Meni Zapri

Župnijski list št. 20/16

Leto XX — Številka 20 — 25. september 2016

DUHOVNA DELA USMILJENJA – grešnike svariti

Že samo pogled na seznam duhovnih del usmiljenja nam pove, da so bistveno bolj zahtevna od telesnih del usmiljenja in da od predpostavljajo zvrhano mero iskrene in pristne ljubezni.

Pomislimo samo na to, kako velika mora biti naša ljubezen do bližnjega, da smo ga pripravljeni posvariti pred posledicami greha. Vsi vemo, da se takšno svarilo lahko hitro konča z zamero, užaljenostjo … In kljub temu nas Gospod izziva in vabi, da bi človeka, ki greši, z vso ljubeznijo opomnili, ga posvarili in povabili, da se odvrne od greha. O tem nam lepo spregovori prerok Ezekijel: »Tebe, sin človekov, sem postavil za stražarja Izraelovi hiši. Kadar slišiš besedo iz mojih ust, jih posvari v mojem imenu! Če porečem krivičnežu: »Krivičnež, zagotovo umreš!« pa ne govoriš, da bi posvaril krivičneža zaradi njegove poti, umre ta krivičnež zaradi svoje krivičnosti, a njegovo kri bom terjal iz tvojih rok. Če pa posvariš krivičneža, naj se spreobrne od svoje poti, pa se ne spreobrne od svoje poti, umre zaradi svoje krivičnosti, ti pa si si rešil življenje.« (Ezk 33, 7-9).

Kako lahko uresničujemo duhovno delo usmiljenja: grešnike svariti? Nekaj konkretnih predlogov:

– pouči se o temeljih resnicah vere (preberi knjigo, vključi se v skupino ..)
– redno si izprašujemo vest in prejemamo zakrament svete spovedi
– molimo k Svetemu Duhu za izbiro pravih besed in trenutka
– v družbi jasno zagovarjamo krščanska stališča in zavračamo slaba dejanja, odločitve, besede ter dajemo dober zgled
– ne postavljamo se nad druge, saj smo tudi sami grešniki
– na napake opozarjamo s prijaznostjo, potrpežljivostjo, ljubeznijo
– ljudem, ki ne živijo v skladu s krščanskimi vrednotami ponudimo dobro knjigo, ga povabimo na predavanje …
– molimo za spreobrnjenje grešnikov.


OTROŠKI PEVSKI ZBOR – Vse otroke med 6. in 12. letom starosti vabimo, da se pridružite župnijskemu otroškemu pevskemu zboru, kjer bomo skupaj prepevali Bogu in Mariji v čast, se poveselili in šli tudi na kak izlet. Kontaktna oseba: s. Barbara Poredoš.

SEJA ŽPS – bo v petek, 30. septembra, po večerni sveti maši, člani župnijskega sveta, lepo vabljeni!

MAŠA OB ZAČETKU VEROUČNEGA LETA – bo v nedeljo, 2. oktobra ob 8.30 uri, vse veroučence in dijake vabimo, da k maši prinesejo šolske torbe z knjigami, ker jih bomo med mašo blagoslovili. Pri maši se bodo župnijskemu občestvu predstavili veroučenci. Lepo vabljeni!

V torek, 4. oktobra, bo ob 19.00 uri slavilna sveta maša. Po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

Na prvi petek, 7. oktobra, vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in njihovi starši. Obisk maše na prvi petek spada k pripravi na zakrament svete birme.

ŠKOFIJSKI MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE – bo v soboto, 8. oktobra, v Turnišču ob 18.00 uri. Na molitveno srečanje vabljeni vsi molivci iz molitvenih skupin in člani rož Živega rožnega venca!

ROŽNI VENEC, v mesecu oktobru, molimo vsak večer ob 18.30 uri, torej vedno pred sv. mašo. Po vaseh pa molimo rožni venec ob 18. uri ali po dogovoru v vaseh ob drugi bolj primerni uri po sledečem razporedu: v ponedeljek v Murskih Črncih, v torek v Satahovcih, v sredo v Krogu, v četrtek v Lukačevcih in v petek v Rakičanu. Molitveni namen pri rožnem vencu, v mesecu oktobru, naj bo prošnja za nove duhovniške in redovniške poklice!

Priložnost za sveto spoved, v stolnici, je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo. Priložnost za sveto spoved je tudi vsako nedeljo pri svetih mašah.

Škof spoveduje v stolnici ob petkih pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.

DUHOVNA OSKRBA BOLNIH IN OSTARELIH V BOLNIŠNICI IN DOMU ZA STAREJŠE V RAKIČANU – kaplan Andrej, v naši župniji, skrbi za pastoralo bolnih v bolnišnici in domu starejših. V bolnici je na razpolago vsak torek in sredo popoldne za pogovor, sveto spoved, sveto obhajilo in sveto bolniško maziljenje. V domu starejših v Rakičanu je vsak petek, ko je ob 9.30 uri sveta maša, nato pa obisk onemoglih bolnikov po sobah. V domu starejših v Murski Soboti pa je vsak četrtek sveta maša ob 10.15.
Če želite, da duhovnik obišče bolnika, ki je v bolnici ali domu starejših, da mu podeli bolniško maziljenje in sveto popotnico pokličite na številko: 070/787-967 – kaplan Andrej.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 1. oktober 2016, ob 8. uri: NASELJE JOŽETA KERENČIČA in ZELENA ulica.
– v soboto, 8. oktober 2016, ob 8. uri: Ulica ob progi, Industrijska in Klavniška ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.