Meni Zapri

Župnijski list št. 2/18

Leto XXII — Številka 2 — 14. januar 2018

»Tvoja desnica, Gospod, je mogočna« (2 Mz 15,1-21)

Pobudo za obhajanje Tedna molitve za edinost kristjanov je pred 110 leti (1908) dal Božji služabnik p. Paul Wattson, anglikanski redovnik iz Marylanda (ZDA). Kot anglikanec je ustanovil redovno družbo (kongregacijo), ki si je zadala nalogo, da dela za edinost kristjanov (Society of the Atonement, danes: Franciscan Friars of the Atonement – Frančiškani sprave). Ker je hotel najprej zbližati anglikance in katoličane, je leta 1909 prestopil v Katoliško Cerkev. Isto leto je v katolištvo prestopila tudi celotna redovna družba. Naslednje leto je bil Wattson posvečen v duhovnika. Od leta 2015 teče postopek za razglasitev za blaženega. Na severni polobli obhajamo teden molitve od 18. do 25. januarja.

Božja previdnost je hotela, da ima na poti k edinosti osrednje mesto molitev. To pomeni, da edinost ne more biti preprosto sad človeškega delovanja. Edinost je predvsem Božji dar. Ni ekumenizma, ki ne bi imel korenin v molitvi. Molitev je srce celotne ekumenske poti in mora ostati v središču. Tako je zapisal papež Benedikt XVI.

Za letošnjo glavno temo so kristjani otočja Karibov v Srednji Ameriki izbrali pesem, ki jo Sveto pismo pripisuje Mojzesu in njegovi sestri Mirjam (2 Mz 15,1-21). Iz nje je vzeto geslo: »Tvoja desnica, Gospod, je mogočna«. Pesem opeva osvoboditev in zmago nad zatiranjem, ki ga je judovsko ljudstvo dolga stoletja trpelo v Egiptu. Kristjane Karibskega otočja je posebej nagovorila, ker je tudi njihova zgodovina zaznamovana s ponižujočim suženjstvom. Današnji izzivi – na Karibih in vsepovsod po svetu – vnovič ogrožajo svobodo in dostojanstvo človeka, predvsem osebni grehi in grešne družbene strukture. Revščina, nasilje, krivice, odvisnost od mamil in pornografije ter trpljenje, žalost in strah, ki iz tega izhajajo – vse te izkušnje pohabljajo človekovo dostojanstvo.

Tudi Slovenija – skupaj z mnogimi drugimi narodi Srednje in Vzhodne Evrope – je pred četrt stoletja doživela osvoboditev od ideološkega nasilja komunizma. Zato se bomo v dneh od 18. do 25. januarja pridružili hvalnici Bogu, ki osvobaja, in prosili, da vodi kristjane naproti edinosti »v resnici in ljubezni«.

dr. Bogdan Dolenc


V ponedeljek, 22. januarja, bo v Vrtcu Lavra v Murski Soboti sveta maša ob praznovanju godu bl. Lavre Vicune. Sveta maša bo ob 9.30 uri v prostorih vrtca . Lepo vabljeni!

V ponedeljek, 22. januarja, ob 17.00 uri, vabljeni k molitveni uri za naš vrtec Lavra!

DUHOVNE VAJE BIRMANCEV – bodo od petka, 19.1., do nedelje, 21.1., v Veržeju. Naše birmance priporočamo v molitev!

Ekumenska molitvena osmina za edinost kristjanov, bo potekala od 18. do 25. januarja, ko smo posebaj vabljeni k molitvi in delu za edinost kristjanov.

EKUMENSKO BOGOSLUŽJE – bo v nedeljo, 21. januarja, ob 10.00 uri, v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti. Bogoslužja se bodo udeležili predstavniki evangeličanske, binkoštne in katoliške veroizpovedi, skupaj z našim škofom dr. Petrom Štumpfom. Lepo vabljeni, da skupaj molimo za edinost kristjanov!

V sredo, 24. januarja, vabljeni člani ZMP k molitveni uri ob 17. uri, in k sveti maši.

V soboto, 27. januarja, ob 9.00 uri, bo v domu Danijela Halasa v Veliki Polani, duhovna obnova za sodelavce Karitas. Člani župnijske Karitas, lepo vabljeni!

V soboto, 27. januarja, pri večerni sveti maši, se bomo zbrali ob praznovanju godu sv. Janeza Boska, ustanovitelja salezijanske družine. Vabljeni, da se skupaj Bogu zahvalimo za naše sestre HMP, po katerih Bog tudi v naši župniji dela velike reči.

Januar je mesec VERSKEGA TISKA. Povabljeni, da obnovite naročnino za verski tisk 2018. Celoletna naročnina za DRUŽINO znaša 101,40 EUR, za OGNJIŠČE znaša 32,00 EUR. Vabimo tudi nove naročnike za Družino in Ognjišče.

Spovedovanje v stolnici je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo. Gospod škof spoveduje, v stolnici, vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje v stolnici pa vodi vsak četrtek zjutraj.


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 20. januarja 2018, ob 8. uri: Ulica Štefana Kuzmiča, Prežihova in Kopitarjeva ulica,
– v soboto, 27. januarja 2018, ob 8. uri: Ulica Mikloša Kuzmiča, Aškerčeva ulica in Šolsko naselje.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.