Meni Zapri

Župnijski list št. 2/21

Leto XXV — Številka 2 — februar 2021

LETO SVETEGA JOŽEFA

Z apostolskim pismom »Patris corde (Z Očetovim srcem)«, ki je izšlo, 8. decembra 2020, na praznik Brezmadežne, se je papež Frančišek spomnil 150. letnice razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. Ob tej priliki bo do 8. decembra 2021 potekalo posebno Leto svetega Jožefa.

Sv. Jožef je namreč konkretno izrazil svoje očetovstvo, »ko je iz svojega življenja naredil darovanje samega sebe v ljubezni, postavljeni v služenje Mesiju. Zaradi te svoje vloge ‘stičišča, ki združuje Staro in Novo zavezo’, ga je krščansko ljudstvo vedno imelo rado«. V njem je »Jezus videl Božjo nežnost«, tisto zaradi katere »sprejemamo svojo slabost, kajti skozi in kljub naši slabosti« se uresničuje večina Božjih načrtov. »Samo nežnost nas bo rešila delovanja Zlobnega«, poudarja papež, in ob srečevanju Božjega usmiljenja zlasti v zakramentu sprave lahko »doživimo resnico in nežnost, ker nas Bog ne obsoja, ampak nas sprejema, nas objema, nas podpira in nam odpušča«. Jožef je kot oče tudi v poslušnosti Bogu: s svojim »fiat« reši Marijo in Jezusa in uči svojega Sina »izpolnjevati Očetovo voljo«. Ker ga je Bog poklical, naj služi Jezusovemu poslanstvu, »sodeluje pri veliki skrivnosti odrešenja in je v resnici služabnik zveličanja«.

Papež pojasnjuje: »Sv. Jožef Tesar iz Nazareta zna problem spremeniti v priložnost, ker vedno daje prednost zaupanju v Previdnost«. Spoprijema se »s konkretnimi problemi« svoje družine, tako kakor vse druge družine na svetu, zlasti družine migrantov. V tem smislu je sv. Jožef v resnici »poseben zavetnik tistih«, ki morajo, »prisiljeni zaradi nesreč in lakote«, zapustiti domovino zaradi »vojn, sovraštva, preganjanja, bede«. Sv. Jožef, Jezusov in Marijin varuh, »ne more drugače, kot da je varuh Cerkve«, njenega materinstva in Kristusovega telesa: vsak v potrebi, revež, trpin, umirajoči, tujec, jetnik, bolnik je »Dete«, ki ga Jožef varuje in od njega se moramo naučiti »ljubiti Cerkev in uboge«. Njegov lik je zato nadvse zgleden v svetu, ugotavlja papež Frančišek, ki »potrebuje očete in zavrača gospodarje«, odklanja tiste, ki »avtoriteto mešajo z avtoritarnostjo, služenje s servilnostjo, soočenje z zatiranjem, ljubezen s socialnim skrbstvom, oblast z uničenjem«.


Svete maše z ljudstvom so dovoljene. Za udeležbo pri sveti maši se osebno prijavite na telefonsko številko 02/534-96-60, v času uradnih ur. Ob prijavi boste izvedeli vse potrebne informacije (uro svete maše in drugo). V naši stolnici je prostora za 15 vernikov ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva na 30 m2.

Prednost pri udeležbi svete maše imajo:
– domači, ki so naročili sveto mašo,
– verniki, ki so prihajali k sveti spovedi in obhajilu ob nedeljah.

Ker zaradi omejitev ni ustrezne dostopnosti do duhovne oskrbe vsem vernikom, je mogoče prejeti sveto obhajilo izven svete maše, vsako nedeljo med 11. in 12. uro.

Sveto spoved lahko opravite vsak petek in soboto, med 9.00 in 10.00 uro.

Vsak petek je v naši stolnici izpostavljeno Najsvetejše med 8.00 in 17.00 uro. Vabljeni k češčenju in molitvi ob upoštevanju navodil škofov v času epidemije.

POSTNI ČAS 2021

Cerkev svojim vernikom za postni čas določa posebne oblike spokornosti: Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže kristjane od izpolnjenega 18. leta starosti do začetka 60. leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore in ljubezni do bližnjega. Zdržek veže vernike, ki so dopolnili 14. let. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb…), post in zdržek odpadeta.

Križev pot – vsak petek ob 16.00 uri v stolnici.

Češčenje križa – vsak torek ob 19.30 uri v stolnici.

Postni nagovori – vabljeni k poslušanju tedenskih postnih nagovorov, ki bodo objavljeni na župnijski spletni strani: www.sv-nikolaj.org in na facebook strani: Stolna župnija sv. Nikolaja!

