Meni Zapri

Župnijski list št. 20/14

Leto XVIII — Številka 20 — 28. september 2014

OKTOBER – mesec rožnega venca

Mesec oktober je že od nekdaj posvečen molitvi rožnega venca, ker je 7. oktobra praznik rožnovenske Matere Božje. Po ljudskem izročilu naj bi Marija izročila rožni venec sv. Dominiku (1170-1221), ustanovitelju reda dominikancev, ki so to pobožnost tudi širili. Sredi 16. stol. je krščanskemu svetu pretila velika nevarnost s strani Turkov. Odločilna bitka na morju se je bila pri Lepantu 7. oktobra 1517. Veliko zmago nad močnejšo turško vojsko so vsi pripisali priprošnji Matere Božje, ker so se prav ta dan člani bratovščine rožnega venca zbrali in goreče molili rožni venec.

Celotni rožni venec je sestavljen iz 200 zdravamarij, razdeljen na skupine po deset. Vsako desetko začnemo z očenašem in sklenemo s Slava Očetu. Ob vsaki desetki razmišljamo en del Jezusovega življenja in delovanja.

Molitev, tudi molitev rožnega venca, nas trga iz robnjakarstva vsakdanjega življenja in nas dviga v veličino srečanja z živim Bogom. S tem pa tudi naše vsakdanje reči dobijo večnostno dimenzijo.

V hrupu, v vrvežu, v sodobnem tehničnem svetu ni več prostora za molitev, a prav v tem nemirnem, hrupnem svetu je molitev še kako potrebna. Molitev je zaupen in vdan pogovor z Bogom. Misel na Božjo navzočnost je osnova vsake iskrene molitve. V molitvi si izprašujemo vest. Molitev je iskanje zadnjih vzrokov našega ravnanja in urejevanje najtežjih in najbolj zapletenih zadev našega srca. V molitvi prodiramo v bistvo in smisel življenja. V molitvi iščemo in najdemo tolažbo, v molitvi prosimo odpuščanja za krivice, ki smo jih storili Bogu samemu in bližnjemu. V molitvi prosimo za uspeh pri delu, za zmago nad napori. Molitev nam bo tudi zadnja uteha in pomoč v smrtni stiski, ko se bo duša ločila od telesa, stopila pred Boga, na prag večnosti. Molitev in pripravljenost sprejemati vsakogar, pa četudi najmanjšega izmed nas, je sigurna pot do Božjega kraljestva.


ODPRIMO SLOVENIJO ŽIVLJENJU nosi naslov teden od 28. septembra do 4. oktobra ko bo Slovenija v znamenju proslavljanja življenja. V sklopu tedna bo dr. Ligaya Acosta obiskala tudi našo župnijo in škofijo, in sicer v torek, 30. septembra. Srečanje se bo začelo z molitveno uro pred Najsvetejšim ob 18.00 uri, nato bo sveta maša, ki jo bo vodil naš škof dr. Peter Štumpf, ob 20.00 uri pa bo predavaje dr. Ligaya Acosta. Lepo vabljeni!

ROŽNI VENEC, v mesecu oktobru, molimo vsak večer ob 18.30 uri, torej vedno pred sv. mašo. Po vaseh pa molimo rožni venec ob 18. uri ali po dogovoru v vaseh ob drugi bolj primerni uri po sledečem razporedu: v ponedeljek v Murskih Črncih, v torek v Satahovcih, v sredo v Krogu, v četrtek v Lukačevcih in v petek v Rakičanu.

Na prvi petek, 3. oktobra, vbaljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in njihovi starši. Pri svetih mašah ob prvih petkih bomo skupaj razmišljali o svetnikih. Kateheza za straše birmancev bo prav tako na prvi petek ob 19.00 uri v dvorani veroučnih učilnic. Dragi starši obisk katehez ob prvih petkih spada k redni pripravi na birmo, zato vas prosimo, da se udeležujete katehez ob prvih petkih.

V soboto, 4. oktobra, začenjamo v naši župniji mesečni oratorij, ki bo potekal ob sobotah skozi celo veroučno leto. Na mesečni oratorij vabljeni vsi veroukarji. Mesečni oratorij bo potekal v dvorani veroučnih učilnic. Začel se bo ob 15.00 uri končal pa ob 18.00 s spuščanjem zastave.

V nedeljo, 5. oktobra, bodo v naši župniji slovesne redovne zaobljube našega rojaka patra Tončka Borovnjaka – minorita. Prav je, da se na ta dogodek duhovno pripravimo. Zato bo v naši župniji tridnevnica, ki jo bodo vodili patri minoriti. Od četrtka, 2. oktobra do sobote, 4. oktobra, vabljeni k sveti spovedi in večernim svetim mašam pri katerih bodo nagovori.
V nedeljo bo sveta maša popoldne ob 16.00 uri, ko bo Tonček Borovnjak izrekel slovesne zaobljube, ki so zadnja stopnička do diakonskega posvečenja. Lepo vabljeni k tej lepi slovesnosti, ki je v naši župniji že dolgo ni bilo.

Ob priložnosti večnih zaobljub Tončka Borovnjaka, prosimo dobre gospodinje za pecivo, da bomo postregli gostom. Pecivo prinesite v veroučne učilnice v soboto, 4. oktobra, med 16.00 in 19.00 uro. Bog plačaj! Pa upam, da s tem vabilom ne bomo vznemirjali novinarjev, ki se lotijo vsega samo resničnih težav našega naroda ne!

V torek, 7. oktobra, vabimo na srečanje vse starše otrok, ki hodijo k verouku v Krogu, srečali se bomo v Krogu ob 19.30 uri!

Srečanje za starše prvoobhajancev bo v sredo, 8. oktobra, ob 19.30 uri v veroučni učilnici. Starše prosimo, da se srečanja zagotovo udeležijo!

Srečanje za starše birmancev bo v ponedeljek, 6. oktobra, ob 19.30 uri v dvorani veroučnih učilnic! Straše prosimo, da se udeležijo srečanja!ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 4. oktober 2014, ob 8. uri: Žitna ulica, Ul. Otona Župančiča in Talanyjeva ulica,
– v soboto, 11. oktober 2014, ob 8. uri: Mojstrska ulica.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.