Meni Zapri

Župnijski list št. 20/17

Leto XXI — Številka 20 — 24. september 2017

OKTOBER – mesec rožnega venca

Mesec oktober je že od nekdaj posvečen molitvi rožnega venca, ker je 7. oktobra praznik rožnovenske Matere Božje. Po ljudskem izročilu naj bi Marija izročila rožni venec sv. Dominiku (1170-1221), ustanovitelju reda dominikancev, ki so to pobožnost tudi širili. Sredi 16. stol. je krščanskemu svetu pretila velika nevarnost s strani Turkov. Odločilna bitka na morju se je bila pri Lepantu 7. oktobra 1517. Veliko zmago nad močnejšo turško vojsko so vsi pripisali priprošnji Matere Božje, ker so se prav ta dan člani bratovščine rožnega venca zbrali in goreče molili rožni venec.

Celotni rožni venec je sestavljen iz 200 zdravamarij, razdeljen na skupine po deset. Vsako desetko začnemo z očenašem in sklenemo s Slava Očetu. Ob vsaki desetki razmišljamo en del Jezusovega življenja in delovanja.

Molitev, tudi molitev rožnega venca, nas trga iz drobnjakarstva vsakdanjega življenja in nas dviga v veličino srečanja z živim Bogom. S tem pa tudi naše vsakdanje reči dobijo večnostno dimenzijo.

V hrupu, v vrvežu, v sodobnem tehničnem svetu ni več prostora za molitev, a prav v tem nemirnem, hrupnem svetu je molitev še kako potrebna. Molitev je zaupen in vdan pogovor z Bogom. Misel na Božjo navzočnost je osnova vsake iskrene molitve. V molitvi si izprašujemo vest. Molitev je iskanje zadnjih vzrokov našega ravnanja in urejevanje najtežjih in najbolj zapletenih zadev našega srca. V molitvi prodiramo v bistvo in smisel življenja. V molitvi iščemo in najdemo tolažbo, v molitvi prosimo odpuščanja za krivice, ki smo jih storili Bogu samemu in bližnjemu. V molitvi prosimo za uspeh pri delu, za zmago nad napori. Molitev nam bo tudi zadnja uteha in pomoč v smrtni stiski, ko se bo duša ločila od telesa, stopila pred Boga, na prag večnosti. Molitev in pripravljenost sprejemati vsakogar, pa četudi najmanjšega izmed nas, je sigurna pot do Božjega kraljestva.


Srečanje za starše birmancev bo v četrtek, 28. septembra, ob 19.30 uri v dvorani veroučnih učilnic! Straše prosimo, da se udeležijo srečanja!

MAŠA OB ZAČETKU VEROUČNEGA LETA – bo v nedeljo, 1. oktobra ob 8.30 uri, vse veroučence in dijake vabimo, da k maši prinesejo šolske torbe z knjigami, ker jih bomo med mašo blagoslovili. Pri maši se bodo župnijskemu občestvu predstavili veroučenci. Lepo vabljeni!

ROŽNI VENEC, v mesecu oktobru, molimo vsak večer ob 18.30 uri, torej vedno pred sv. mašo. Po vaseh vabljeni k molitvi rožnega venca po sledečem razporedu: v ponedeljek v Murskih Črncih, v torek v Satahovcih, v sredo v Krogu, v četrtek v Lukačevcih in v petek v Rakičanu. Za uro molitve po kapelah se dogovorite po vaseh. Molitveni namen pri rožnem vencu, v mesecu oktobru, naj bo prošnja za nove duhovniške in redovniške poklice ter za naše družine!

Srečanje za starše prvoobhajancev bo v ponedeljek, 2. oktobra, ob 19.30 uri v veroučni učilnici. Starše prosimo, da se srečanja zagotovo udeležijo!

V torek, 3. oktobra, bo ob 19.00 uri slavilna sveta maša. Po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

Prvi četrtek in petek in sobota v mesecu oktobru vabljeni k sveti spovedi, molitveni uri pred Najsvetejšim in k sveti maši. Na prvi petek bomo dopoldne obiskovali bolne in ostarele po domovih. Maši na prvi petek bosta tudi v M. Črncih in Krogu. Na prvo soboto bosta maši v Satahovcih in v Rakičanu.

Na prvi petek, 6. oktobra, vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in njihovi starši. Obisk maše na prvi petek spada k pripravi na zakrament svete birme.

V soboto, 7. oktobra, vabljeni na mladinsko srečanje, ki bo po maši v veroučni učilnici. Lepo vabljeni!

MePZ sv. Nikolaja pod vodstvom maestra Marjana Potočnika vabi vse, ki radi pojete in bi radi peli pri zboru, da se jim pridružite in skupaj z njimi obogatite bogoslužje s svojim petjem. Vabljeni na pevske vaje, vsak torek zvečer ob 18.00 uri v veroučne učilnice. Lepo vabljeni!

Župnijska skupina za starejše ljudi – ŽIVIMO Z ROŽNIM VENCEM, vabi na prvo srečanje, v petek, 13. oktobra, po večerni maši. Prijavnice najdete v predprostoru cerkve. Lepo vabljeni!

V soboto, 14. oktobra bomo poromali v Stično na vseslovensko praznovanje fatimske stoletnice z gosti iz Hrvaške in zamejstva. Srečanje se bo začelo ob 10.00 uri. Odhod avtobusa bo ob 6.00 uri izpred župnišča. Prijave zbiramo na župnišču. Skupaj poromamo k Mariji in se ji zahvalimo za vse milosti, ki jih prejemamo. Lepo vabljeni!

Priložnost za sveto spoved, v stolnici, je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo. Priložnost za sveto spoved je tudi vsako nedeljo pri svetih mašah.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 30. septembra 2017, ob 8. uri: CIRIL – METODOVA in SEVERJEVA ulica,
– v soboto, 7. oktobra 2017, ob 8. uri: CVETKOVA ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.