Skupna molitev večernic in žalostnega dela rožnega venca – vsako postno nedeljo ob 19.00 uri!

Dragi verniki, vsako prvo nedeljo smo imeli nabirko za obnovo trga pred stolnico. Zaradi nastalih razmer bomo veseli, če boste kljub vsemu, svoj dar za obnovo trga darovali na TRR pri NLB: 02843-0263090952. Bog plačaj za vaše darove!

Vrtec LAVRA – sodoben katoliški vrtec z urejeno okolico, ki nudi otrokom obilo sproščene in vesele igre in deluje na dveh lokacijah v Murski Soboti in na Tišini. Po svojem načinu se v vrtcu poslužujejo znanj in zgleda velikega vzgojitelja mladih svetega Janeza Boska. Temeljne vrednote v vrtcu so zato varnost, sprejetost, dobrota, družina, vera predvsem pa, da vsak otrok začuti svojo edinstvenost in dragocenost.
Vpis otrok za šolsko leto 2021/22 je mogoč na podlagi prijav do 10. aprila 2021 v primeru prostih mesta pa vse leto. Vpisnico lahko najdete na spletni strani vrtca www.vrtec-lavra.si , v obeh enotah vrtca in na telefonski številki 02/530-04-01 ali 031/646-100.
Staršem ob vpisu nudimo individualno obravnavo in po predhodnem dogovoru možnost ogleda vrtca med 15.2. in 20.3.2021.

NAVODILA ZA OBHAJANJE SVETIH MAŠ V MARIBORSKI METROPOLIJI:

V skladu s sklepom Slovenske škofovske konference, ki je bil sprejet na seji Stalnega sveta SŠK 18. decembra 2020 in se glasi: »Škofje so sklenili, da bodo pri ponovni uvedbi bogoslužja upoštevali epidemiološko stanje v posameznih statističnih regijah«, smo se na zadnji dan leta, 31. 12. 2020, sestali vsi trije odgovorni za posamezne škofije mariborske metropolije, pregledali situacijo in se na temelju tega odločili:

1. Duhovnikom svetujemo, da upoštevajo epidemiološko sliko v svojem kraju. Tam, kjer je ta slika še vedno slaba ali pa je svetišče premajhno, se priporoča, da duhovniki svete maše ob praznikih in nedeljah obhajajo samo ob prisotnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, ali tistih, ki so naročili sveto mašo. Ostali verniki pa naj sveto mašo spremljajo preko spleta ali drugih elektronskih medijev.

2. Svete maše z udeležbo vernikov so dovoljene pod naslednjimi pogoji:
V cerkvi je lahko toliko vernikov (vključno z bogoslužnimi sodelavci), kolikor zadoščajo predpisu 1 oseba (ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva) na 30 m2. Duhovnik(i) so na podlagi odloka v celoti izvzeti iz tega pogoja. V površino cerkve se šteje vsa notranja površina glavne ladje, stranskih ladij in kapel, prezbiterija in pevskega kora (tlorisna površina).
Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi.

3. Vsi prisotni (udeleženci in duhovnik) morajo ves čas nositi maske, vzdrževati medosebno fizično razdaljo vsaj 1,5 metra in si pri prihodu ter odhodu razkužiti roke.

4. Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Pri sveti maši lahko sodeluje organist.

5. Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Med pristopom k obhajilu naj verniki spoštujejo medosebno razdaljo 1,5 metra.

6. Pred sveto mašo in po njej ni dovoljena nobena oblika zbiranja ali druženja v cerkvi ali pred cerkvijo.

7. Bolni in ostareli naj svete maše spremljajo po medijih, prejmejo duhovno obhajilo, posvetijo čas molitvi, branju Božje besede oziroma dobrim delom. Prenos svetih maš, ki jih darujejo škofje, bo potekal po Televiziji Slovenija, Radiu Ognjišče in Tv Exodus.

8. Spovedovanje je dovoljeno. Spovedanec si mora pred vstopom v spovednico razkužiti roke in vanjo vstopiti z masko.

9. Zakramenta svetega krsta in cerkvene poroke se lahko podeljujeta v krogu družin oziroma istih gospodinjstev.

msgr. mag. Alojzij Cvikl D.J., mariborski nadškof metropolit
msgr. dr. Peter Štumpf SDB, murskosoboški škof
g. Rok Metličar, škofijski upravitelj celjske škofije


PREDZAKONSKI TEČAJ

Tisti, ki načrtujete poroko v bližnji prihodnosti, lepo vabljeni k pripravi na zakon, ki bo za murskosoboško škofijo potekala preko spleta štiri nedelje v marcu 2021, vedno ob 15. uri.
Prijavite se po elektronski pošti na naslov: stane.bester@rkc.si.