske Cerkve in skupnosti v Nemčiji. Izbrale so vodilno misel Sprava – Kristusova ljubezen nas priganja. Z njo se osredotočajo na jedro krščanskega verovanja, na Jezusa Kristusa in na delo sprave, ki ga je izvršil. Kristusova ljubezen nas priganja najprej k temu, da molimo in da nam molitev da poleta za delo v prid edinosti. – Za boljše razumevanje skupnega obeleževanja reformacije lahko služi dokument Od konflikta do skupnosti (Cerkveni dokumenti št. 150).


V petek, 20. januarja, bo v Vrtcu Lavra na Tišini sveta maša ob praznovanju godu bl. Lavre Vicune. Sveta maša bo ob 9.30 uri v župnijski cerkvi na Tišini . Lepo vabljeni!

V nedeljo, 22. januarja, ob 17.00 uri, vabljeni k molitveni uri za naš vrtec Lavra!

EKUMENSKO BOGOSLUŽJE – v naši stolnici, bo v nedeljo, 22. januarja, ob 19.00 uri, ekumensko bogoslužje. Bogoslužja se bodo udeležili predstavniki evangeličanske, binkoštne in katoliške veroizpovedi. Bogoslužje bodo vodili g. škof dr. Peter Štumpf, evangeličanski škof Geza Filo in pastor binkoštne Cerkve. Lepo vabljeni, da skupaj molimo za edinost kristjanov!

Ekumenska molitvena osmina za edinost kristjanov, bo potekala od 18. do 25. januarja, ko smo posebaj vabljeni k molitvi in delu za edinost kristjanov.

V torek, 24. januarja, vabljeni člani ZMP k molitveni uri ob 17. uri, in k sveti maši.

V soboto, 28. januarja, ob 9.00 uri, bo v domu Danijela Halasa v Veliki Polani, duhovna obnova za sodelavce Karitas. Člani župnijske Karitas, lepo vabljeni!

V soboto, 28. januarja, pri večerni sveti maši, se bomo zbrali ob praznovanju 25. obletnice delovanja vrtca in godu sv. Janeza Boska, ustanovitelja salezijanske družine. Vabljeni, da se skupaj Bogu zahvalimo za naš vrtec Lavra, po katerem Bog tudi v naši župniji dela velike reči.

Januar je mesec VERSKEGA TISKA. Povabljeni, da obnovite naročnino za verski tisk 2017. celoletna naročnina za DRUŽINO znaša 98,80 EUR, za OGNJIŠČE znaša 29,70 EUR. Vabimo tudi nove naročnike za Družino in Ognjišče.

Seminar Življenja v Duhu – V mesecu februarju bo v naši župniji potekal seminar Prenove v Duhu. O podrobnostih seminarja v naslednjem župnijskem listu.

Spovedovanje v stolnici je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo. Gospod škof spoveduje, v stolnici, vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje v stolnici pa vodi vsak petek zjutraj.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 21. januarja 2017, ob 8. uri: Ulica STANETA ROZMANA,
– v soboto, 28. januarja 2017, ob 8. uri: Ulica ŠTEFANA KOVAČA in ŠERCERJEVO naselje.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.