Meni Zapri

Župnijski list št. 20/18

Leto XXII — Številka 20 — 23. september 2018

OKTOBER – mesec rožnega venca

Mesec oktober je že od nekdaj posvečen molitvi rožnega venca, ker je 7. oktobra praznik rožnovenske Matere Božje. Po ljudskem izročilu naj bi Marija izročila rožni venec sv. Dominiku (1170-1221), ustanovitelju reda dominikancev, ki so to pobožnost tudi širili. Sredi 16. stol. je krščanskemu svetu pretila velika nevarnost s strani Turkov. Odločilna bitka na morju se je bila pri Lepantu 7. oktobra 1517. Veliko zmago nad močnejšo turško vojsko so vsi pripisali priprošnji Matere Božje, ker so se prav ta dan člani bratovščine rožnega venca zbrali in goreče molili rožni venec.

Celotni rožni venec je sestavljen iz 200 zdravamarij, razdeljen na skupine po deset. Vsako desetko začnemo z očenašem in sklenemo s Slava Očetu. Ob vsaki desetki razmišljamo en del Jezusovega življenja in delovanja.

Molitev, tudi molitev rožnega venca, nas trga iz drobnjakarstva vsakdanjega življenja in nas dviga v veličino srečanja z živim Bogom. S tem pa tudi naše vsakdanje reči dobijo večnostno dimenzijo.

V hrupu, v vrvežu, v sodobnem tehničnem svetu ni več prostora za molitev, a prav v tem nemirnem, hrupnem svetu je molitev še kako potrebna. Molitev je zaupen in vdan pogovor z Bogom. Misel na Božjo navzočnost je osnova vsake iskrene molitve. V molitvi si izprašujemo vest. Molitev je iskanje zadnjih vzrokov našega ravnanja in urejevanje najtežjih in najbolj zapletenih zadev našega srca. V molitvi prodiramo v bistvo in smisel življenja. V molitvi iščemo in najdemo tolažbo, v molitvi prosimo odpuščanja za krivice, ki smo jih storili Bogu samemu in bližnjemu. V molitvi prosimo za uspeh pri delu, za zmago nad napori. Molitev nam bo tudi zadnja uteha in pomoč v smrtni stiski, ko se bo duša ločila od telesa, stopila pred Boga, na prag večnosti. Molitev in pripravljenost sprejemati vsakogar, pa četudi najmanjšega izmed nas, je sigurna pot do Božjega kraljestva.


V ponedeljek, 24. septembra, vabljeni k molitveni uri pred najsvetejšim in sveti maši člani Združenja Marije Pomočnice. Po sveti maši bo srečanje članov v
dvorani veroučnih učilnic.

V soboto, 29. septembra, je smrtni dan s. Anice Žitek, vabljeni k večerni sveti maši.

MAŠA OB ZAČETKU VEROUČNEGA LETA – bo v nedeljo, 30. septembra ob 8.30 uri, vse veroučence in dijake vabimo, da k maši prinesejo šolske torbe s knjigami, ker jih bomo med mašo blagoslovili. Lepo vabljeni!

SREČANJE DRUŽIN dekanije Murska Sobota – bo v nedeljo, 30. septembra, v domu duhovnosti v Kančevcih. Program srečanja: ob 10.15 uri sveta maša, ob 11.45 predavanje mag. Mojce Belcl Magdič, nato skupno kosilo in družabni program. Na srečanje vabljeni člani zakonske skupine in družine iz naše župnije. Za otroke bodo poskrbeli animatorji. Lepo vabljeni!

ROŽNI VENEC, v mesecu oktobru, molimo vsak večer ob 18.30 uri, torej vedno pred sv. mašo. Po vaseh vabljeni k molitvi rožnega venca po sledečem razporedu: v ponedeljek v Murskih Črncih, v torek v Satahovcih, v sredo v Krogu, v četrtek v Lukačevcih in v petek v Rakičanu. Za uro molitve po kapelah se dogovorite po vaseh. Molitveni namen pri rožnem vencu, v mesecu oktobru, naj bo prošnja za nove duhovniške in redovniške poklice ter za našega škofa in škofijo!

Pastoralni tečaj v škofiji Murska Sobota bo v sredo, 3. oktobra 2018 ob 9. uri v Kančevcih. Ključna naloga Pastoralnega tečaja 2018 je priti naproti družinam z otroki od 1. do 6. leta starosti, ki se soočajo z marsičim. Razumevanje družine v obdobju od rojstva do vstopa v šolo (značilnosti posameznih obdobij otroka). Kako lahko župnija pride naproti tej družini (bogoslužje, kateheza, obiski, srečanja …)? Vabljeni duhovniki in pastoralni sodelavci!

V torek, 2. oktobra, bo ob 19.00 uri slavilna sveta maša. Po maši češčenje Najsvetejšega in molitev za ozdravljenje. Lepo vabljeni!

Prvi četrtek in petek in sobota v mesecu oktobru vabljeni k sveti spovedi, molitveni uri pred Najsvetejšim in k sveti maši. Na prvi petek bomo dopoldne obiskovali bolne in ostarele po domovih. Maši na prvi petek bosta tudi v M. Črncih in Krogu. Na prvo soboto bosta maši v Satahovcih in v Rakičanu.
Na prvi petek, 5. oktobra, vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in njihovi starši. Obisk maše na prvi petek spada k pripravi na zakrament svete birme.

MePZ sv. Nikolaja pod vodstvom maestra Marjana Potočnika vabi vse, ki radi pojete in bi radi peli pri zboru, da se jim pridružite in skupaj z njimi obogatite bogoslužje s svojim petjem. Vabljeni na pevske vaje, vsak torek zvečer ob 18.00 uri v veroučne učilnice. Lepo vabljeni!

Priložnost za sveto spoved v stolnici je vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo. Priložnost za sveto spoved je tudi vsako nedeljo pri svetih mašah. Gospod škof spoveduje v stolnici ob petkih zvečer od 18.30 ure naprej. Somaševanje pa vodi ob četrkih, pri jutranji sveti maši.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 29. septembra 2018, ob 8. uri: NASELJE JOŽETA KERENČIČA in ZELENA ulica.
– v soboto, 6. oktobra 2018, ob 8. uri: ulica OB PROGI, INDUSTRIJSKA in KLAVNIŠKA ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.