Meni Zapri

Župnijski list št. 20/12

Leto XVI — Številka 20 — 30. september 2012

“Verujem v Jezusa Kristusa, edinega Božjega sina…”

Katera je vesela novica za človeka?
To je oznanilo o Jezusu Kristusu, “Sinu živega Boga” (Mt 16,16), umrlem in vstalem. V času Heroda in cesarja Avgusta je Bog izpolnil obljube, dane Abrahamu in njegovemu potomstvu, ter poslal “svojega Sina, rojenega iz žene, podvrženega postavi, da bi odkupil tiste, ki so bili pod postavo, da bi tako mi prejeli posinovljenje” (Gal 4,4-5).

Kako se ta vesela novica širi?
Že od vsega začetka so prvi učenci goreče želeli oznanjati Jezusa Kristusa z namenom, da bi vse privedli k veri vanj. Tudi danes iz ljubečega poznanja Kristusa izvira hrepenenje, da bi evangelizirali in katehizirali, se pravi da bi v svoji osebi razodevali celoten božji načrt in pripeljali ljudi v občestvo z njim.

“IN V JEZUSA KRISTUSA, SINA NJEGOVEGA EDINEGA, GOSPODA NAŠEGA”

Kaj pomeni ime “Jezus”?
Ime “Jezus”, ki mu ga je dal angel ob oznanjenju, pomeni “Bog rešuje”. Izraža hkrati njegovo identiteto in njegovo poslanstvo, ker “bo on odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov” (Mt 1,21). Peter zatrjuje, da “nam pod nebom ni dano nobeno drugo ime, po katerem bi se ljudje mogli rešiti” (Apd 4,12).

Zakaj se Jezus imenuje Kristus?
“Kristus” po grško, “Mesija” po hebrejsko pomeni “maziljenec”. Jezus je Kristus zato, ker ga je Bog posvetil in mazilil s Svetim Duhom za odrešenjsko poslanstvo. Je od Izraela pričakovani Mesija, poslan na svet od Očeta. Jezus je sprejel naslov Mesija in natančno pojasnil njegov pomen: “Prišel je iz nebes” (Jn 3,13), bil križan in nato obujen od mrtvih, je trpeči služabnik, ki “daje svoje življenje v odkupnino za mnoge” (Mt 20,28). Iz imena Kristus smo prejeli ime kristjani.

Kompendij Katekizma Katoliške Cerkve


ROŽNI VENEC, v mesecu oktobru, molimo v naši stolnici vsako jutro ob 6.30 uri in vsak večer ob 18.30 uri, torej vedno pred sv. mašo. Po vaseh pa molimo rožni venec ob 18. uri ali po dogovoru v vaseh ob drugi bolj primerni uri po sledečem razporedu: v ponedeljek v Murskih Črncih, v torek v Satahovcih, v sredo v Krogu, v četrtek v Lukačevcih in v petek v Rakičanu.

Na prvi petek, 05. oktobra, vbaljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in njihovi starši. Pri svetih mašah ob prvih petkih bomo skupaj razmišljali o svetih zakramentih.

Na drugi petek v mesecu, 12. oktobra, pa vabljeni k večerni sveti maši starši letošnjih birmancev in prvoobhajancev, kjer bomo v katehezi za starše razmišljali ob zakramentu svete maše.

Naš duhovnik Marjan Potočnik je zaradi prometne nesreče na zdravljenju v bolnici v Rakičanu. Spomnimo se ga v svojih molitvah, da bo čim prej okreval in nadaljeval svoje poslanstvo v naši župniji.

Škofijsko molitveno srečanje rož živega rožnega venca, bo v nedeljo, 14. oktobra, v Turnišču. Molitveno srečanje se bo začelo ob 15.00 uri. Iz naše župnije bo peljal avtobus. Odhod avtobusa ob 14.00 uri iz Murskih Črncev skozi Satahovce, Krog, Mursko Soboto in Rakičan. Prevoz plačate na avtobusu, cena prevoza je 9 EUR.

Diakonsko posvečenje bo v nedeljo, 14. oktobra, v Turnišču v sklopu srečanja Rož živega rožnega venca. V diakona bo posvečen bogoslovec 6. letnika g. Boris Kučko, doma iz župnije Turnišče. G. Boris Kučko bo pastoralno prakso kot diakon opravljal v naši župniji. Lepo vabljeni, da se udeležite diakonskega posvečenja.

Vsi otroci, ki radi pojete in bi z veseljem podarili svoj glas našemu občestvu, vabimo k OTROŠKEMU CERKVENEMU PEVSKEMU ZBORU, ki ga vodi s. Ivica Oblak skupaj z mladimi glasbeniki.

V sredo, 3. oktobra, imamo duhovniki soboške dekanije mesečno duhovno obnovo, zato nas čez dan ne bo doma!

V soboto, 6. oktobra, vabimo mlade na mladinsko srečanje, ki bo v veroučnih učilnica po večerni sveti maši!

V soboto, 6. oktobra, bo ob 10.00 uri srečanje za ministrante, tiste ki že ministrirajo kakor tudi za nove člane, ki želijo postati ministranti in sodelavci duhovnika.

Zbiramo prijave za romanje v Salzburg, ki ga organizira agencija Ariturs.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer od 18.30. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 06. oktober 2012, ob 8. uri: PLESE, POLJSKA ul., MALA NOVA, FINŽGARJEVA, VEGOVA, MUZGE, in PANONSKA ulica.
– v soboto, 13. oktober 2012, ob 8. uri: SLOMŠKOVA in ZVEZNA ulica.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici