Meni Zapri

Župnijski list št. 20/13

Leto XVII — Številka 20 — 29. september 2013

“VERUJEM … ODPUŠČANJE GREHOV, VSTAJENJE MESA “

Kako se odpuščajo grehi?
Prvi in glavni zakrament za odpuščanje grehov je krst. Za grehe, storjene po krstu, je Kristus postavil zakrament sprave ali pokore, po katerem se krščeni spravi z Bogom in s Cerkvijo.

Zakaj ima Cerkev oblast odpuščati grehe?
Cerkev ima poslanstvo in oblast odpuščati grehe, ker ji jo je podelil Kristus sam: “Prejmite Svetega Duha! Komur grehe odpustite, so jim odpuščeni; komur jih zadržite, so jim zadržani” (Jn 20,22-23).

Kaj označuje izraz meso in kakšen je njegov pomen?
Izraz meso označuje človeka v njegovem stanju slabotnosti in umrljivosti. “Meso je stožer odrešenja in zveličanja” (Tertulijan). Verujemo namreč v Boga, ki je stvarnik mesa; verujemo v Besedo, ki je postala meso, da bi odkupila (rešila) meso; verujemo vstajenje mesa, dovršitev stvarjenja in odrešenja mesa.

Kaj pomeni “vstajenje mesa”?
Pomeni, da končno stanje človeka ne bo samo duša, ločena od telesa, marveč da bodo tudi naša umrljiva telesa nekoč znova prejela življenje.

Kakšen je odnos med Kristusovim in našim vstajenjem?
Kakor je Kristus resnično vstal od mrtvih in živi na veke, tako bo On sam poslednji dan obudil z nerazpadljivim telesom vse: “tisti, ki so delali dobro, bodo vstali k življenju, tisti pa, ki so delali hudo, bodo vstali k obsodbi” (Jn 5,29).

Kaj se ob smrti zgodi z našim telesom in našo dušo?
Ob smrti, ločitvi duše od telesa, zapade človekovo telo minljivosti (trohljivosti), medtem ko gre duša, ki je neumrljiva, naproti srečanju z božjo sodbo in čaka, da se bo spet združila s telesom, ko bo ob Gospodovi vrnitvi vstalo spremenjeno. Razumevanje načina, kako se bo izvršilo vstajenje, pa presega zmožnost naše predstave in našega razuma.

 

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve (200-205)


ROŽNI VENEC, v mesecu oktobru, molimo v naši stolnici vsako jutro ob 6.30 uri in vsak večer ob 18.30 uri, torej vedno pred sv. mašo. Po vaseh pa molimo rožni venec ob 18. uri ali po dogovoru v vaseh ob drugi bolj primerni uri po sledečem razporedu: v ponedeljek v Murskih Črncih, v torek v Satahovcih, v sredo v Krogu, v četrtek v Lukačevcih in v petek v Rakičanu.

Na prvi petek, 4. oktobra, vbaljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in njihovi starši. Pri svetih mašah ob prvih petkih bomo skupaj razmišljali o zapovedih.

Na tretji petek v mesecu, 18. oktobra, pa vabljeni k večerni sveti maši starši letošnjih birmancev in prvoobhajancev, kjer bomo v katehezi za starše razmišljali o naši veri.

Delavnice molitve in življenja (DMŽ) v župniji Murska Sobota 
Osrednja vsebina DMŽ so različni načini, kako lahko molim. V začetku so ti načini vzpostavljanje osebnega odnosa z Bogom. Pri tem odkrivamo molitveno branje, pisno molitev, molitev poslušanja, molitev gledanja do kontemplativne molitve. Celotna vsebina Delavnice molitve in življenja je povzeta v stavku: Naučimo se moliti, da bomo znali živeti. Odkrivanje molitvenih načinov vedno spremljata tudi poslušanje Božje besede in kateheza. Srečanje pa popestrijo in dopolnijo še pesmi, molitve iz knjižice Srečanje in medsebojna podelitev slišanega.
Uvodno srečanje, to je predstavitev DMŽ, bo v nedeljo 6. oktobra 2013 po večerni maši (ob 20. uri) v veroučni učilnici. VABLJENI!

Svetopisemske urice za otroke (3-6 let), ki bodo vstopali v čudoviti svet zgodb o božji ljubezni, se bodo letos odvijale na 14 dni v novem vrtcu Lavra v Murski Soboti. Prvi srečanji bosta 7. in 21. oktobra 2013 od 16.30 do 17.30. Če bi radi otroku dali možnost izkušnje Boga ste prisrčno dobrodošli.

Marijina družbica začenja svoja srečanja. Prvo srečanje bo v župnijskih prostorih (ne pri sestrah) v soboto, 5. oktobra 2013, ob 18.00. Vabljeni vsi otroci, ki imate radi Marijo in veselo druženje.

V sredo, 2. oktobra, imamo duhovniki soboške dekanije mesečno duhovno obnovo, zato nas čez dan ne bo doma!

V soboto, 12. oktobra, bo ob 10.00 uri srečanje za ministrante, tiste ki že ministrirajo, kakor tudi za nove člane, ki želijo postati ministranti in sodelavci duhovnika.

BIBLIČNA SKUPINA ima srečanja vsak drugi in četrti četrtek po večerni maši v veroučni učilnici. Skupaj odkrivamo zaklade Svetega pisma in se pogovarjamo kako Božja Beseda oblikuje naše življenje. Vabimo, da se pridružite biblični skupini!

STAREJŠA ZAKONSKA SKUPINA bo imela prvo srečanje v ponedeljek, 7. oktobra, po večerni sveti maši v veroučni učilnici.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 5. oktober 2013, ob 8. uri: TIŠINSKA ulica in JAKOBOVO naselje.
– v soboto, 12. oktober 2013, ob 8. uri: MIKLOŠIČEVA ulica, BEVKOVA in NASELJE LJUDSKE PRAVICE.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici