Meni Zapri

Župnijski list št. 21/16

Leto XX — Številka 21 — 9. oktober 2016

ZAPELJAL SI ME, GOSPOD
pričevanje s. Barbare Poredoš

“Kdo? Kam? Gospod Bog vendar, ki je pred približno 12 leti zadel v srce tudi mene (takrat sem štela rosnih 15 let). Kako? V na zunaj zelo tihem dejanju, ker Gospod ni v viharju (prim. 1Kr 19,11), a obenem močno glasnem v moji notranjosti. Nekega dne se prebudim v sobi samostana sester HMP, kjer sem sodelovala na gospodinjskem tečaju, in ob pesmi O Srce Božje, slišim Tvoj glas, ki je prihajala iz kapele pod mojo sobo, se v meni zgane: ´Barbara, zakaj ne bi tudi ti postala ena izmed teh sester?´ Za hip se zdrznem in v sebi takoj odreagiram: ´O to pa že ne, ena izmed teh nun!´ Od tistega Božjega klica je preteklo že precej vode in Gospod me ni pustil na cedilu. Ravno obratno: s svojo zvestobo in neomajno ljubeznijo me je osvojil: Zapeljal si me, GOSPOD, in dal sem se zapeljati (Jer 20,7). Tako sem se končno odločila slediti Mu pobliže in znova prestopila prag tistega samostana izpred 8 let – toda tokrat kot kandidatinja pri sestrah.

In kaj je bilo tako čarobnega v Gospodovem klicu, da se mi je zaradi njega življenje zasukalo za 180 stopinj? Gotovo je bilo to najprej spoznanje, da obstaja Nekdo po imenu Gospod Bog, ki me neizmerno ljubi in mi želi le to, da bi bila v življenju srečna in zadovoljna. Nadalje sem prišla do spoznanja, da brez odpovedi lastnim življenjskim načrtom skupaj z Božjim načrtovalcem pač ne gre. In prav ta žrtvica Zanj me je osvobodila marsičesa, najprej pa miselnosti, da je Bog le tisti, ki nekaj zahteva ter deluje po človeški logiki daj-dam. V meni se je vse bolj izklesovala podoba Dobrega Pastirja ter Ženina, za katerega je vredno darovati vse – tudi odpoved karieri ter lastni družini. Nemogoče? Mnogi ljudje so bili v to prepričani, meni pa glas vesti ni dal miru. Znova sem postavila na tehtnico svoje življenje z vidika tostranskosti in večnosti, t. j. s tistega vidika, s katerega bom polneje ljubila sebe, bližnjega in seveda Boga. Vest mi je spregovorila; vame sta se naselila svoboda in mir ob Jezusovih besedah Jaz sem pot, resnica in življenje (Jn 14,6). In ko sem Ga, kot nekoč Pilat, vprašala Kaj je resnica?, je sledil Njegov odgovor Pridi in poglej!”


ROŽNI VENEC molimo v naši stolnici vsak dan pol ure pred sveto mašo. Lepo vabljeni k molitvi rožnega venca. Naj molitev rožnega venca oživi tudi po naših družinah, še zlasti po družinah naših veroučencev.

Vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim člani bratovščine Fatimske Marije, v četrtek, 13. oktobra, ob 18.00 uri.

Srečanje za starše birmancev v pripravi na sveto birmo, bo v četrtek, 13. oktobra, po večerni sveti maši v dvorani veroučnih učilnic. Starši lepo vabljeni!

DUHOVNA OBNOVA za veoučence sedemega razreda (iz M. Sobote, Kroga in Rakičana), bo v soboto, 15. oktobra ob 15.15 uri v veroučnih učilnicah. Veroučenci vabljeni, da se duhovne obnove udeležijo, ker spada k rednemu obisku verouka. Veroučenci sedmega razreda so v tednu med 17. in 21. oktobrom zato prosti. Starše pa vabimo, da pridejo k sveti maši ob 19.00 uri, ko bo zaključek duhovne obnove.

VEČNE ZAOBLJUBE S. BARBARE POREDOŠ – v naši župniji bomo v mesecu oktobru deležni milostnega dogodka, ko bo sestra Barbara, ki deluje v naši župniji, izrekla svoje večne zaobljube Bogu v redovniškem poklicu, kot sestra Hčera marije Pomočnice.
Slovesnost večnih zaobljub s. Barbare Poredoš bo v soboto, 22. oktobra, pri maši ob 11.00 uri v naši stolnici.
S svojo udeležbo pri večnih zaobljubah s. Barbare pokažemo, da cenimo njeno delo v naši župniji, hkrati pa smo kot ena velika družina združeni v molitvi in prošnji za blagoslov poslanstva s. Barbare. VABLJENI!

DUHOVNA PRIPRAVA – na slovesnost večnih zaobljub se bomo pripravljali s tridnevnico, kjer bomo molili za s. Barbaro, pa tudi za nove redovniške poklice, da bi Bog iz naše župnije poklical dekleta v redovniški poklic. Tridnevnica bo po tekala od srede, 19. do petka, 21. Oktobra. Ob 18.00 uri bo molitev pred Najsvetejšim, ob 19.00 uri pa sveta maša, med katero bomo lahko prisluhnili pričevanji sester o lepoti redovniškega poklica.

Ob večnih zaobljubah s. Barbare, naprošamo dobre gospodinje za pecivo, ki ga bomo postregli gostom po končani slovesnoti. Pecivo prinesite v veroučne učilnice v petek (21.10.) med 17. in 19. uro. Bog plačaj!

V stolnici je priložnost za sveto spoved vsak dan pol ure pred večerno sveto mašo!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsak petek zvečer pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
Vsak prvi ponedeljek delitev oblačil od 15.30 do 17.00.
Oblačila, obutev, druge dobrine zbiramo vsak drugi petek v mesecu od 16.00 do 17.00 ure. Telefonska številka župnijske Karitas: 031/606 – 671.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 15. oktober 2016, ob 8. uri: Vrtna ulica,
– v petek, 21. oktober 2016, ob 8. uri: Ulica JUŠA KRAMARJA, KUHARJEVA in ulica NIKOLE TESLA.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.