Meni Zapri

Župnijski list št. 2/20

Leto XXIV — Številka 2 — februar 2020

Poročilo Open Doors 2020:
Eden od osmih kristjanov žrtev verskega preganjanja

Po poročilu nevladne organizacije Open Doors je eden od osmih kristjanov na svetu žrtev preganjanja zaradi vere, kar je približno 260 milijonov oseb. Poročilo obsega podatke od 1. novembra 2018 do 31. oktobra 2019 in kaže na zelo visoko raven diskriminacije kristjanov – število naj bi naraslo kar za 15 milijonov. Zmanjšalo se je število ubitih kristjanov (s 4305 na 2983 žrtev). Za kristjane najnevarnejša država ostaja Nigerija, in sicer zaradi plemena Fulani in islamistov Boko Haram. Na drugem mestu je Srednjeafriška republika, kjer je vojna. Kot zatrjujejo pri organizaciji Open Doors, narašča pritisk na kristjane, ki se nanaša na zasebno in javno življenje v skupnosti in Cerkvi.

Poročilo analizira različne parametre, kot so diskriminacija, nasilje, izključenost iz dela, zdravstva in medicinske oskrbe, zakoni, ki prepovedujejo navzočnost kristjanov ali so proti spreobrnjenju in ki se nanašajo na kristjane. Kot kažejo rezultati, v 73-ih državah kristjani doživljajo visoko raven preganjanja. V enajstih državah je preganjanje kristjanov opredeljeno kot ekstremno. Preganjanje kristjanov pa že več let traja na Bližnjem vzhodu. Po podatkih poročila je skoraj 10.000 cerkva bilo zaprtih ali napadenih. Več kot 8000 pa je primerov zlorab nad ženskami zaradi verske diskriminacije.

V ospredje stopa tudi Latinska Amerika, kjer je v nevarnosti življenje duhovnikov in vernikov, ki se zoperstavljajo organiziranemu kriminalu v državah, kot sta Kolumbija in Mehika.

Vir: Vatican News


PASTORALNI DOGODKI

Na prvo soboto, 1. februarja, vabljeni k večerni sveti maši veroučenci 7. razreda in njihovi starši. Sveti maši bosta tudi v Satahovcih in Rakičanu.

V nedeljo, 2. februarja, obhajamo praznik Gospodovega darovanja – Svečnico. Pri svetih mašah bo blagoslov sveč in darovanje za obnovo trga pred stolnico. Svoje darove oddajte v kuverti, na kateri naj bo zapisan vaš naslov. Bog povrni.

V ponedeljek, 3. februarja, na god svetega Blaža, bomo pri svetih mašah prosili za zdravje grla. Prejeli bomo tudi Blažev blagoslov.
Po sveti maši bo srečanje katehetov.

V torek, 4. februarja, ob 18.00 uri bo slavilna sveta maša. Po sveti maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje.

Na prvi petek, 7. februarja, vabljeni k molitveni uri, sveti spovedi in sveti maši. Na prvi petek dopoldne obiskujemo bolnike po domovih. Sveti maši na prvi petek bosta v Murskih Črncih in v Krogu. Na prvi petek vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in starši. Obhajanje prvih petkov spada v redno pripravo na sveto birmo.

Ob godu lurške Matere Božje in svetovnem dnevu bolnikov, bo v kapeli soboške bolnišnice slovesna sveta maša, v torek, 11. februarja, ob 14. uri.

V sredo, 12. februarja, bo srečanje za starše veroučencev 1. razreda. Srečanje se bo začelo po večerni sveti maši v župnijski dvorani.

V petek, 14. februarja, bo po večerni sveti maši srečanje članov župnijskega pastoralnega sveta. Pogovorili se bomo o volitvah novih članov župnijskega pastoralnega sveta, ki bodo meseca marca.

Od 18. do 20. februarja bo v Kančevcih potekal Katehetski simpozij, ki se ga bomo udeležili duhovniki in kateheti iz naše župnije. V času simpozija nas ne bo doma, hvala za razumevanje. V času simpozija ne bo verouka. Verouk za 3. razred v Murski Soboti bo potekal po urniku.

V soboto, 22. februarja, bo sveta maša za mlade. Pri sveti maši bo sodeloval zbor mladih iz Varaždinske škofije, ki bo ta dan imel duhovno obnovo v naši župniji. Sveto mašo bo vodil Marko Domiter, duhovni voditelj zbora in tajnik varaždinskega škofa.

V času od 24. februarja do 28. februarja, zaradi počitnic ne bo verouka. Z rednim veroukom začenjamo v ponedeljek, 2. marca!

V sredo, 26. februarja je pepelnica, začetek postnega časa. Vabljeni smo k sveti maši in obredu pepeljenja.

Križev pot v stolnici, je vsak petek in vsako nedeljo ob 17.30 uri. Molitev križevega pota v petek 28. februarja vodijo kateheti, v nedeljo 1. marca pa člani Prenove v Duhu.
Zaradi križevega pota ob petkih, bomo v postnem času častili Najsvetejše vsak četrtek ob 17.00 uri.

Nabirka za obnovo trga-je bila v nedeljo, 5. januarja, pri svetih mašah. Verniki, ste to nedeljo skupaj darovali 6.300,00 EUR. Skupaj zbrano 57.425,40 EUR. Zbrani darovi: Murska Sobota 3.875,00 EUR; Rakičan 550,00 EUR; Krog 455,00 EUR; Černelavci 220,00 EUR; Satahovci 520,00 EUR; Murski Črnci 100,00 EUR; Borejci 130,00 EUR; Lukačevci 30,00 EUR; Veščica 95,00 EUR; Polana 50; od drugod 265. Bog plačaj za vaš dar. Naslednja nabirka bo v nedeljo, 1. marca.